18 °C Budapest

Jelentett a Provident! Mennyit kell most százezer forintra visszafizetni?

Pénzcentrum
2011. március 5. 09:02

Magyarországon a 2009-es veszteséges év után 2010-ben a Provident legfőbb célkitűzése az volt, hogy a terméken végzett strukturális átalakításokkal párhuzamosan javítson a kihelyezett hitelek minőségén. A szerkezeti átalakításoknak és a kiadások csökkentésének köszönhetően a pénzügyi vállalatnak sikerült fordítania a korábbi negatív tendencián, és megteremteni a stabil növekedés alapjait.


A magyar piac a bizonytalan makroökonómiai környezet ellenére is kiegyensúlyozattabbá vált - az átlagos nettó kintlévőségek 9%-kal csökkentek 2009-hez képest, míg a hitelkihelyezések 21,5%-kal nőttek. A hitelek minősége a legmagasabb a csoporton belül, ami végül 9,1 millió font (2,9 milliárd forint) nyereséget eredményezett.


Szirmák Botond

"Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a kollégák áldozatos munkájának köszönhetően sikeresen birkóztunk meg a válság okozta nehézségekkel. Az eredmények mögött rengeteg munka és tudatos stratégia áll. Tíz éve vagyunk Magyarországon, ügyfeleinkkel mindkét fél számára előnyös, hosszú távú kapcsolatra rendezkedtünk be. Ezt bizonyítja az is, hogy nemzetközi összehasonlításban is figyelemre méltó a hazai ügyfeleink fizetési morálja. Felméréseink azt mutatják, hogy ügyfeleink 90%-a elégedett a szolgáltatásainkkal" - mondta a Pénzcentrum.hu-nak Szirmák Botond, a Provident Pénzügyi Zrt. vezérigazgatója.

Bizonyára sokan emlékeznek még arra a pillanatra, amikor első alkalommal találkoztak a Provident 437,42%-os THM mellett kínált gyorskölcsönének reklámanyagával. Ma már a pénzügyi szolgáltató is belátja, hogy a termék bevezetése során más kommunikációs eszközöket is használhattak volna, főként olyanokat, melyek az elmúlt egy-két évben eredményre vezettek. A törvényi változások következtében a THM-et sikerült 65% alá szorítani, a Provident név pedig már nem a botrányos ügyletek kapcsán merül fel, hanem egyre intenzívebb társadalmi aktivitásuk kapcsán is (pl.: A Provident a teljes tartozását elengedi az iszapkárosultaknak).

A társaság jelenleg mintegy 240 ezer ügyféllel rendelkezik, bár a válság korábbi szakaszában az elutasítási arány elérte a 75%-ot, ezt mára sikerült leszorítani 60% környékére. A válság hatására sokkal tudatosabbá váltak a hitelfelvevők, ennek köszönhetően a hitelportfolió minősége is fokozatosan javul (jelenleg körülbelül 5% a rossz adósok aránya). Egy ügylet akkor kerül át a behajtás kezelési osztályra, ha a futamidő lejár és az ügyfélnek elmaradása van.

A Provident kölcsöne alapvetően egy banki átutalással teljesítendő kölcsön, az otthoni szolgáltatást és annak díját (amely egyébként nem része a THM-nek) egy külön szerződés szabályozza. Az ügyfelek közül a tavalyi 3-5%-kal szemben ma már 10% teljesíti a törlesztési kötelezettségét banki átutalással, (miközben összes ügyfél 81%-a rendelkezik bankkapcsolattal). Az ügyfelek visszajelzéseiből kiderül, hogy az otthoni szolgáltatással együtt igényelt kölcsön - bár valamivel drágább - sokkal kiszámíthatóbb és tervezhetőbb, valamint egy külön motivációt is ad az a tudat, hogy hetente jönnek a részletért. A piac változásait követve a gyorskölcsönt is sikerült olcsóbbá tenni, míg 2009-ben százezer forintra 156 ezret kellett visszafizetni, addig jelenleg már csak 132 ezret (30 hetes futamidő esetén csak 115,2 ezret).

 

Az adósminősítő rendszerét sikerült tovább finomítani, az egyik fontos elem, hogy a heti törlesztőrészlet nem haladhatja meg a 9 ezer forintot. Egy ügyfélnek legfeljebb két kölcsöne lehet, egy háztartásnak pedig maximum 900 ezer forint lehet a tartozása. 2010 nyarán a felvehető összeget 200 ezerről 220 ezer forintra emelték, a futamidő pedig 30, 45, illetve 60 hét lehet. Egy adós csak akkor vehet fel újabb kölcsönt, ha legalább 13 hete késedelem nélkül törleszti az előző szerződését.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kezes és fedezet nélküli gyorskölcsönhöz az átlagnál magasabb hitelkockázat párosul, ami az árazásban egyelőre még körülbelül 20-30 százalékponttal magasabb THM-et jelent a hitelkártyákhoz és a személyi kölcsönökhöz képest. A korábbi három számjegyű THM-ek sem azt jelentették, hogy a felvett összeg többszörösét kellett volna visszafizetni, a 437%-os THM idején 50 ezer forintra 75 ezer volt a visszafizetendő összeg. A cég fontosnak tartja, hogy a piacon legyenek ilyen kisösszegű kölcsönök, hiszen teljesen felesleges a bankok által kínált többszázezres minimum összeget felvenni, amikor csak 80 ezer forintra van valakinek szüksége.

 

A társaság képviselőinek száma körülbelül háromezer fő, ők rugalmas munkaidőben (heti 8 órától heti 40 óráig), jellemzően másodállásban dolgoznak. A képviselők elsősorban a begyűjtésben érdekeltek, a kifizetett jutalékok jó része az otthoni szolgáltatás díjából kerülnek kifizetésre.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?