9 °C Budapest

Az év első bankbotránya! Titkok szivárogtak ki Magyarországon

Pénzcentrum
2012. január 4. 11:06

Sajtóértesülések szerint banktitoknak számító információk szivárogtak ki az egyik hazai nagybanktól.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

"Képzeld, a színész RP végtörlesztése problémás és hozzám került.:))) Most bosszút állok a Beugróért! — Így mennek a dolgok, ha az ember fiúja egy hazai nagybanknál vezető jogtanácsos!"

A fenti mondatokat tegnap tette közzé blogján egy fiatal nő - értesült a Bors. A szövegkörnyezetből kiderül, hogy az RP monogram Magyarország egyik legismertebb színészét, Rudolf Pétert jelenti.

 

A bejegyzés egyik kommentje... Gyorsan terjed a hír a mikroblogokon.Forrás: Index


A poszt alig néhány óráig volt fent, de ez is elég volt arra, hogy más bloggerek átvegyék az idézett részt. A banknál - amelynek nevét nem hozta nyilvánosságra a lap - elmondták: haladéktalanul vizsgálatot indítanak, és az eredménytől függően hozzák meg a szükséges intézkedéseket.

Már ezzel is banktitkot sértettek.

Milyen adatainkat tarthatja a hitelintézet nyilván?

Az ügyfélkapcsolat létrejöttéhez meg kell adni a személyazonosító és lakcím adatokat, melyek a következők: név, leánykori név, anyja neve, születési hely, idő, állampolgárság, lakcím, postacím, személyi igazolvány, vagy útlevél száma, vagy egyéb, a személyazonosság igazolására a törvény szerint alkalmas igazolvány száma. Nem jogosult a hitelintézet az igazolványok fénymásolatának kezelésére - áll az adatvédelmi biztos honlapjának tájékoztatójában.

Mit értünk banktitok alatt?

Banktitok minden olyan, az egyes ügyfelekről a pénzügyi intézmény rendelkezésére álló tény, információ, megoldás vagy adat, amely ügyfél személyére, adataira, vagyoni helyzetére, üzleti tevékenységére, gazdálkodására, tulajdonosi, üzleti kapcsolataira, valamint a pénzügyi intézmény által vezetett számlájának egyenlegére, forgalmára, továbbá a pénzügyi intézménnyel kötött szerződéseire vonatkozik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A törvény banktitokra vonatkozó rendelkezései szempontjából a pénzügyi intézmény ügyfelének kell tekinteni mindenkit, aki a pénzügyi intézménytől pénzügyi szolgáltatást vesz igénybe.

Ki ismerheti meg a banktitkot?

Banktitok csak akkor adható ki harmadik személynek, ha az érintett, vagy törvény felhatalmazza a hitelintézetet. E törvény a banktitok megtartásának kötelezettsége alól felmentést ad például a feladatkörében eljáró Országos Betét­biztosítási Alap, a központi költségvetési pénzeszközök felhasználásának szabály­szerűségét és célszerűségét ellenőrző Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, a hagyatéki ügyben eljáró közjegyző a folyamatban lévő büntetőeljárás keretében eljáró, valamint a feljelentés kiegészítését végző nyomozó hatóság, ügyészség, vagy a büntető-, valamint hagyatékkal kapcsolatos polgári ügyben eljáró bíróság írásbeli kérelmére.

Nem sérti a banktitok védelmét az sem, ha a pénzügyi intézmény érdeke az ügyféllel szemben fennálló követelése eladásához vagy lejárt követelése érvényesítéséhez az adatok továbbítását szükségessé teszi.

Mit tehetünk, ha úgy véljük, jogainkat megsértették?

A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény rendelkezései alapján az, akinek a személyes adatai védelméhez fűződő alkotmányos jogát megsértették, vagy annak veszélye fennáll, a sérelem kivizsgálása, megszüntetése érdekében az adatvédelmi biztoshoz fordulhat. Jogai érvényesítése céljából az érintett bírósághoz is fordulhat; amennyiben az ügyben bírósági eljárás van folyamatban az adatvédelmi biztos nem járhat el. Bárki az adatvédelmi biztoshoz fordulhat, ha a fent említett két alkotmányos jogát megsértették, vagy a sérelem veszélye fennáll.


A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?