2 °C Budapest

Új bank a listán: már itt is kérheted az árfolyamrögzítést

Pénzcentrum
2012. május 7. 14:33

Újabb bankkal bővült azon hitelintézetek listája, melyek a Bankszövetség ajánlásának megfelelően a meghirdetett határidőnél (július 1.) előbb befogadják a nem közszférában dolgozók árfolyamrögzítésre vonatkozó kérelmét. A K&H Bank mától várja az árfolyamrögzíteni kívánó lakáscélú devizahiteleseit.

Az UniCredit Banknál a rögzített törlesztési árfolyam alkalmazását a bankszövetségi ajánlásnak megfelelőn 2012. május 2-ától a lakáscélú hitellel, augusztus 1-jétől pedig a szabadfelhasználású hitellel rendelkezők is igényelhetik a kijelölt bankfiókok bármelyikében. Az árfolyamrögzítés igénylésével kapcsolatos kiszolgálás egyelőre nem jár nagy várakozási idővel az ügyfelek számára a fiókokban, de ez akár egyik napról a másikra is megváltozhat, ezért a kényelmes kiszolgálás érdekében természetesen érdemes előzetesen időpontot egyeztetni. Ami az ügyintézés átfutási idejét illeti, ezzel kapcsolatos feladatait az UniCredit Bank jogszabályban rögzített határidőkön belül teljesíti: a hiánytalanul beadott kérelem átvételétől számított 60 napon belül sor kerül a gyűjtőszámlahitel-szerződés megkötésére, az ez alapján a közjegyző által elkészített tartozáselismerő nyilatkozat átvételét követő második törlesztéskor pedig ügyfelünk már a rögzített árfolyamon törleszthet.

Az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepénél is elérhető a Kormányzati Árfolyam-rögzítési Program. A bank a közszférában dolgozók kérelmeit április 1-től, a nem közszférában dolgozók kérelmeit lakáscélú kölcsön esetén május 2-től, szabadfelhasználású kölcsön esetén pedig szeptember 1-től fogadja. A bank 30 napon belül, postai úton értesítést küld a kérelem elbírálásáról. Amennyiben az ügyfél kérelmét a bank jóváhagyja, levélben megküldi a magánokirati szerződést az ügyfél részére, és tájékoztatja a további teendőkről. Amennyiben az ügyfél mégis személyes egyeztetést szeretne kérni, úgy - a várakozási idő csökkentése érdekében - a bank javasolja, hogy előzetesen egyeztessen időpontot a kimondottan erre a célra biztosított külön telefonszámon.

A K&H Bank a nem közszférában dolgozó lakáscélú devizakölcsönnel rendelkező ügyfelei május 7-től, azaz mától nyújthatják be igénylésüket. Abban az esetben, ha az ügyfél a lakáscélú kölcsönéhez igényel árfolyamgátat és rendelkezik olyan nem lakáscélú kölcsönnel is, amelyhez szintén szeretne árfolyamrögzítést igénybe venni, akkor a kérelem egyidejűleg a nem lakáscélú kölcsönre is befogadható.

Bár a banktól választ nem kaptunk, olvasóink beszámolói szerint a Raiffeisen Banknál is lehetőség van árfolyamrögzítésre a nem közalkalmazott lakáscélú devizahiteleseknek. Ezt az információt később bank is megerősítette, így most már biztosan állíthatjuk, hogy a Raiffeisennél is kérhetik az árfolyamrögzítést a nem közalkalmazott lakáshitelesek.


>> Számold ki te is, árfolyamrögzítés kalkulátor! <<

Az Erste Banknál a lakáshitelesek is kérhetik az árfolyamrögzítést. A szabadfelhasználású jelzáloghitelesek pedig 2012.08.01-től igényelhetik. A banknál, ha valaki május 15-ig szerződik, ezt közokiratba foglalja a közjegyző és az okiratot behozza a bankba május 15-ig, akkor már akár júniusi törlesztőrészletet az árfolyamrögzítéskori árfolyamon fizetheti az ügyfél.

A CIB Bank is tartja magát a Bankszövetség ajánlásához, ennek megfelelően májustól befogadja a nem közszférában dolgozó hitelfelvevők árfolyamrögzítés iránti kérelmeit is. Az egyre növekvő érdeklődésre tekintettel ugyanakkor felhívja minden ügyfele figyelmét, hogy igényléseik benyújtását megelőzően mindenképpen egyeztessenek és foglaljanak előzetesen időpontot a bankfiókba. Az előzetes bejelentkezések miatt májusra már egészen sok időpont foglalt, így mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy ellenőrizze, hogy a kiválasztott fiókban milyen szabad időpontok állnak rendelkezésre. Mint ahogy a Pénzcentrum.hu kérdésére elmondták: az időpontfoglalásra azért van szükség, mert a kérelem benyújtása időigényes folyamat, és mind az árfolyamgátra jelentkező, mind a szokásos napi banki forgalmat alkotó ügyfelek számára egyaránt kényelmesebb, ha a várakozási időt csökkentve, egyeztetett és ütemezett módon kerül sor minden ügyfél kiszolgálására. Ezt azonban csak előzetes időpontegyeztetéssel tudják biztosítani.

Az elmúlt időszakban tapasztalt mérsékelt érdeklődése miatt az OTP Bank is a kitűzött határidőnél korábban befogadja a nem közszférában dolgozó, árfolyamgátra jogosult ügyfelei kérelmét. A lakáscélú jelzáloghitellel már május 2-ától, a szabadfelhasználású jelzáloghiteleseknek pedig az eredetileg tervezett szeptember 1. helyett már augusztus 1-jétől lehetősége nyílik az új típusú árfolyamgát igénylésére. A CIB-hez hasonlóan az OTP is arra kéri érintett devizahiteles ügyfeleit, hogy - a Bankszövetségi ajánlásban foglaltaknak megfelelően - előzetesen egyeztessenek időpontot a hitelt folyósító bankfiókjukkal. Amennyiben olyan mértékben megnő az érdeklődés, hogy a közszférában dolgozó ügyfelek kiszolgálása nem tud zökkenőmentesen megtörténni, az OTP Bank felfüggeszti a nem közszférás ügyfelek kérelmeinek befogadását, és ismételten a jogszabályban meghatározott határidők alapján ütemezi az igények átvételét. Kérdésünkre végül elmondták, hogy a jövőben is kiegyenlített forgalomra számít az OTP Bank az új határidők mellett is. Összesen körülbelül 110 ezer deviza alapú ingatlanhiteles ügyfél felel meg a gyűjtőszámlahitel feltételeinek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az MKB Bank is befogadja a nem közszférában dolgozók gyűjtőszámlahitel-igényléseit. A kérelmek feldolgozása során a közszférában dolgozók igényléseit helyezik előtérbe, de minden esetben tájékoztatjuk az ügyfeleket a várható feldolgozási időről. A befogadott kérelmek esetében a jogszabályi feltételek ellenőrzését, valamint a szerződések előkészítését a bank a törvényben, illetve rendeletben előírt határidőn belül végzi el, és a nem közszférában dolgozók esetén is törekszik a jogszabályban előírt szerződéskötési határidő betartására. A rögzített árfolyamon történő törlesztés legkorábban a gyűjtőszámla hitelszerződés megkötését követő 2. elszámolási napon kezdődhet meg, ezt az időpontot szintén a vonatkozó jogszabály rögzíti. A gyakorlatban tehát egy mai napon közjegyző előtt kötött gyűjtőszámlahitel-szerződés alapján várhatóan június-júliusban kezdődik a rögzített árfolyamon történő törlesztés. .

Az FHB Banknál is a közszférás ügyfeleken kívül mától már a lakáscélú hitellel, valamint lakáscélú pénzügyi lízinggel rendelkezőis igényelhetik az árfolyamrögzítést. A nem közszférás ügyfelek esetén a banknak lehetőség szerint a kérelem benyújtásától számított 60 napon belül kell szerződést kötnie az ügyféllel. A szerződés alapján készített egyoldalú tartozáselismerő okirat bankhoz történő benyújtását követő 2. esedékességi napon kezdődhet az árfolyamrögzítés.

A K&H Bank a nem közszférában dolgozó lakáscélú devizakölcsönnel rendelkező ügyfelei május 7-től, azaz mától nyújthatják be igénylésüket. Abban az esetben, ha az ügyfél a lakáscélú kölcsönéhez igényel árfolyamgátat és rendelkezik olyan nem lakáscélú kölcsönnel is, amelyhez szintén szeretne árfolyamrögzítést igénybe venni, akkor a kérelem egyidejűleg a nem lakáscélú kölcsönre is befogadható.

A Budapest Bank egyelőre továbbra is csak a közalkalmazottak igényeit fogadja be, de vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a lakáscélú devizakölcsönnel rendelkező ügyfelek gyűjtőszámla-igényeit már június 1. előtt is befogadja. Jelenleg azonban a kapacitásuk teljes mértékben lekötik a közalkalmazottak igényeinek határidőre történő feldolgozása, mivel az utóbbi napokban jelentősen megnőtt az igénylések száma - mondta el a bank szóvivője kérdésünkre.

Amennyiben más banktól is választ kapunk kérdéseinkre azonnal bővítjük a cikkünket, de egyelőre biztosan csak azt tudjuk állítani, hogy a nagyobb bankok közül csak a fenti ötnél lehetséges az árfolyamrögzítés a nem közszférában dolgozó lakáshiteleseknek. Amennyiben kedves olvasóink fennakadást vagy bármilyen más problémát tapasztalnak az új árfolyamrögzítés kapcsán kérjük, írja meg a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mailcímre.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 09:07
Pikó András, Budapest VIII. kerülete, Józsefváros Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP színekben megválasz...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?