10 °C Budapest

Nem engedi a kormány, hogy könnyen szabaduljanak a devizahitelesek

Pénzcentrum
2012. március 20. 14:32

Nem törleszthető elő a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozás. Mindaddig nem, amíg a devizahitel nincs kifizetve az utolsó rappenig*. Ezt tartalmazza a tavaly elfogadott eredeti árfolyamrögzítési törvény, mely a tegnap elfogadott új árfolyamrögzítési törvény vázát is adja. Kérdésünkre a Bankszövetségnél elmondták, hogy kifejezett kormányzati szándék szerint maradt benne az előtörlesztés szigorú feltétele a végleges törvényben.

Megkérdeztük a Nemzetgazdasági Minisztériumot is, miért ragaszkodott ehhez, a hitelesekre nézve kedvezőtlen kitételhez, de a cikkünk megjelenéséig válasz nem érkezett. A Bankszövetség vezető tanácsadója, Müller János telefonos megkeresésünkre viszont megerősítette, hogy valóban nem lehetséges a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozás előtörlesztése a devizakölcsön törlesztését megelőzően. Ez kormányzati szándék szerint van így, mondta el Müller, a bankrendszer stabilitásának megőrzése és a devizakitettség csökkentése érdekében.

Az előtörlesztés kérdése azért is lehet ilyen fontos, mert sokan gondolkoznak az árfolyamrögzítés ideje alatt megspórolt összeg megtakarításán, akár lakástakarékokban és ezt az összeget felhasználva kívánnak előtörleszteni. Nem mindegy tehát nekik, hogy mennyit is ér majd a megtakarított pénzük a védett időszak után, mennyivel csökkenhet majd így a havi törlesztőrészletük.

A törvény 5. § (1) bekezdése szerint, ha a hiteladós előtörlesztést teljesít, az előtörlesztett összeget - amennyiben a devizakölcsönből eredő tartozása a hiteladósnak még fennáll - a devizakölcsön előtörlesztéseként kell elszámolni. A pénzügyi intézmény a devizakölcsönre vonatkozó teljes előtörlesztést abban az esetben fogadja el, ha az előtörlesztett összeg a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeretszerződésből eredő tartozás teljes megfizetését is fedezi. A devizakölcsön részleges vagy teljes előtörlesztésére annak tényleges elszámolásakor a pénzügyi intézmény által alkalmazott törlesztési árfolyamon kerülhet sor.

(2) A pénzügyi intézmény a devizakölcsön fedezetéül kikötött, ingatlanon alapított jelzálogjog törlésére vonatkozó engedélyt akkor adja ki a zálogkötelezettnek, ha a hiteladós a devizakölcsönből és a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződésből eredő tartozását maradéktalanul megfizette.

(3) A pénzügyi intézmény devizakölcsönre és a hozzá kapcsolódó gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződést kizárólag együtt mondhatja fel.


A rendelkezés igen kedvezőtlen lehet a devizahitelesekre nézve, hiszen a drágább forinthitel előtörlesztése nagyobb mértékben csökkenthetné a havi terhüket az árfolyamrögzítés után, mint a devizahitel visszafizetése. Az alábbi számítás alapján mutatjuk meg, hogy egységnyi összeg előtörlesztése milyen mértékű törlesztőrészlet csökkenést okoz a devizahitel és a forinthitel esetén. Feltételezett jövőbeni deviza THM 7 százalék, forint THM 12 százalék és a hátralévő futamidő 120 hónap.

Különösen akkor nem éri meg devizahitelünket előtörleszteni, ha csökkenő árfolyamokra számítunk. Ez igaz lesz akár öt év múlva is, amikor remélhetőleg a kedvezőbb gazdaságpolitikának köszönhetően ez könnyen elő is állat. Ebben az esetben sokakat tántorítanak majd el az elő- , illetve végtörlesztéstől, hiába rendelkeznek majd megtakarítással, részben pont az árfolyamrögzítésnek köszönhetően. 

* 100 rappen = 1 svájci Frank

NAPTÁR
Tovább
2021. április 20. kedd
Tivadar
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?