2 °C Budapest

Bővült a vizsgált bankok köre a kartell ügyben

Pénzcentrum
2012. január 30. 09:03

A múlt hét végén a végtörlesztési hitelkartell vizsgálata keretében két újabb, az eljárásban nem részes pénzintézetnél is vizsgálódott a GVH- írja a Napi Gazdaság.

Múlt csütörtökön a végtörlesztéshez kapcsolódó hitelezési kartell gyanúja kapcsán tavaly megindított eljárás újabb eseményeként a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) munkatársai a Raiffeisen Bank, a Fundamenta-Lakáskassza, a Budapest Bank és a Takarékbank székhelyén helyszíni szemlét tartottak − tájékoztatta Gondolovics Katalin, a GVH szóvivője a Napit.

Érdekesség, hogy bár a korábban megindított eljárásban hét pénzintézetet vizsgál a GVH (OTP, Erste, MKB, Raiffeisen, CIB, UniCredit és a Fundamenta), most két másik hitelintézetnél is megjelentek a vizsgálók. Ezzel kapcsolatban a szóvivő megerősítette, a Takarékbankkal és a Budapest Bankkal kapcsolatban nem indított eljárást a hivatal, a helyszíni szemle során a korábbi eljáráshoz kapcsolódva gyűjtöttek be adatokat a hivatal munkatársai.

Amennyiben valószínűsíthető, hogy ezek vagy más piaci szereplők is részesei egy megállapodásnak, abban az esetben a továbbiakban rájuk is kiterjeszthető az eljárás. A Napi meg nem erősített információi szerint a mostani helyszíni szemle − akárcsak a korábbi vizsgálat − során bizonyos számítógépes adatokat is lefoglaltak.

Jogi szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az eljárás alá nem vont intézményeknél is joga van erre a GVH-nak − a bíróságtól ugyanakkor erre utólagosan engedélyt kell kérnie a hivatalnak. A bíróság viszont a kérelmezett vizsgálati cselekményt csak akkor engedélyezi, ha a GVH valószínűsíti, hogy más vizsgálati cselekmény nem vezetne eredményre, és feltehető, hogy a megjelölt jogsértéssel kapcsolatos információforrás a helyszínen fellelhető, illetve azt másképp nem lenne módja ellenőrizni a hatóságnak.
szép nagy hirdetés - ismerje meg új hirdetési formátumunkat, a Roadblockot!

A szóvivő szerint a vizsgálat során beszerzett és bekért adatok elemzése folyamatban van. Arra vonatkozóan jelenleg még nem tudtak információt adni, hogy a versenytörvényben meghatározott hat hónapos eljárási határidő elegendő lesz-e a vizsgálat lefolytatására, ám a válasz jól mutatja, hogy hiú a Magyar Bankszövetség reménye, hogy gyorsan lezárul az eljárás. Néhány napja Juhász Miklós, a GVH elnöke a Napi Gazdaságban azt mondta, "az ügy vizsgálati szakaszban van, ez időben nem lehet kijelenteni, valóban kartelleztek-e a bankok a végtörlesztés kapcsán".

 

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. december 8. 19:07
Az egyik tanácsadást kérő ügyfél most kötött egy nyugdíjbiztosítást, a kérdés a szokásos volt, nem v...
MEDIA1  |  2022. december 8. 15:03
A Media1 megtudta, hogy még idén decemberben megújul a 90.9 Jazzy Rádió, és ezentúl egyszerűbb néven...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?