Szorít a határidő: egyre több a végtörlesztés miatti lakáseladás

Pénzcentrum
2011. december 28. 13:35

Decemberben már a tranzakciók harmada "végtörlesztéses" adásvétel. Aki azonban ingatlaneladással kíván élni a lehetőséggel, annak sietnie kell.

A végtörlesztőknek igényüket még ezen a héten, december 30-ig lehet utoljára jelezni pénzintézetüknek, magára a végtörlesztésre pedig továbbra is az ettől számított 60 napon belül van lehetőségük. Az új megállapodás szerint azonban csak azok végtörleszthetnek, akik január 30-ig a szükséges összeget letétbe helyezik, avagy banki fedezetigazolással bírnak a végtörlesztéshez szükséges összeg erejéig. Az eladással végtörlesztők számára ez annyit jelent, hogy a vételárat időben érkeztetni kell a folyószámlára.

A decemberi adatok szerint már 30 százalékra nőtt a végtörlesztés miatt eladott ingatlanok aránya az összes tranzakcióból. Ez a szám októberben "csak" 12 százalék, novemberben pedig 19 százalék volt. - mondja Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője. A kínálattal együtt nőtt azonban a kereslet is, így november volt az idei csúcshónap országos adásvétel darabszámot tekintve (8 200 db) és az eddigi adatok szerint a december lehet a második legerősebb. (A december szezonalitás miatt - ha egyéb törvényváltozás hatálybalépése nem indokolja - általában gyenge hónap az ingatlanpiacon, ezt írta felül idén a végtörlesztés.) Az értékesítés ideje is szinte a harmadára csökkent a végtörlesztős tranzakciók esetében, hiszen az eddigi 100-120 napról kb. 40 napra csökkent.

Mindez annyit jelent, hogy jó ajánlattal még mindig van esély lakáseladásra, még ha csekély idő is van hátra január 30-ig. Megfontolás tárgya és természetesen lehetőségek kérdése is, hogy aki célegyenesben van az eladással, de vélhetően pár nap csúszással tudja csak érkeztetni a vételárat, (vagyis január 30 után, így elesne a végtörlesztéstől) az pár napra egyéb forrásból, családi, baráti kölcsönből oldja meg a forrásigazolást.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20