11 °C Budapest

Egyetlen jó hír, hogy stabil a háttér, hitel viszont nem lesz

Pénzcentrum
2011. december 28. 09:32

A pénzintézeteket a bankadó és a végtörlesztések, valamint az adós portfóliójuk romlása kényszerítette tőkeemelésre. Szakértőnk szerint a ezek a lépések egyetlen pozitív üzenete a betéteseknek, hogy a hazai bankok mögött stabil és elkötelezett anyabankok állnak és hajlandók a tőkepótlásra - írja a Népszabadság.

A Raiffeisen Bank Zrt. alaptőkéjét pontosan 106 milliárd forinttal emelték, és az indoklásban egyebek mellett az szerepel, hogy az osztrák bankcsoport eredményét 152 millió euróval, majd 44 milliárd forinttal rontotta magyar leánybankja. Nem a rossz gazdálkodás vezetett a veszteségekhez, hanem például a végtörlesztés, amely 52 millió eurós, több mint 15 milliárd forintos értékvesztést okozott.

A végtörlesztéssel függ össze, hogy a Raiffeisen, a többi hazai pénzintézethez hasonlóan, éppen a legjobb adósait vesztette el, s emiatt tovább növekedett a nem teljesítő hitelek amúgy is magas aránya. Eddig 80 ezren éltek a végtörlesztés lehetőségével, becslések szerint 175 milliárd forintos veszteséget okozva a bankoknak.

A Raiffeisen, válaszul az egyre bizonytalanabb jogi és gazdaságpolitikai környezetre, 141 fiókjából 10-et bezárt s év végén 200 dolgozójától válik meg, ami 6 százalékos leépítést jelent. Banki szakértőnk elmondta, a bankadóval, a végtörlesztéssel terhelt tőke tízszeresével kell a pénzintézeteknek a hitelezést csökkenteni. Magyarán a túladóztatás és a végtörlesztés együttesen felelős a hitelforrások kiapadásáért. A kormány "megmenti" a legfizetőképesebb deviza alapú jelzáloghiteseket, 100-120 ezer embert és a gyengülő forinttal még nagyobb bajba sodor több százezer devizahitelest.

A magyar bankok regionális versenyképessége folyamatosan romlik, s az anyabankok előbb utóbb oda juttatnak forrásokat, ahol van jövedelem és kiszámíthatóak a gazdasági feltételek- tette hozzá a banki szakértő. A magyarországi bankok ma nem ilyenek és a gazdasági, jogi környezet miatt külföldi forrásokhoz is csak drágábban juthatnak hozzá, mint korábban. Ezt pedig végül az ügyfelek fizetik meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?