18 °C Budapest

Romokban az ország, de milliárdokat költenénk a focira

MTI
2012. január 12. 13:02

Összesen 12 milliárd forintból építhető fel a Ferencváros új Üllői úti stadionja, s márciusban, az IMF-tárgyalások lezárása után dőlhet el, hogy 2014-re megvalósítható lesz-e a beruházás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

"Úgy tervezem, hogy februárra döntéshelyzetbe hozom a kormányt. Készítek egy kormányelőterjesztést arról, hogy mennyi idő alatt, milyen forgatókönyvvel és mennyi pénzből építhető meg a stadion, és ez három év alatt mennyibe kerül a magyar költségvetésnek" - mondta Fürjes Balázs, a budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos a Digi Sport csütörtöki Reggeli Start című műsorában. Hozzátette: az ország és a világ jelenlegi helyzetét figyelembe véve most az a nagy kérdés, hogy egyáltalán bele tudunk-e vágni az Üllői úti építkezésbe. Márciusra látni fogjuk, milyen helyzetben vagyunk - fogalmazott Fürjes. A kormánybiztos megerősítette, az idei munkálatokra elegendő a 2012-es költségvetésben erre a célra elkülönített egymilliárd forint.

"Ez idén a bontást és egy kis építkezést fedezni tud. Az a kérdés, hogy a 2013-as és a 2014-es költségvetésbe is be tudjuk-e építeni a költségeket" - tette hozzá. Fürjes számításai szerint az építkezés összesen 12 milliárdból valósítható meg, s jövőre 6-8 milliárd forinttal terhelné majd a költségvetést.

A beruházási szakember beszélt arról is, hogy 90 százalékban felhasználják majd az angolok által készített építési tervet. Egy lényeges változtatást azonban mindenképpen szeretne: a stadiont a telek sarkából egy kicsit a közepe felé tolni. Mindehhez hozzátette, heteken belül szeretné kiírni a közbeszerzést a bontásra, hogy ezzel se veszítsenek időt. A kormánybiztos ugyanakkor kiemelte: csak akkor kezdik el a bontást, ha már biztosak az építkezésben, de reméli, hogy már 2012 őszén el kell költöznie a Ferencváros csapatának az Üllői útról.

Szóba került az is, hogy miként tudja majd a Ferencváros gazdaságosan üzemeltetni az Üllői úti stadiont. Ezzel kapcsolatban Fürjes Balázs azt mondta, az angolok eleve úgy tervezték meg, hogy az aréna az egyéb rendezvényekből teljes mértékben önfenntartó legyen, s ez a cél nem változott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fürjes felelősségteljes és helyes döntésnek nevezte azt, hogy a kormány a 2012-es költségvetésben 7 milliárdról 1 milliárdra csökkentette a budapesti stadionok fejlesztésére elkülönített forrást. "A pénzről szóló döntéseknél meg kell várni azt a pillanatot, amikor az építkezés feltételei fennállnak. A stadionok, így a Puskás Stadion esetében is akkor lehet felelősen dönteni, ha már van jogerős építési engedély " - hangsúlyozta.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?