8 °C Budapest

A jelzáloghitelezés egyik legrosszabb hónapja

Pénzcentrum
2011. augusztus 31. 15:11

Az erőteljesen emelkedő frankárfolyam miatt 339 milliárd forinttal nőtt júliusban a magyar lakosság banki tartozásainak összege, miközben továbbra is nettó hiteltörlesztők a háztartások. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái szerint a hazai jelzáloghitelezés továbbra is legrosszabb hónapjait éli, örvendetes fejlemény ugyanakkor, hogy a lakosság betétállománya növekedésnek indult.

Lakossági hitelek

Az előző hónapoknak megfelelően júliusban is nettó hiteltörlesztő volt a magyar lakosság. Tranzakciós alapon 22,6 milliárd forinttal törlesztettek több hitelt a háztartások, mint amennyit felvettek. A devizahitelek tekintetében 37 milliárd forint összegben nettó hiteltörlesztők, a forinthitelek területén viszont 14,4 milliárd forinttal nettó hitelfelvevők voltak a családok. Ez utóbbi kisebb szám az utóbbi időben megszokottnál.

Megbolondították a frankhitelesek a statisztikákat


Továbbra sem mutatja a fellendülés jeleit a hazai jelzáloghitelezés, ráadásul júniushoz képest még vissza is esett az új kihelyezések volumene. A 25,6 milliárd forintnyi július havi érték még az egy évvel korábbitól is 21%-kal elmarad. Ez az összeg a hitelkiváltásokat is tartalmazza (ezért is lehetséges, hogy 2,3% az újonnan kihelyezett devizahitelek aránya), bár ezek volumene a Portfolio.hu-nak nyilatkozó bankok beszámolói szerint alacsony, és e kisszámú esetekre is inkább a forinthitelre váltás jellemző.

Megbolondították a frankhitelesek a statisztikákat


A szabad felhasználású jelzáloghitelek aránya visszaesőben: a júliusban kihelyezett jelzáloghitelek 28%-a volt ilyen célú. A többi lakáshitel, ezek között a forint alapú kihelyezések összege júliusban 18,1 milliárd forint volt. Ez nagyjából megfelel az egy évvel korábbi értéknek, amikor még a deviza alapú jelzáloghitel-kihelyezést nem tiltotta (illetve euró esetében nem korlátozta ennyire) jogszabály.

Megbolondították a frankhitelesek a statisztikákat


Annak ellenére, hogy alig volt új jelzáloghitelezés, egy hónap alatt 6660 milliárd forintról 320 milliárddal 6980 milliárd forintra nőtt a lakosság jelzáloghitel-állománya. Ennek egyetlen oka a forint árfolyamgyengülése: az euró MNB-árfolyama a június 30-ai 265,6 forintról 270,2 forintra, a svájci franké pedig 225,5 forintról 236,2 forintra nőtt.

Megbolondították a frankhitelesek a statisztikákat


Az alacsony lakáshitel-kereslet egyik, de talán nem legfontosabb oka lehet a forint alapú konstrukciók továbbra is rendkívül magas kamatszintje. Júliusban teljes hitelköltségük átlagosan 10,49% volt, szemben az egy évvel korábbi 9,99%-kal. Az utóbbi három hónapban lényegében nem szigorítottak tovább a bankok, továbbra is van azonban néhány olyan szereplő, amelyik az átlagosnál jóval kedvezőbb feltételek mellett kínálja lakáshitelét. Ezek között a többéves előtakarékosságot igénylő lakáskassza-hitelek aránya nőtt az utóbbi időben.

Megbolondították a frankhitelesek a statisztikákat


A lakáshitelekkel szemben a fogyasztási hitelek területén szigorítás látható, hiszen e hitelek átlagos költsége egy hónap alatt 21,6%-ról 23,1%-ra nőtt. Mivel e hitelek kevésbé kamatérzékenyek, aligha e kedvezőtlen változás miatt, de csökkent júniushoz képest a fogyasztási hitelként kihelyezett összeg, mégpedig 22,2 milliárd forintról 19,1 milliárdra. Bár a deviza alapú hitelezést a fedezetlen hitelek körében jogszabály nem tiltja, ilyet sem nagyon kínálnak már a bankok.

Megbolondították a frankhitelesek a statisztikákat

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Megbolondították a frankhitelesek a statisztikákat


A már említett átértékelődés miatt a lakosság teljes hitelállománya egyetlen hónap leforgása alatt 339 milliárd forinttal nőtt. Ezzel összefüggésben a devizahitelek aránya 66,3%-a emelkedett, igaz, ez alacsonyabb az egy évvel korábbi 67,6%-nál.

Megbolondították a frankhitelesek a statisztikákat

 

Mi várható a lakossági hitelezésben?

A Magyar Nemzeti Bank múlt héten közzétett legfrissebb hitelezési felmérése szerint a bankok arra számítanak, hogy a 3-4. negyedévben:
- növekszik a háztartási kereslet a lakáscélú és a fogyasztási hitelek iránt egyaránt
- eközben a bankok hitelezési feltételei várhatóan nem változnak érdemben
- várhatóan csak a fedezetlen fogyasztási hitelek esetében lesz megfigyelhető némi enyhítés a hitelezési feltételekben.

Lakossági betétek

Örvendetes jelenség, hogy a háztartások betétállománya második hónapja emelkedik, és ezúttal az előző havi 49,5 milliárd forintnál is nagyobb mértékben, 72,2 milliárd forinttal nőtt. Igaz, ebben az euró erősödése is szerepet játszott, ennek is köszönhetően az egy éven belül lekötött betétek állománya forintban 41,4 milliárddal nőtt. A látra szóló betétek esetében kisebb növekedést láthatunk, mint az előző hónapban: 18,8 milliárd forintos volt a növekmény.

Megbolondították a frankhitelesek a statisztikákat


Az éven túl lekötött betétek esetében mérséklődött a bankok kamatversenye, miközben az éven belülieknél gyakorlatilag változatlan maradt az átlagkamat. Egy átlagos forint alapú, éven belül lekötött betét ma 5,5%-ot fizet.

Megbolondították a frankhitelesek a statisztikákat


A bankok betétállománya egy hónap alatt 7358 milliárd forintról 7430 milliárdra nőtt, az egy év alatti növekmény 2,4%-os. A devizabetétek aránya a teljes állományon belül 15,6%.

Megbolondították a frankhitelesek a statisztikákat

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem