5 °C Budapest

A végtörlesztők az autóiktól is szabadultak

Pénzcentrum
2012. január 10. 09:06

Az utolsó negyedévben az átírási illeték emelése a vevői, a végtörlesztéshez szükséges összeg előteremtése az eladói oldalon növelte a nyomást - mindennek köszönhetően a használtautó-piac forgalma a válság előtti szintre emelkedett tavaly év végén - ám csak átmenetileg a szakemberek szerint - írja a Napi Gazdaság.

Az utolsó negyedév kiemelkedő köszönhetően három év után sikerült meghaladni a 2009. I. negyedévi referenciaértéket a használtautó-eladásokban - derül ki a piacvezető használtautó-portál, a használtautó.hu számításaiból. A Használtautó-index értéke 100,8 százalékos értéke 5 százalékpontos javulást mutat a III. negyedév értékéhez képest.

2011 utolsó negyedévére több mint 15 százalékkal nagyobb összforgalmat mutatnak a portál adatai, ám Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője szerint a javulás nem a stabil piaci fellendülés jele, hanem egyedi piaci fejlemények, többek között a végtörlesztéshez szükséges saját tőke előteremtése miatti értékesítéseké. Ez is belejátszhat abba, hogy az átlagár továbbra is 1,6 millió forint alatt stagnál. A regisztrációs adó kedvező változása ellenére várhatóan a jövő év első felében semAz is dobott a forgalmon, hogy az átírási illeték januári emelése miatt sokan még tavaly igyekeztek nyélbe ütni a tervezett autócseréjüket.

Az év végi élénkülés azonban egyelőre csak időleges, a fellendülést még sokáig akadályozza az 1-3 éves autók kínálatának beszűkülése. Az utánpótlás hiánya a 2007 óta a negyedére zuhanó újautó-eladásokkal magyarázható, ezt a hiányt a 2011-ben növekedésnek indult import csak mérsékelni volt képes.

Bár a regisztrációs adó kedvezőbbé válik, ez a pozitív változás csak akkor éreztetheti majd igazán a hatását a használtautó-piacon, ha az euró árfolyamát sikerül jóval 300 forint alatt stabilizálni, amire a jelenlegi árfolyamrekordok időszakában kevés esély mutatkozik - véli a Használtautó.hu ügyvezetője, aki szerint még a keresleti oldalon is komoly deficit mutatkozik majd, mivel a végtörlesztés még 2012 első felében is jelentős forrásokat von majd el a piacról.

 

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
MEDIA1  |  2022. december 9. 11:17
Egy álláskereső portálon keres teljes munkaidőre újságíró-hírkesztőt az Indamedia legnagyobb lapja,...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?