Megbukott a sikertermék: személyi kölcsön körkép

Pénzcentrum
2011. augusztus 9. 04:44

Az elmúlt években ritkán tudott növekedni a személyi kölcsönök állománya Magyarországon, amikor mégis, akkor az árfolyamváltozásoknak volt ez betudható. Így a várakozásoknak megfelelően a Pénzcentrum.hu által megkérdezett bankok többsége arról számolt be, hogy még tart a visszaesés, ami a személyi kölcsön igénylések tekintetében tapasztalható. Aktuális körképünkben azt vizsgáltuk, hogy a hazai kereskedelmi bankok milyen személyi kölcsön ajánlatokkal várják a 300 ezer, a 600 ezer, illetve az 1 millió forintot igénylő ügyfeleiket.

Összesen 5 bank válaszolt a személyi kölcsönökkel kapcsolatos kérdéseinkre, amelyekben a banknál észlelt trendekről, jövőbeni akciókról kérdeztük meg őket.

A személyi kölcsön
A személyi kölcsön szabad felhasználású, célhoz nem kötött kölcsön, ami azt jelenti, hogy bármilyen célra felhasználható, akár rendkívüli kiadások fedezésére, akár tartós fogyasztási cikkek vásárlására vagy például utazásra.

A teljes személyi kölcsön állomány 512,6 milliárd forintra csökkent, az előző körképük készítésekor ez még 536,2 milliárd volt.

A fenti csökkenés a következő diagramban is jól látszik, ahol az új szerződéses összegek havi alakulása látható.  Közel felére esett a havi kihelyezett állomány nagysága a 2008 júniusától kezdődő időszakban.

 

A kamatok alakulásában sincs nagy változás, a 2008-as időszak után igen megnövekedett értékek mellett stabilizálódott a piac. A feltételek már sehol sem olyan lazák, mint a válság előtt voltak. A maximálisan felvehető hitelösszeg megállapításánál számít a nettó jövedelmünk, költekezéseink és a meglévő tartozásaink törlesztő részlete is. Talán a válaszok mennyiségéből is kiderül, nem számítanak a bankok nagy érdeklődésre a következő időszakban sem, legtöbben a meglévő ügyfeleikre koncentrálnak. Megkérdeztük az összes nagy bankot és több kicsit, összesen 16 pénzügyi intézményt, ennek ellenére csak 6-an válaszoltak.


Az elmúlt fél, egy évben enyhe csökkenés figyelhető meg az átlagos hitelösszegben, de jelentős változás ezen időszak alatt nem következett be, vagyis a felvett hitelösszegek nagyjából azonos szinten mozogtak- mondta el kérdésünkre az OTP Bank. A bank teljes kintlévősége továbbra is csökken, bár az állomány nagyságát az árfolyamváltozás is jelentősen befolyásolja. Az új ügyfelek száma elmarad a válság előtti időszakhoz képest, a folyósítás nem kompenzálja a törlesztések nagyságát. Annak ellenére nem, hogy két kamatakciós kampánya is volt a banknak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Azon általános piaci jelenség ellenére, hogy az érdeklődés és kereslet a gazdasági válság hatására jelentősen csökkent a személyi kölcsön iránt is, banknál az átlagosan felvett összeg továbbra is 800-900 ezer forint között alakul- számolt be az Unicredit. A bank személyi kölcsön terméke az első fél évben kedvezményes törlesztő-részlettel vehető igénybe, rendszeres havi jövedelem jóváírás, illetve 2 db csoportos beszedési, vagy állandó átutalási megbízás megadása esetén - ezeket a megfelelő táblázatban is jeleztük. A személyi kölcsönök esetében a CIB Bank elsősorban a már meglévő, stabil fizetési képességgel rendelkező ügyfeleire koncentrál - mondta el a bank.


Az átlagosan felvett hitelösszeg az elmúlt időszakban némileg csökkent (5-10% körüli mértékben), amely feltehetően az ügyfelek óvatosabb hitelfelvétele, illetve a nagyobb arányú hitel-leterheltsége miatt következett be -számolt be a Budapest Bank.

Hitelösszegtől és futamidőtől függetlenül a Citibank került ki győztesen a személyi kölcsönök versenyéből.  A második helyen az CIB áll, azt követi az MKB. 

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?