16 °C Budapest

Ide fektetik a pénzüket az 50 és 60 évesek

Pénzcentrum
2011. december 28. 15:33

Várhatóan idén is lesznek olyanok, akik az év utolsó napjaiban helyeznek el pénzt az adóoptimalizálást szolgáló megtakarítási formákban. Ezek között a nyugdíjrendszert érintő újabb változások nyomán tovább nőhet a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) vonzereje, amely tőzsdei statisztika szerint csaknem kétszerte nagyobb részarányt képvisel az értékpapírszámlákon belül, mint a tartós befektetési szerződés (tbsz) kapcsán nyitott számlák.

Az év végi megtakarítási hajrát összességében csillapítja a végtörlesztés, a másik oldalon azonban a magán-nyugdíjpénztári rendszerrel kapcsolatos kormányzati elképzelések felértékelik a nyugdíj-előtakarékossági számlát, amely jó megoldás lehet a tőkefedezetű nyugdíjcélú megtakarítás nélkül maradók számára. A nyesz révén jelentős adókedvezmények érhetők el, a számlán befektetett összeg 20 százaléka, maximum évi 100 ezer forint visszaigényelhető az adott évi személyi jövedelemadóból, de az adókedvezmény maximális összege a nyugdíjkorhatárt 2020 előtt betöltők számára ennél is nagyobb, évi 130 ezer forint. A nyesz további előnye, hogy az általa elérhető adókedvezmény önálló, azt nem kell összevonni más önkéntes megtakarítás után járó kedvezménnyel és örökölhető.

"A pénzügyi bizonytalanság és az állami nyugdíjrendszerből várható nyugdíj reálértékének csökkenése miatt felértékelődő öngondoskodásnak köszönhető, hogy idén is dinamikusan, több mint 30 százalékkal növekedett a TakarékPont hálózatban a NYESZ-en tartott állomány" - mondta Breznay Endre a TakarékBank pénz- és tőkepiaci üzletágának vezetője.

A nyugdíj-előtakarékossági számlát nyitók csaknem fele a nyugdíjkorhatár előtt álló 51-60 évesek közül került ki. Ez a korosztály kitartóan takarékoskodik, így a számlák idő előtti felbontása is ritka. "Idén év közben a számlák 6,5 százalékát szüntették meg, azonban ezek döntő része a nyugdíjjogosultság megszerzéséhez kapcsolódott" - mondta Breznay Endre. 

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?