-3 °C Budapest

Mi minősül adósságnak?

Pénzcentrum
2012. március 1. 10:12

Problémák vannak a közüzemi díjakkal, illetve a lakáshitel törlesztésével hátralékba került háztartások által igénybe vehető úgynevezett önkormányzati adósságkezelési szolgáltatással az önkormányzatok visszajelzései alapján - írja a Napi Gazdaság.

A lakossági - döntően közmű- - adósságok állami támogatással biztosított önkormányzati rendezését a tapasztalatok szerint gyakorta teszi lehetetlenné, hogy az adósok túlvállalják magukat az önrészt illetően. Ezért több önkormányzatnál úgy döntöttek, módosítanak a feltételeken annak érdekében, hogy a jövedelem önrészre fordított részét maximalizálják a megélhetési költségek megmaradásáért.
Energiagazdaság

A jelenlegi helyzetben egyáltalán nem túl meglepő módon gyakori tapasztalat az is, hogy a vissza nem térítendő szociális támogatásnak minősülő juttatás elnyerését követően a háztartások tartozásai ismét növekedésnek indulnak. Ezt megelőzendő, több településen hoztak olyan korlátozó döntést, amely egy bizonyos időtartam alatt maximalizálja az egy háztartás által benyújtható igénylések számát.

Mi minősül adósságnak?

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993-as jogszabály szerint adósságnak minősül a lakhatási költségek körébe tartozó közüzemi díjtartozás (vezetékes gáz-, áram-, távhő-szolgáltatási, víz- és csatornahasználati, szemétszállítási, több lakást tartalmazó lakóépületeknél, háztömböknél központi fűtési díjtartozás), a közösköltség-hátralék, a lakbérhátralék, valamint a hitelintézettel kötött lakáscélú kölcsönszerződésből, illetve abból átváltott szabad felhasználású kölcsönszerződésből fennálló hátralék. Az adósságcsökkentési támogatás mértéke nem haladhatja meg az adósságkezelés körébe bevont adósság 75 százalékát, és összege legfeljebb hatszázezer forint lehet.

A települési önkormányzat adósságkezelési szolgáltatásban részesítheti azt a családot vagy személyt, akinek az adóssága meghaladja az ötvenezer forintot, és akinek a fennálló tartozása legalább hat havi, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az önkormányzat rendeletében meghatározott összeghatárt, valamint aki a településen elismert minimális lakásnagyságot és minőséget meg nem haladó lakásban lakik, feltéve, hogy vállalja az adósság és a települési önkormányzat által megállapított adósságcsökkentési támogatás különbözetének megfizetését, továbbá az adósságkezelési tanácsadáson való részvételt.

Támogatási terv a víz- és csatornaszolgáltatásra

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A központi költségvetésből elkülönített összeg áll rendelkezésre azon települések lakóinak támogatására, amelyekben az országos átlagnál magasabbak az ivóvíz-szolgáltatás, szennyvízelvezetés és -tisztítás költségei. A Vidékfejlesztési Minisztérium által jegyzett, egyelőre tervezeti stádiumban létező rendeletből kiderül, 2012-ben összesen 4,5 milliárd forintos tételt szánnak erre a célra. Az előirányzatban kiemelten kezelik a társadalmi, gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott, illetve az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott településeket. A 4,5 milliárdos támogatásból 50 millió forintot vis major esetekre tartalékol a kormány, ez az ivóvízminőség ideiglenes fenntartására nyújthat fedezetet.

2011-ben a 4,5 milliárd forintos támogatási keretre 646 darab önálló település megbízásából, 69 gesztor önkormányzat nyújtott be lakossági ivóvíz- és csatornaszolgáltatás támogatási pályázatot. A kiírás feltételeinek 626 település önkormányzata felelt meg, a megítélt támogatások összege 4,35 milliárd forint volt. A támogatás mintegy 1 millió 183 ezer embert érintett - közölte a tárca. A díjtámogatási rendszertől függő önkormányzatok (és lakosság) meghatározó része Baranya, Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Zala megyében található, a legnagyobb számban Borsod-Abaúj-Zemplén megye érintett. A támogatott települések többsége 1000 fő alatti kistelepülés.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?