Nem engedi a kormány, hogy könnyen szabaduljanak a devizahitelesek

Pénzcentrum
2012. március 20. 14:32

Nem törleszthető elő a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozás. Mindaddig nem, amíg a devizahitel nincs kifizetve az utolsó rappenig*. Ezt tartalmazza a tavaly elfogadott eredeti árfolyamrögzítési törvény, mely a tegnap elfogadott új árfolyamrögzítési törvény vázát is adja. Kérdésünkre a Bankszövetségnél elmondták, hogy kifejezett kormányzati szándék szerint maradt benne az előtörlesztés szigorú feltétele a végleges törvényben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Megkérdeztük a Nemzetgazdasági Minisztériumot is, miért ragaszkodott ehhez, a hitelesekre nézve kedvezőtlen kitételhez, de a cikkünk megjelenéséig válasz nem érkezett. A Bankszövetség vezető tanácsadója, Müller János telefonos megkeresésünkre viszont megerősítette, hogy valóban nem lehetséges a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozás előtörlesztése a devizakölcsön törlesztését megelőzően. Ez kormányzati szándék szerint van így, mondta el Müller, a bankrendszer stabilitásának megőrzése és a devizakitettség csökkentése érdekében.

Az előtörlesztés kérdése azért is lehet ilyen fontos, mert sokan gondolkoznak az árfolyamrögzítés ideje alatt megspórolt összeg megtakarításán, akár lakástakarékokban és ezt az összeget felhasználva kívánnak előtörleszteni. Nem mindegy tehát nekik, hogy mennyit is ér majd a megtakarított pénzük a védett időszak után, mennyivel csökkenhet majd így a havi törlesztőrészletük.

A törvény 5. § (1) bekezdése szerint, ha a hiteladós előtörlesztést teljesít, az előtörlesztett összeget - amennyiben a devizakölcsönből eredő tartozása a hiteladósnak még fennáll - a devizakölcsön előtörlesztéseként kell elszámolni. A pénzügyi intézmény a devizakölcsönre vonatkozó teljes előtörlesztést abban az esetben fogadja el, ha az előtörlesztett összeg a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeretszerződésből eredő tartozás teljes megfizetését is fedezi. A devizakölcsön részleges vagy teljes előtörlesztésére annak tényleges elszámolásakor a pénzügyi intézmény által alkalmazott törlesztési árfolyamon kerülhet sor.

(2) A pénzügyi intézmény a devizakölcsön fedezetéül kikötött, ingatlanon alapított jelzálogjog törlésére vonatkozó engedélyt akkor adja ki a zálogkötelezettnek, ha a hiteladós a devizakölcsönből és a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződésből eredő tartozását maradéktalanul megfizette.

(3) A pénzügyi intézmény devizakölcsönre és a hozzá kapcsolódó gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződést kizárólag együtt mondhatja fel.


A rendelkezés igen kedvezőtlen lehet a devizahitelesekre nézve, hiszen a drágább forinthitel előtörlesztése nagyobb mértékben csökkenthetné a havi terhüket az árfolyamrögzítés után, mint a devizahitel visszafizetése. Az alábbi számítás alapján mutatjuk meg, hogy egységnyi összeg előtörlesztése milyen mértékű törlesztőrészlet csökkenést okoz a devizahitel és a forinthitel esetén. Feltételezett jövőbeni deviza THM 7 százalék, forint THM 12 százalék és a hátralévő futamidő 120 hónap.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Különösen akkor nem éri meg devizahitelünket előtörleszteni, ha csökkenő árfolyamokra számítunk. Ez igaz lesz akár öt év múlva is, amikor remélhetőleg a kedvezőbb gazdaságpolitikának köszönhetően ez könnyen elő is állat. Ebben az esetben sokakat tántorítanak majd el az elő- , illetve végtörlesztéstől, hiába rendelkeznek majd megtakarítással, részben pont az árfolyamrögzítésnek köszönhetően. 

* 100 rappen = 1 svájci Frank

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06