Egyre többen vesznek fel lakáshiteleket Magyarországon

Egyre többen vesznek fel lakáshiteleket Magyarországon

MTI
2014. október 17. 09:02

Kezd magához térni a lakáshitelezési piac, idén hosszú ideje először érdemi növekedésre számíthat, a lakásépítések száma ugyanakkor még nem nő - számol be a Napi Gazdaság.

Az újság pénteki cikkében ismerteti: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint az év első nyolc hónapjában országosan nagyjából 65 százalékkal volt erősebb a lakáshitelezés, mint ugyanebben a periódusban tavaly, amit megerősítenek a pénzintézetek is, amelyek 60-300 százalékos bővülésről számoltak be a lapnak.

A CIB Banknál a második negyedévében az első negyedévhez viszonyítva több mint 60 százalékkal nőtt az új folyósított lakáshitelek állománya, a harmadik negyedévben pedig a növekedés mértéke ennél is nagyobb volt. Az UniCreditnél szeptember végéig a lakáshitel-folyósítások darabszáma több mint 30 százalékkal nőtt, volumene pedig mintegy 60 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Az OTP-nél 50 százalékkal nőtt a kereslet, míg a Sberbank 300 százalékkal növelte folyósításait az előző évhez képest.

Mindez több tényezőnek köszönhető. Egyrészt elterjedt az a nézet, hogy a mostani szinteknél már nem lesznek alacsonyabbak a lakásárak, így azok, akik eddig további árcsökkenésre spekuláltak vagy eddig nem mertek belevágni a vásárlásba, végre lépnek. A kamatszint, ami a jegybank kommunikációja szerint tartósan alacsony marad, több szempontból is támogatja a lakáshitelpiacot. Egyrészt vonzóbbá teszi a hiteltermékeket az óvatosabb ügyfelek számára is, másrészt a betéti kamatok látványos visszaesésével az ingatlanbefektetés kezd újból vonzó lenni.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?