8 °C Budapest

Hol vannak a devizahitelesek? Kevesen kérték még az árfolyamrögzítést

Pénzcentrum
2012. augusztus 6. 10:35

Az első három hónapban 27 252 darab gyűjtőszámlahitel-szerződést kötöttek a deviza jelzáloghitellel rendelkezők - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) friss, június végi állapotot tükröző adataiból. A Portfolio.hu becslései szerint ez az árfolyamrögzítésre jogosultak mindössze 4,4%-át jelenti. Ennél még alacsonyabb, 20 361 darab a már el is indult gyűjtőszámla-hitelek darabszáma. Mivel azonban az eddig belépő devizahitelek az átlagnál jellemzően nagyobb összegűek (9,0 millió forint), állományarányosan becsléseink szerint a jogosultak 6,5%-a élvezheti már az alacsonyabb törlesztőrészletet.

Közzétette a PSZÁF az árfolyamrögzítés rendszerében részt vevő devizakölcsönökre vonatkozó legfrissebb, júniusi statisztikáit. Az adatok szerint június végéig 20 361 darab gyűjtőszámlahitelt nyitottak a jogosultak, vagyis ennyi devizahitel-szerződés esetében már egy forint számlán halmozódik a rögzített árfolyam (frank: 180, euró: 250, jen: 2,5 forint) fölötti törlesztőrészlet tőkerésze. Eközben a kamatrészt az állam és a bank fele-fele arányban elengedi. Az árfolyamrögzítés részleteiről további részletek itt. Az igénybe vevők 94,2%-a frankhiteles, 95,7%-uk pedig részvénytársasági hitelintézet ügyfele.

Megjöttek a friss adatok: hová tűntek a devizahitelesek?


A gyűjtőszámlahitelek állománya június végén 902 millió forintra rúgott. Ezt az összeget (ami valójában egy forinthitel) a következő években halmozódó összegekkel együtt az árfolyamrögzítés időszakát követően (legkésőbb 2017 júliusától) kell törleszteniük az adósoknak az akkor aktuális forinthitel-kamatoknak megfelelően. A frankhitelesek esetében az átlagnál nagyobb tartozás gyűlt eddig össze, hiszen arányuk ebben 97,5%.

Megjöttek a friss adatok: hová tűntek a devizahitelesek?


Az árfolyamrögzítésben már érintett devizahitelek állománya 182,7 milliárd forintot tett ki június végén. A frankhitelek aránya ebben 93,7%. A fenti adatoknál még érdekesebb az árfolyamgátban részt vevők darabszámának és összegének dinamikája: júniusban a gyűjtőszámla-hitelek darabszáma 88%-kal, a rögzített devizahitelek állománya 78%-kal emelkedett. Az átlagos hitelösszeg május végéig 9,5 millió forint volt, ez június végére 9,0 millió forintra csökkent.

Megjöttek a friss adatok: hová tűntek a devizahitelesek?


Az árfolyamgát április eleje óta élő rendszerében május végéig a bankok többségénél jellemzően a közszolgák élhettek az alacsonyabb törlesztőrészlet lehetőségével, azóta azonban a legtöbb bank már mindenkit befogad. Vannak azonban, akik a szabad felhasználású hitelek esetében élnek a törvény adta lehetőséggel, és számukra csak szeptember elejétől kínálják az árfolyamrögzítést. Ezt mutatja be bankonként a másfél héttel ezelőtti állapotot tükröző alábbi ábránk.

Megjöttek a friss adatok: hová tűntek a devizahitelesek?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Bár eddig összesen 20 361 darab gyűjtőszámlahitel indult el, ennél magasabb a szerződéskötők száma, hiszen a gyűjtőszámlahitel a szerződéskötést követően indulhat el. Június végéig összesen 27 252 szerződést kötöttek a devizahitelesek, aminek kétharmada júniusban került aláírásra. A növekedés tehát ebben is egyre látványosabb, a már belépők aránya azonban a jogosultak teljes számán belül azonban még így is viszonylag alacsony.

Megjöttek a friss adatok: hová tűntek a devizahitelesek?


A Portfolio.hu korábbi becslése szerint mintegy 614 ezer olyan devizahitel szerződés van Magyarországon, amely jogosult lehet az árfolyamrögzítésre, ami nagyjából 2800 milliárd forintnyi deviza jelzáloghitelt jelent. Ehhez a két adathoz viszonyítva eddig a hitelek mindössze 3,3%, illetve 6,5%-a esetében éltek az árfolyamrögzítés lehetőségével az ügyfelek (a szerződést már megkötők aránya pedig 4,4%). A Portfolio.hu által az elmúlt hetekben megkérdezett bankszakemberek a fenti alacsony számok ellenére továbbra is 50-80%-os részvételi arányt vár év végére, úgy vélik ugyanis, hogy az év második fele sokkal nagyobb érdeklődést hoz majd. Ennek bankokra és államra gyakorolt esetleges hatásaira (bankok: elmaradt kamatbevétel: állam: állami támogatás mint kiadás) a Portfolio.hu alábbi becslét adta.

Megjöttek a friss adatok: hová tűntek a devizahitelesek?


Az alacsony igénybe vételnek csak egyik oka lehet, hogy több banknál ekkor "érkeznek meg" a szabad felhasználású jelzáloghitelek, ennél ugyanis nagyobb szerepet tölthet be a tájékozódás időigénye. Utóbb lerövidítésében segít a Pénzcentrum.hu kalkulátora.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 2. 11:28
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta a vizsgálatot az ingatlan.com üzemeltetőivel szemben, mert...
MNB Intézet  |  2023. február 2. 10:52
A demográfiai trendek lassan, de biztosan rendezik át a társadalmi, gazdasági viszonyokat. Mik leszn...
Holdblog  |  2023. február 2. 10:51
Ezt most csak úgy ideraknám, mély tisztelettel. És hálával. És köszönettel. A svéd modellnek. ...
Kiszámoló  |  2023. február 2. 10:27
Kijött egy új rendelet, ami a lakásbiztosításokat érinti, az ügyfelek számára kedvezően. Az első vál...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?