Banki adatokat tartalmazó adatbázis foglalt le a GVH

Pénzcentrum
2012. május 3. 10:04

Lefoglalta a GVH a Bankárképző Központnál a bankok közös adatbázisát, a BankAdat rendszert. A vizsgálat a végtörlesztési célú forinthitelekkel kapcsolatban felmerült banki kartellgyanúval áll összefüggésben - számolt be a HVG.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Meglepetésszerűen lefoglalták a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) munkatársai a Bankárképző Központnál a bankok közös adatbázisát, a Magyar Bankszövetség által létrehozott BankAdat rendszert, miután a hivatal ehhez engedélyt kért és kapott a bíróságtól.

Az elektronikus adathordozók és dokumentumok lefoglalása a Rogán Antal és mások bejelentését követő vizsgálat része. A bejelentésekben többek között a fideszes országgyűlési képviselő azt gyanította, hogy a bankok összejátszottak a végtörlesztési célra adható forinthitelek kamatemelései során.

Juhász Miklós, a GVH elnöke most elmondta, még nem tudják, hogy a kamatemelésekkel a bankok megsértették-e a versenytörvényt. Pillanatnyilag Juhász szerint nincs bizonyítékuk arra sem, hogy a bankközi adatbázist törvénysértő módon használták volna fel a bankok, kimerítve esetleg a versenytörvényben egyébként nem szereplő információs kartell fogalmát.

A hasonló vizsgálatok másfél-két évig elhúzódhatnak, a bankok számára negatív döntés esetén akár több milliárd forint bírságot is befizethetnek az államkasszába.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06