1 °C Budapest

A rekord november után karácsonyi ajándékot kaptak a devizahitelesek

Pénzcentrum
2012. január 3. 10:05

5%-nál kisebb mértékben ugyan, de csökkent decemberben a novemberihez képest a devizahitelesek többségének havi terhe. Az egy évvel korábbihoz képest így is 10-15%-kal magasabbak a törlesztőrészletek. Az OTP frankhitelesei ezúttal valamivel jobban jártak, mint az Erste vagy a Budapest Bank ügyfelei. A december hónap némileg könnyebbnek bizonyult, mint az eddigi törlesztési rekordot felállító november.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

247,9 forint volt novemberben az átlagos havi frankárfolyam (MNB hivatalos), szemben az eddigi csúcsnak számító 251,4 forinttal, november hónap átlagával. A frank augusztusban 270 forint felett is tartózkodott, erre sem novemberben, sem decemberben nem volt példa. Ez a svájci jegybank szeptember 6-ai (1,2-es árfolyamküszöbről szóló) döntésével is magyarázható, melynek következtében a szélsőérték nem, tőle függetlenül az átlagos havi árfolyam viszont magasabb volt novemberben és decemberben is, mint augusztusban. Az euró havi átlagárfolyama eközben decemberben 304,3 forintra mérséklődött az egy hónappal korábbi 309,8 forintról. Eltekintve a végtörlesztők néhány tízezres táborától, vélhetően most decemberben volt így a második legmagasabb a devizahitelesek törlesztőterhe.

Jelképes karácsonyi ajándékot kaptak a devizahitelesek


A piaci árfolyam mellett az sem mindegy, melyik banknak tartozik a devizahiteles, hisz mindenhol máskor és másképp állapítják meg a törlesztés árfolyamát. Egy közös pont azonban van ezekben: minden deviza alapú lakáshitel esetében a bank saját középárfolyamát, vagy ennek hiányában a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamát kell használni egy tavaly év végén hatályba lépett jogszabály értelmében. Az egyszerűség kedvéért mindenhol ez utóbbit vettük figyelembe. Alábbi ábráinkon jól látható, hogy a törlesztőrészletekben alkalmazott árfolyam az egy évvel korábbihoz képest nőtt, az egy hónappal korábbihoz képest viszont valamelyest csökkent a hónap legtöbb napján.

Jelképes karácsonyi ajándékot kaptak a devizahitelesek


Jelképes karácsonyi ajándékot kaptak a devizahitelesek


Az időzítés azonban bankonként és sok helyen hitelszerződésenként is eltér: míg az OTP-nél mindenkinél 3-ai árfolyamot vesznek figyelembe a 4-ei törlesztőrészlet-levonáshoz, a Budapest Banknál 10-ei, az Erste Banknál pedig 15-ei középárfolyamon történik a törlesztőrészlet megállapítása és ekkor vonják le az összeget is. A bankok többségénél viszont a hitelszerződésben megállapított, illetve a folyósítás szerinti fordulónap a döntő.

Jelképes karácsonyi ajándékot kaptak a devizahitelesek


A napi hivatalos árfolyam-adatokból kiderül, hogy a legrosszabbul általában azok a frankhitelesek jártak, akiknek a törlesztőrészletét 30-án határozzák meg, az euróhiteleseknél szintén ez a dátum volt kritikus. A fent említett három bank közül az OTP ügyfelei 0,4%-kal alacsonyabb árfolyam mellett fizethették devizahitelüket, mint a Budapest Bank hitelesei, az erstésekhez képest pedig közel 0,6% volt az OTP-sek előnye. Ez általában néhány száz forintot jelent. A legjobban azok a frankhitelesek jártak, akiknek a fordulónapja 7-ére esett.

Jelképes karácsonyi ajándékot kaptak a devizahitelesek


Feltételezve, de meg nem engedve, hogy a törlesztések egyenletesen alakulnak a hónap során, novemberben az egy hónappal korábbihoz képest 1,4%-kal alacsonyabb, az egy évvel korábbihoz képest viszont 14,8%-kal magasabb volt egy átlagos törlesztőrészlet csak a frankárfolyam mozgása miatt. Ami az euróhiteleseket illeti, csak az árfolyammozgásokat figyelembe véve az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 9,9%-kal magasabb, az egy hónappal korábbihoz képest 1,7%-kal alacsonyabbak voltak a törlesztőrészletek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A svájci jegybank döntésének következtében már nem mondható el, hogy az euróhitelesek esetében kisebb lenne az elmúlt hetek árfolyamvolatilitása, ezzel szemben a gyengülő forint átka novemberben és decemberben őket is komolyan érintette.

Jelképes karácsonyi ajándékot kaptak a devizahitelesek


Jelképes karácsonyi ajándékot kaptak a devizahitelesek

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?