20 °C Budapest

Szorít a határidő: egyre több a végtörlesztés miatti lakáseladás

Pénzcentrum
2011. december 28. 13:35

Decemberben már a tranzakciók harmada "végtörlesztéses" adásvétel. Aki azonban ingatlaneladással kíván élni a lehetőséggel, annak sietnie kell.

A végtörlesztőknek igényüket még ezen a héten, december 30-ig lehet utoljára jelezni pénzintézetüknek, magára a végtörlesztésre pedig továbbra is az ettől számított 60 napon belül van lehetőségük. Az új megállapodás szerint azonban csak azok végtörleszthetnek, akik január 30-ig a szükséges összeget letétbe helyezik, avagy banki fedezetigazolással bírnak a végtörlesztéshez szükséges összeg erejéig. Az eladással végtörlesztők számára ez annyit jelent, hogy a vételárat időben érkeztetni kell a folyószámlára.

A decemberi adatok szerint már 30 százalékra nőtt a végtörlesztés miatt eladott ingatlanok aránya az összes tranzakcióból. Ez a szám októberben "csak" 12 százalék, novemberben pedig 19 százalék volt. - mondja Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője. A kínálattal együtt nőtt azonban a kereslet is, így november volt az idei csúcshónap országos adásvétel darabszámot tekintve (8 200 db) és az eddigi adatok szerint a december lehet a második legerősebb. (A december szezonalitás miatt - ha egyéb törvényváltozás hatálybalépése nem indokolja - általában gyenge hónap az ingatlanpiacon, ezt írta felül idén a végtörlesztés.) Az értékesítés ideje is szinte a harmadára csökkent a végtörlesztős tranzakciók esetében, hiszen az eddigi 100-120 napról kb. 40 napra csökkent.

Mindez annyit jelent, hogy jó ajánlattal még mindig van esély lakáseladásra, még ha csekély idő is van hátra január 30-ig. Megfontolás tárgya és természetesen lehetőségek kérdése is, hogy aki célegyenesben van az eladással, de vélhetően pár nap csúszással tudja csak érkeztetni a vételárat, (vagyis január 30 után, így elesne a végtörlesztéstől) az pár napra egyéb forrásból, családi, baráti kölcsönből oldja meg a forrásigazolást.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?