1 °C Budapest

Nem engedi a kormány, hogy könnyen szabaduljanak a devizahitelesek

Pénzcentrum
2012. március 20. 14:32

Nem törleszthető elő a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozás. Mindaddig nem, amíg a devizahitel nincs kifizetve az utolsó rappenig*. Ezt tartalmazza a tavaly elfogadott eredeti árfolyamrögzítési törvény, mely a tegnap elfogadott új árfolyamrögzítési törvény vázát is adja. Kérdésünkre a Bankszövetségnél elmondták, hogy kifejezett kormányzati szándék szerint maradt benne az előtörlesztés szigorú feltétele a végleges törvényben.

Megkérdeztük a Nemzetgazdasági Minisztériumot is, miért ragaszkodott ehhez, a hitelesekre nézve kedvezőtlen kitételhez, de a cikkünk megjelenéséig válasz nem érkezett. A Bankszövetség vezető tanácsadója, Müller János telefonos megkeresésünkre viszont megerősítette, hogy valóban nem lehetséges a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozás előtörlesztése a devizakölcsön törlesztését megelőzően. Ez kormányzati szándék szerint van így, mondta el Müller, a bankrendszer stabilitásának megőrzése és a devizakitettség csökkentése érdekében.

Az előtörlesztés kérdése azért is lehet ilyen fontos, mert sokan gondolkoznak az árfolyamrögzítés ideje alatt megspórolt összeg megtakarításán, akár lakástakarékokban és ezt az összeget felhasználva kívánnak előtörleszteni. Nem mindegy tehát nekik, hogy mennyit is ér majd a megtakarított pénzük a védett időszak után, mennyivel csökkenhet majd így a havi törlesztőrészletük.

A törvény 5. § (1) bekezdése szerint, ha a hiteladós előtörlesztést teljesít, az előtörlesztett összeget - amennyiben a devizakölcsönből eredő tartozása a hiteladósnak még fennáll - a devizakölcsön előtörlesztéseként kell elszámolni. A pénzügyi intézmény a devizakölcsönre vonatkozó teljes előtörlesztést abban az esetben fogadja el, ha az előtörlesztett összeg a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeretszerződésből eredő tartozás teljes megfizetését is fedezi. A devizakölcsön részleges vagy teljes előtörlesztésére annak tényleges elszámolásakor a pénzügyi intézmény által alkalmazott törlesztési árfolyamon kerülhet sor.

(2) A pénzügyi intézmény a devizakölcsön fedezetéül kikötött, ingatlanon alapított jelzálogjog törlésére vonatkozó engedélyt akkor adja ki a zálogkötelezettnek, ha a hiteladós a devizakölcsönből és a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződésből eredő tartozását maradéktalanul megfizette.

(3) A pénzügyi intézmény devizakölcsönre és a hozzá kapcsolódó gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződést kizárólag együtt mondhatja fel.


A rendelkezés igen kedvezőtlen lehet a devizahitelesekre nézve, hiszen a drágább forinthitel előtörlesztése nagyobb mértékben csökkenthetné a havi terhüket az árfolyamrögzítés után, mint a devizahitel visszafizetése. Az alábbi számítás alapján mutatjuk meg, hogy egységnyi összeg előtörlesztése milyen mértékű törlesztőrészlet csökkenést okoz a devizahitel és a forinthitel esetén. Feltételezett jövőbeni deviza THM 7 százalék, forint THM 12 százalék és a hátralévő futamidő 120 hónap.

Különösen akkor nem éri meg devizahitelünket előtörleszteni, ha csökkenő árfolyamokra számítunk. Ez igaz lesz akár öt év múlva is, amikor remélhetőleg a kedvezőbb gazdaságpolitikának köszönhetően ez könnyen elő is állat. Ebben az esetben sokakat tántorítanak majd el az elő- , illetve végtörlesztéstől, hiába rendelkeznek majd megtakarítással, részben pont az árfolyamrögzítésnek köszönhetően. 

* 100 rappen = 1 svájci Frank

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. december 8. 19:07
Az egyik tanácsadást kérő ügyfél most kötött egy nyugdíjbiztosítást, a kérdés a szokásos volt, nem v...
MEDIA1  |  2022. december 8. 15:03
A Media1 megtudta, hogy még idén decemberben megújul a 90.9 Jazzy Rádió, és ezentúl egyszerűbb néven...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?