7 °C Budapest

A végtörlesztők az autóiktól is szabadultak

Pénzcentrum
2012. január 10. 09:06

Az utolsó negyedévben az átírási illeték emelése a vevői, a végtörlesztéshez szükséges összeg előteremtése az eladói oldalon növelte a nyomást - mindennek köszönhetően a használtautó-piac forgalma a válság előtti szintre emelkedett tavaly év végén - ám csak átmenetileg a szakemberek szerint - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az utolsó negyedév kiemelkedő köszönhetően három év után sikerült meghaladni a 2009. I. negyedévi referenciaértéket a használtautó-eladásokban - derül ki a piacvezető használtautó-portál, a használtautó.hu számításaiból. A Használtautó-index értéke 100,8 százalékos értéke 5 százalékpontos javulást mutat a III. negyedév értékéhez képest.

2011 utolsó negyedévére több mint 15 százalékkal nagyobb összforgalmat mutatnak a portál adatai, ám Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője szerint a javulás nem a stabil piaci fellendülés jele, hanem egyedi piaci fejlemények, többek között a végtörlesztéshez szükséges saját tőke előteremtése miatti értékesítéseké. Ez is belejátszhat abba, hogy az átlagár továbbra is 1,6 millió forint alatt stagnál. A regisztrációs adó kedvező változása ellenére várhatóan a jövő év első felében semAz is dobott a forgalmon, hogy az átírási illeték januári emelése miatt sokan még tavaly igyekeztek nyélbe ütni a tervezett autócseréjüket.

Az év végi élénkülés azonban egyelőre csak időleges, a fellendülést még sokáig akadályozza az 1-3 éves autók kínálatának beszűkülése. Az utánpótlás hiánya a 2007 óta a negyedére zuhanó újautó-eladásokkal magyarázható, ezt a hiányt a 2011-ben növekedésnek indult import csak mérsékelni volt képes.

Bár a regisztrációs adó kedvezőbbé válik, ez a pozitív változás csak akkor éreztetheti majd igazán a hatását a használtautó-piacon, ha az euró árfolyamát sikerül jóval 300 forint alatt stabilizálni, amire a jelenlegi árfolyamrekordok időszakában kevés esély mutatkozik - véli a Használtautó.hu ügyvezetője, aki szerint még a keresleti oldalon is komoly deficit mutatkozik majd, mivel a végtörlesztés még 2012 első felében is jelentős forrásokat von majd el a piacról.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06