13 °C Budapest

A rekord november után karácsonyi ajándékot kaptak a devizahitelesek

Pénzcentrum
2012. január 3. 10:05

5%-nál kisebb mértékben ugyan, de csökkent decemberben a novemberihez képest a devizahitelesek többségének havi terhe. Az egy évvel korábbihoz képest így is 10-15%-kal magasabbak a törlesztőrészletek. Az OTP frankhitelesei ezúttal valamivel jobban jártak, mint az Erste vagy a Budapest Bank ügyfelei. A december hónap némileg könnyebbnek bizonyult, mint az eddigi törlesztési rekordot felállító november.

247,9 forint volt novemberben az átlagos havi frankárfolyam (MNB hivatalos), szemben az eddigi csúcsnak számító 251,4 forinttal, november hónap átlagával. A frank augusztusban 270 forint felett is tartózkodott, erre sem novemberben, sem decemberben nem volt példa. Ez a svájci jegybank szeptember 6-ai (1,2-es árfolyamküszöbről szóló) döntésével is magyarázható, melynek következtében a szélsőérték nem, tőle függetlenül az átlagos havi árfolyam viszont magasabb volt novemberben és decemberben is, mint augusztusban. Az euró havi átlagárfolyama eközben decemberben 304,3 forintra mérséklődött az egy hónappal korábbi 309,8 forintról. Eltekintve a végtörlesztők néhány tízezres táborától, vélhetően most decemberben volt így a második legmagasabb a devizahitelesek törlesztőterhe.

Jelképes karácsonyi ajándékot kaptak a devizahitelesek


A piaci árfolyam mellett az sem mindegy, melyik banknak tartozik a devizahiteles, hisz mindenhol máskor és másképp állapítják meg a törlesztés árfolyamát. Egy közös pont azonban van ezekben: minden deviza alapú lakáshitel esetében a bank saját középárfolyamát, vagy ennek hiányában a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamát kell használni egy tavaly év végén hatályba lépett jogszabály értelmében. Az egyszerűség kedvéért mindenhol ez utóbbit vettük figyelembe. Alábbi ábráinkon jól látható, hogy a törlesztőrészletekben alkalmazott árfolyam az egy évvel korábbihoz képest nőtt, az egy hónappal korábbihoz képest viszont valamelyest csökkent a hónap legtöbb napján.

Jelképes karácsonyi ajándékot kaptak a devizahitelesek


Jelképes karácsonyi ajándékot kaptak a devizahitelesek


Az időzítés azonban bankonként és sok helyen hitelszerződésenként is eltér: míg az OTP-nél mindenkinél 3-ai árfolyamot vesznek figyelembe a 4-ei törlesztőrészlet-levonáshoz, a Budapest Banknál 10-ei, az Erste Banknál pedig 15-ei középárfolyamon történik a törlesztőrészlet megállapítása és ekkor vonják le az összeget is. A bankok többségénél viszont a hitelszerződésben megállapított, illetve a folyósítás szerinti fordulónap a döntő.

Jelképes karácsonyi ajándékot kaptak a devizahitelesek


A napi hivatalos árfolyam-adatokból kiderül, hogy a legrosszabbul általában azok a frankhitelesek jártak, akiknek a törlesztőrészletét 30-án határozzák meg, az euróhiteleseknél szintén ez a dátum volt kritikus. A fent említett három bank közül az OTP ügyfelei 0,4%-kal alacsonyabb árfolyam mellett fizethették devizahitelüket, mint a Budapest Bank hitelesei, az erstésekhez képest pedig közel 0,6% volt az OTP-sek előnye. Ez általában néhány száz forintot jelent. A legjobban azok a frankhitelesek jártak, akiknek a fordulónapja 7-ére esett.

Jelképes karácsonyi ajándékot kaptak a devizahitelesek


Feltételezve, de meg nem engedve, hogy a törlesztések egyenletesen alakulnak a hónap során, novemberben az egy hónappal korábbihoz képest 1,4%-kal alacsonyabb, az egy évvel korábbihoz képest viszont 14,8%-kal magasabb volt egy átlagos törlesztőrészlet csak a frankárfolyam mozgása miatt. Ami az euróhiteleseket illeti, csak az árfolyammozgásokat figyelembe véve az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 9,9%-kal magasabb, az egy hónappal korábbihoz képest 1,7%-kal alacsonyabbak voltak a törlesztőrészletek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A svájci jegybank döntésének következtében már nem mondható el, hogy az euróhitelesek esetében kisebb lenne az elmúlt hetek árfolyamvolatilitása, ezzel szemben a gyengülő forint átka novemberben és decemberben őket is komolyan érintette.

Jelképes karácsonyi ajándékot kaptak a devizahitelesek


Jelképes karácsonyi ajándékot kaptak a devizahitelesek

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem