Nem lesz olcsó forinthitel jövőre

Pénzcentrum
2011. november 29. 13:28

A végtörlesztés szeptemberi bevezetése óta átlagosan 1 százalékponttal nőttek a lakáshitelek kamatai. Az elemzők többsége további 50 bázispontos (0,5 százalékpont) alapkamat-emelést vár a mai jegybanki döntéstől. Ennek a lépésnek a hatására tovább növekedhetnek a kölcsönök díjai, így most a forinthitelesek is nagyon rosszul járhatnak. De azok sem örülhetnek egy ilyen lépésnek, akik forinthitelből végtörlesztenének.

Friss: kamatemelés!
Még a szigorítás mértékében is igazolta az előzetes várakozásokat a monetáris tanács mai kamatdöntése. A piac többsége 50 bázispontos kamatemelést várt, meg is kapta!

Rossz hírünk van azoknak, akik hitelt szeretnének felvenni. Nyáron sokkal olcsóbban lehetett hitelhez jutni, mint most. A kölcsön felvételét nem érdemes áttolni a jövő évre sem, abban reménykedve, hogy az állami kamattámogatással csökkenthetőek a költségek. A jövőre bevezetésre kerülő kamattámogatás egy része ugyanis csak a végtörlesztés és a leminősítés hatásainak csökkentésére lehet elég. A Bankráció.hu adatai segítségével annak jártunk utána, hogyan változtak a legnagyobb bankok hiteleinek díjai a végtörlesztés bevezetése óta (szeptember 27.) eltelt két hónapban és mit várhatunk még. Nem árulunk el nagy titkot a következő diagrammal: a végtörlesztés lehetőségének megteremtése után minden nagyobb bank emelt a lakáscélú jelzáloghitelei kamatán.

Miért nőhettek a kamatok? A végtörlesztés hatásai.

Forrásköltségek: a saját forrásból végtörlesztők felszámolták bankbetétjeiket és egyéb befektetéseiket, majd ezt fordították a devizatartozásuk rendezésére. A betétállomány megőrzése érdekében növelni kellett a betéti hozamokat, ami a hitelek áraiban is megjelenhetett. A javarészt leányvállalatként működő hazai pénzintézetek az anyacégüktől is egyre nehezebben kaphatnak forrást, hiszen nem nehéz jövedelmezőbb célországot találni a banki befektetéseknek. Biztosan vannak nálunk stabilabb gazdaságpolitikát folytató országok, ahol nem kell évente újabb sokkoktól tartania a bankszektornak (ahol se a bankadó, se a végtörlesztés miatti veszteségekre nem kell számítaniuk).


Hitelkereslet:
a megtakarítással nem rendelkező devizahitelesek is meg szeretnének szabadulni tartozásuktól, nagyszámú hitelkérelem érkezhet így a bankfiókokba. A megnövekedett kereslet felfelé tolhatja az új hitelek díjait, akár a forrásköltségek változatlansága mellett is. Hasonló hatása lehet a jövőre bevezetésre kerülő kamattámogatási rendszernek és az újragondolt szocpolnak is. Mindezeknek a hatását akár előre felmérve is növelhetik a hitelek díjat a bankok.

Kartell? A végtörlesztés direkt veszteséget teremt a bankoknak, a saját devizahitelek kiváltása természetesen nem érdeke a hitelintézeteknek. A más bankok devizahiteleseinek megszerzése sem vonzó, hiszen egy esetleges kamat-háború beindítása csak tovább növelné a teljes hitelintézeti szektor veszteségét, és egyes bankok is jóval nagyobb kárt szenvedhetnének. A Gazdasági Versenyhivatal kartellgyanú miatt eljárást indított 7 nagybank ellen, bankközi megállapodásra gyanakszik a szervezet. Nem nehéz belátni, egyik piaci szereplőnek sem érdeke a forinthitelek kamatainak csökkentése vagy akár szinten tartása, így megállapodás nélkül is a kamatnövelés volt várható.

Nem tudsz végtörleszteni? Most ingyen forintosíthatsz >> Kattints! <<

Mit várhatunk?

Fájdalmasan érintheti a magyar családokat a Moody's leminősítése: az országkockázat növekedése, a jegybank és a hitelintézetek kamatemelése tovább növelheti a hitelesek terheit. Az országkockázat megugrásával a hazai hitelintézetek a nem anyabanki külföldi forrásokhoz is drágábban juthatnak hozzá. Mindemellett egy esetleges jegybanki alapkamat emelkedésével a bankközi hitelek díjai is megnőnek, melynek hatása ugyancsak kigyűrűzhet a jelzálogkölcsönök költségeire is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A megmaradt betéteseknek is egyre vonzóbb alternatíva a magyarországi adósság besorolás romlása miatt megugrott hozamú államkötvény, emiatt újabb források vándorolhatnak el a klasszikus banki betétektől. Forrásoldalon tehát újabb nyomás érkezhet a hitelintézetekre több oldalról is, ami mind a forint és devizahiteleinek kamatait növelheti. A legkedvezőbb piaci hiteleket a következő táblázatban szedtük össze.


Átláthatóbb, de drágább hitelek

A referenciarátához kötés valóban segít átláthatóbbá tenni a jelzáloghitelek árazását, de a semmit nem csökkent a költségeken ha éppen ezek a referencia ráták mozognak nekünk kedvezőtlen irányba. A kamamattámogatás bevezetésével az első 5 évben csökkenhetnek ugyan majd a kedvezményezettek törlesztőrészletei, de hamar elérhetjük azt a kamatszintet is, ahol már a kamattámogatással együtt is nagyobb törlesztőrészletünk lehet, mint például a nyár elején lett volna.

Kamattámogatás kalkulátor
A kalkulátor segítségével kiszámíthatod mennyivel csökkenhet egy piaci kamatozású forinthitel törlesztőrészlete a kamattámogatásnak köszönhetően. Az AKK Zrt. honlapján is megtalálható referenciakamathoz igazított támogatás révén 5 éven keresztül csökkenhet a törlesztőrészletünk. A banki THM-mel (Hiteldíjjal) számolt törlesztőrészletet csak a 6. évtől kell teljes egészében megfizetni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 2. 17:32
A kölcsönök részbeni előtörlesztésével csökkenthetjük a teljes visszafizetendő összeget, hiszen keve...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 2. 16:38
Nem vettem és nem adtam el semmit. Osztalékot öt cégtől is kaptam: T, NWBI, OHI, PFC, ABBV.Változáso...
Holdblog  |  2024. március 2. 09:07
Sose becsüld alá a piac és a technológia erejét! Azon tengerentúli olaj- és gázcégek, amelyek az új...
Összkép  |  2024. március 1. 19:03
A vezető globális elemző intézetek anyagaiból összeáll egy kép arról, hogy milyen elvek szerint kezd...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem