Romokban az ország, de milliárdokat költenénk a focira

MTI
2012. január 12. 13:02

Összesen 12 milliárd forintból építhető fel a Ferencváros új Üllői úti stadionja, s márciusban, az IMF-tárgyalások lezárása után dőlhet el, hogy 2014-re megvalósítható lesz-e a beruházás.

"Úgy tervezem, hogy februárra döntéshelyzetbe hozom a kormányt. Készítek egy kormányelőterjesztést arról, hogy mennyi idő alatt, milyen forgatókönyvvel és mennyi pénzből építhető meg a stadion, és ez három év alatt mennyibe kerül a magyar költségvetésnek" - mondta Fürjes Balázs, a budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos a Digi Sport csütörtöki Reggeli Start című műsorában. Hozzátette: az ország és a világ jelenlegi helyzetét figyelembe véve most az a nagy kérdés, hogy egyáltalán bele tudunk-e vágni az Üllői úti építkezésbe. Márciusra látni fogjuk, milyen helyzetben vagyunk - fogalmazott Fürjes. A kormánybiztos megerősítette, az idei munkálatokra elegendő a 2012-es költségvetésben erre a célra elkülönített egymilliárd forint.

"Ez idén a bontást és egy kis építkezést fedezni tud. Az a kérdés, hogy a 2013-as és a 2014-es költségvetésbe is be tudjuk-e építeni a költségeket" - tette hozzá. Fürjes számításai szerint az építkezés összesen 12 milliárdból valósítható meg, s jövőre 6-8 milliárd forinttal terhelné majd a költségvetést.

A beruházási szakember beszélt arról is, hogy 90 százalékban felhasználják majd az angolok által készített építési tervet. Egy lényeges változtatást azonban mindenképpen szeretne: a stadiont a telek sarkából egy kicsit a közepe felé tolni. Mindehhez hozzátette, heteken belül szeretné kiírni a közbeszerzést a bontásra, hogy ezzel se veszítsenek időt. A kormánybiztos ugyanakkor kiemelte: csak akkor kezdik el a bontást, ha már biztosak az építkezésben, de reméli, hogy már 2012 őszén el kell költöznie a Ferencváros csapatának az Üllői útról.

Szóba került az is, hogy miként tudja majd a Ferencváros gazdaságosan üzemeltetni az Üllői úti stadiont. Ezzel kapcsolatban Fürjes Balázs azt mondta, az angolok eleve úgy tervezték meg, hogy az aréna az egyéb rendezvényekből teljes mértékben önfenntartó legyen, s ez a cél nem változott.

Fürjes felelősségteljes és helyes döntésnek nevezte azt, hogy a kormány a 2012-es költségvetésben 7 milliárdról 1 milliárdra csökkentette a budapesti stadionok fejlesztésére elkülönített forrást. "A pénzről szóló döntéseknél meg kell várni azt a pillanatot, amikor az építkezés feltételei fennállnak. A stadionok, így a Puskás Stadion esetében is akkor lehet felelősen dönteni, ha már van jogerős építési engedély " - hangsúlyozta.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19