25 °C Budapest

A jelzáloghitelezés egyik legrosszabb hónapja

Pénzcentrum
2011. augusztus 31. 15:11

Az erőteljesen emelkedő frankárfolyam miatt 339 milliárd forinttal nőtt júliusban a magyar lakosság banki tartozásainak összege, miközben továbbra is nettó hiteltörlesztők a háztartások. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái szerint a hazai jelzáloghitelezés továbbra is legrosszabb hónapjait éli, örvendetes fejlemény ugyanakkor, hogy a lakosság betétállománya növekedésnek indult.

Lakossági hitelek

Az előző hónapoknak megfelelően júliusban is nettó hiteltörlesztő volt a magyar lakosság. Tranzakciós alapon 22,6 milliárd forinttal törlesztettek több hitelt a háztartások, mint amennyit felvettek. A devizahitelek tekintetében 37 milliárd forint összegben nettó hiteltörlesztők, a forinthitelek területén viszont 14,4 milliárd forinttal nettó hitelfelvevők voltak a családok. Ez utóbbi kisebb szám az utóbbi időben megszokottnál.

Megbolondították a frankhitelesek a statisztikákat


Továbbra sem mutatja a fellendülés jeleit a hazai jelzáloghitelezés, ráadásul júniushoz képest még vissza is esett az új kihelyezések volumene. A 25,6 milliárd forintnyi július havi érték még az egy évvel korábbitól is 21%-kal elmarad. Ez az összeg a hitelkiváltásokat is tartalmazza (ezért is lehetséges, hogy 2,3% az újonnan kihelyezett devizahitelek aránya), bár ezek volumene a Portfolio.hu-nak nyilatkozó bankok beszámolói szerint alacsony, és e kisszámú esetekre is inkább a forinthitelre váltás jellemző.

Megbolondították a frankhitelesek a statisztikákat


A szabad felhasználású jelzáloghitelek aránya visszaesőben: a júliusban kihelyezett jelzáloghitelek 28%-a volt ilyen célú. A többi lakáshitel, ezek között a forint alapú kihelyezések összege júliusban 18,1 milliárd forint volt. Ez nagyjából megfelel az egy évvel korábbi értéknek, amikor még a deviza alapú jelzáloghitel-kihelyezést nem tiltotta (illetve euró esetében nem korlátozta ennyire) jogszabály.

Megbolondították a frankhitelesek a statisztikákat


Annak ellenére, hogy alig volt új jelzáloghitelezés, egy hónap alatt 6660 milliárd forintról 320 milliárddal 6980 milliárd forintra nőtt a lakosság jelzáloghitel-állománya. Ennek egyetlen oka a forint árfolyamgyengülése: az euró MNB-árfolyama a június 30-ai 265,6 forintról 270,2 forintra, a svájci franké pedig 225,5 forintról 236,2 forintra nőtt.

Megbolondították a frankhitelesek a statisztikákat


Az alacsony lakáshitel-kereslet egyik, de talán nem legfontosabb oka lehet a forint alapú konstrukciók továbbra is rendkívül magas kamatszintje. Júliusban teljes hitelköltségük átlagosan 10,49% volt, szemben az egy évvel korábbi 9,99%-kal. Az utóbbi három hónapban lényegében nem szigorítottak tovább a bankok, továbbra is van azonban néhány olyan szereplő, amelyik az átlagosnál jóval kedvezőbb feltételek mellett kínálja lakáshitelét. Ezek között a többéves előtakarékosságot igénylő lakáskassza-hitelek aránya nőtt az utóbbi időben.

Megbolondították a frankhitelesek a statisztikákat


A lakáshitelekkel szemben a fogyasztási hitelek területén szigorítás látható, hiszen e hitelek átlagos költsége egy hónap alatt 21,6%-ról 23,1%-ra nőtt. Mivel e hitelek kevésbé kamatérzékenyek, aligha e kedvezőtlen változás miatt, de csökkent júniushoz képest a fogyasztási hitelként kihelyezett összeg, mégpedig 22,2 milliárd forintról 19,1 milliárdra. Bár a deviza alapú hitelezést a fedezetlen hitelek körében jogszabály nem tiltja, ilyet sem nagyon kínálnak már a bankok.

Megbolondították a frankhitelesek a statisztikákat

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Megbolondították a frankhitelesek a statisztikákat


A már említett átértékelődés miatt a lakosság teljes hitelállománya egyetlen hónap leforgása alatt 339 milliárd forinttal nőtt. Ezzel összefüggésben a devizahitelek aránya 66,3%-a emelkedett, igaz, ez alacsonyabb az egy évvel korábbi 67,6%-nál.

Megbolondították a frankhitelesek a statisztikákat

 

Mi várható a lakossági hitelezésben?

A Magyar Nemzeti Bank múlt héten közzétett legfrissebb hitelezési felmérése szerint a bankok arra számítanak, hogy a 3-4. negyedévben:
- növekszik a háztartási kereslet a lakáscélú és a fogyasztási hitelek iránt egyaránt
- eközben a bankok hitelezési feltételei várhatóan nem változnak érdemben
- várhatóan csak a fedezetlen fogyasztási hitelek esetében lesz megfigyelhető némi enyhítés a hitelezési feltételekben.

Lakossági betétek

Örvendetes jelenség, hogy a háztartások betétállománya második hónapja emelkedik, és ezúttal az előző havi 49,5 milliárd forintnál is nagyobb mértékben, 72,2 milliárd forinttal nőtt. Igaz, ebben az euró erősödése is szerepet játszott, ennek is köszönhetően az egy éven belül lekötött betétek állománya forintban 41,4 milliárddal nőtt. A látra szóló betétek esetében kisebb növekedést láthatunk, mint az előző hónapban: 18,8 milliárd forintos volt a növekmény.

Megbolondították a frankhitelesek a statisztikákat


Az éven túl lekötött betétek esetében mérséklődött a bankok kamatversenye, miközben az éven belülieknél gyakorlatilag változatlan maradt az átlagkamat. Egy átlagos forint alapú, éven belül lekötött betét ma 5,5%-ot fizet.

Megbolondították a frankhitelesek a statisztikákat


A bankok betétállománya egy hónap alatt 7358 milliárd forintról 7430 milliárdra nőtt, az egy év alatti növekmény 2,4%-os. A devizabetétek aránya a teljes állományon belül 15,6%.

Megbolondították a frankhitelesek a statisztikákat

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 19. 12:50
A reggeli műsor házigazdája szerződésszegés miatt kerül le egy időre a képernyőről.
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?