6 °C Budapest

Az év első bankbotránya! Titkok szivárogtak ki Magyarországon

Pénzcentrum
2012. január 4. 11:06

Sajtóértesülések szerint banktitoknak számító információk szivárogtak ki az egyik hazai nagybanktól.

"Képzeld, a színész RP végtörlesztése problémás és hozzám került.:))) Most bosszút állok a Beugróért! — Így mennek a dolgok, ha az ember fiúja egy hazai nagybanknál vezető jogtanácsos!"

A fenti mondatokat tegnap tette közzé blogján egy fiatal nő - értesült a Bors. A szövegkörnyezetből kiderül, hogy az RP monogram Magyarország egyik legismertebb színészét, Rudolf Pétert jelenti.

 

A bejegyzés egyik kommentje... Gyorsan terjed a hír a mikroblogokon.Forrás: Index


A poszt alig néhány óráig volt fent, de ez is elég volt arra, hogy más bloggerek átvegyék az idézett részt. A banknál - amelynek nevét nem hozta nyilvánosságra a lap - elmondták: haladéktalanul vizsgálatot indítanak, és az eredménytől függően hozzák meg a szükséges intézkedéseket.

Már ezzel is banktitkot sértettek.

Milyen adatainkat tarthatja a hitelintézet nyilván?

Az ügyfélkapcsolat létrejöttéhez meg kell adni a személyazonosító és lakcím adatokat, melyek a következők: név, leánykori név, anyja neve, születési hely, idő, állampolgárság, lakcím, postacím, személyi igazolvány, vagy útlevél száma, vagy egyéb, a személyazonosság igazolására a törvény szerint alkalmas igazolvány száma. Nem jogosult a hitelintézet az igazolványok fénymásolatának kezelésére - áll az adatvédelmi biztos honlapjának tájékoztatójában.

Mit értünk banktitok alatt?

Banktitok minden olyan, az egyes ügyfelekről a pénzügyi intézmény rendelkezésére álló tény, információ, megoldás vagy adat, amely ügyfél személyére, adataira, vagyoni helyzetére, üzleti tevékenységére, gazdálkodására, tulajdonosi, üzleti kapcsolataira, valamint a pénzügyi intézmény által vezetett számlájának egyenlegére, forgalmára, továbbá a pénzügyi intézménnyel kötött szerződéseire vonatkozik.

A törvény banktitokra vonatkozó rendelkezései szempontjából a pénzügyi intézmény ügyfelének kell tekinteni mindenkit, aki a pénzügyi intézménytől pénzügyi szolgáltatást vesz igénybe.

Ki ismerheti meg a banktitkot?

Banktitok csak akkor adható ki harmadik személynek, ha az érintett, vagy törvény felhatalmazza a hitelintézetet. E törvény a banktitok megtartásának kötelezettsége alól felmentést ad például a feladatkörében eljáró Országos Betét­biztosítási Alap, a központi költségvetési pénzeszközök felhasználásának szabály­szerűségét és célszerűségét ellenőrző Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, a hagyatéki ügyben eljáró közjegyző a folyamatban lévő büntetőeljárás keretében eljáró, valamint a feljelentés kiegészítését végző nyomozó hatóság, ügyészség, vagy a büntető-, valamint hagyatékkal kapcsolatos polgári ügyben eljáró bíróság írásbeli kérelmére.

Nem sérti a banktitok védelmét az sem, ha a pénzügyi intézmény érdeke az ügyféllel szemben fennálló követelése eladásához vagy lejárt követelése érvényesítéséhez az adatok továbbítását szükségessé teszi.

Mit tehetünk, ha úgy véljük, jogainkat megsértették?

A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény rendelkezései alapján az, akinek a személyes adatai védelméhez fűződő alkotmányos jogát megsértették, vagy annak veszélye fennáll, a sérelem kivizsgálása, megszüntetése érdekében az adatvédelmi biztoshoz fordulhat. Jogai érvényesítése céljából az érintett bírósághoz is fordulhat; amennyiben az ügyben bírósági eljárás van folyamatban az adatvédelmi biztos nem járhat el. Bárki az adatvédelmi biztoshoz fordulhat, ha a fent említett két alkotmányos jogát megsértették, vagy a sérelem veszélye fennáll.


Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?