18 °C Budapest

Egyetlen jó hír, hogy stabil a háttér, hitel viszont nem lesz

Pénzcentrum
2011. december 28. 09:32

A pénzintézeteket a bankadó és a végtörlesztések, valamint az adós portfóliójuk romlása kényszerítette tőkeemelésre. Szakértőnk szerint a ezek a lépések egyetlen pozitív üzenete a betéteseknek, hogy a hazai bankok mögött stabil és elkötelezett anyabankok állnak és hajlandók a tőkepótlásra - írja a Népszabadság.

A Raiffeisen Bank Zrt. alaptőkéjét pontosan 106 milliárd forinttal emelték, és az indoklásban egyebek mellett az szerepel, hogy az osztrák bankcsoport eredményét 152 millió euróval, majd 44 milliárd forinttal rontotta magyar leánybankja. Nem a rossz gazdálkodás vezetett a veszteségekhez, hanem például a végtörlesztés, amely 52 millió eurós, több mint 15 milliárd forintos értékvesztést okozott.

A végtörlesztéssel függ össze, hogy a Raiffeisen, a többi hazai pénzintézethez hasonlóan, éppen a legjobb adósait vesztette el, s emiatt tovább növekedett a nem teljesítő hitelek amúgy is magas aránya. Eddig 80 ezren éltek a végtörlesztés lehetőségével, becslések szerint 175 milliárd forintos veszteséget okozva a bankoknak.

A Raiffeisen, válaszul az egyre bizonytalanabb jogi és gazdaságpolitikai környezetre, 141 fiókjából 10-et bezárt s év végén 200 dolgozójától válik meg, ami 6 százalékos leépítést jelent. Banki szakértőnk elmondta, a bankadóval, a végtörlesztéssel terhelt tőke tízszeresével kell a pénzintézeteknek a hitelezést csökkenteni. Magyarán a túladóztatás és a végtörlesztés együttesen felelős a hitelforrások kiapadásáért. A kormány "megmenti" a legfizetőképesebb deviza alapú jelzáloghiteseket, 100-120 ezer embert és a gyengülő forinttal még nagyobb bajba sodor több százezer devizahitelest.

A magyar bankok regionális versenyképessége folyamatosan romlik, s az anyabankok előbb utóbb oda juttatnak forrásokat, ahol van jövedelem és kiszámíthatóak a gazdasági feltételek- tette hozzá a banki szakértő. A magyarországi bankok ma nem ilyenek és a gazdasági, jogi környezet miatt külföldi forrásokhoz is csak drágábban juthatnak hozzá, mint korábban. Ezt pedig végül az ügyfelek fizetik meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?