Bővült a vizsgált bankok köre a kartell ügyben

Pénzcentrum
2012. január 30. 09:03

A múlt hét végén a végtörlesztési hitelkartell vizsgálata keretében két újabb, az eljárásban nem részes pénzintézetnél is vizsgálódott a GVH- írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Múlt csütörtökön a végtörlesztéshez kapcsolódó hitelezési kartell gyanúja kapcsán tavaly megindított eljárás újabb eseményeként a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) munkatársai a Raiffeisen Bank, a Fundamenta-Lakáskassza, a Budapest Bank és a Takarékbank székhelyén helyszíni szemlét tartottak − tájékoztatta Gondolovics Katalin, a GVH szóvivője a Napit.

Érdekesség, hogy bár a korábban megindított eljárásban hét pénzintézetet vizsgál a GVH (OTP, Erste, MKB, Raiffeisen, CIB, UniCredit és a Fundamenta), most két másik hitelintézetnél is megjelentek a vizsgálók. Ezzel kapcsolatban a szóvivő megerősítette, a Takarékbankkal és a Budapest Bankkal kapcsolatban nem indított eljárást a hivatal, a helyszíni szemle során a korábbi eljáráshoz kapcsolódva gyűjtöttek be adatokat a hivatal munkatársai.

Amennyiben valószínűsíthető, hogy ezek vagy más piaci szereplők is részesei egy megállapodásnak, abban az esetben a továbbiakban rájuk is kiterjeszthető az eljárás. A Napi meg nem erősített információi szerint a mostani helyszíni szemle − akárcsak a korábbi vizsgálat − során bizonyos számítógépes adatokat is lefoglaltak.

Jogi szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az eljárás alá nem vont intézményeknél is joga van erre a GVH-nak − a bíróságtól ugyanakkor erre utólagosan engedélyt kell kérnie a hivatalnak. A bíróság viszont a kérelmezett vizsgálati cselekményt csak akkor engedélyezi, ha a GVH valószínűsíti, hogy más vizsgálati cselekmény nem vezetne eredményre, és feltehető, hogy a megjelölt jogsértéssel kapcsolatos információforrás a helyszínen fellelhető, illetve azt másképp nem lenne módja ellenőrizni a hatóságnak.
szép nagy hirdetés - ismerje meg új hirdetési formátumunkat, a Roadblockot!

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A szóvivő szerint a vizsgálat során beszerzett és bekért adatok elemzése folyamatban van. Arra vonatkozóan jelenleg még nem tudtak információt adni, hogy a versenytörvényben meghatározott hat hónapos eljárási határidő elegendő lesz-e a vizsgálat lefolytatására, ám a válasz jól mutatja, hogy hiú a Magyar Bankszövetség reménye, hogy gyorsan lezárul az eljárás. Néhány napja Juhász Miklós, a GVH elnöke a Napi Gazdaságban azt mondta, "az ügy vizsgálati szakaszban van, ez időben nem lehet kijelenteni, valóban kartelleztek-e a bankok a végtörlesztés kapcsán".

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06