2 °C Budapest

Hitelkönnyítésbe kergeti az adósokat a szárnyaló frank

Pénzcentrum
2011. augusztus 3. 09:02

Tegnap az alpesi deviza árfolyama a 250-es határt ostromolta. Ennek eredményeként az utóbbi napokban több devizahiteles érdeklődött a magyarországi pénzintézeteknél a hitelkönnyítő lehetőségek iránt - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egyelőre nem mutatkozik nagy kereslet a kormány és a bankok közötti megállapodás részeként augusztus közepétől igényelhető árfolyamrögzítés iránt. Az ügyfelek legnagyobb része elsősorban a pénzintézetek saját fizetéskönnyítési megoldásairól érdeklődnek. Ilyenek például a tőkefizetési moratórium, a futamidő meghosszabbítása, a törlesztés időszakos felfüggesztése, a felhalmozott tartozás részletfizetése.

Bár a K & H előzetes kalkulációi szerint várhatóan az érintett ügyfélkör 3-5 százaléka kezdeményezi majd az árfolyam rögzítését, egyelőre főleg a bank által kidolgozott lehetőségek, illetve az elő- és végtörlesztés feltételei felől tudakozódnak az ügyfelek.

Az OTP azzal számol, hogy az alpesi devizában eladósodott lakáshiteleseinek 5-15 százaléka él az otthonvédelmi programban való részvétellel, azonban még náluk sem tapasztaltak fokozott érdeklődést a program iránt.

A Budapest Banknál arról számoltak be, hogy az elmúlt időszakban észleltek némi növekedést az érdeklődők számában az árfolyamgát iránt, de a változás nem jelentős a korábbi időszakhoz képest. Elmondásuk szerint frankhiteles ügyfeleik tíz százaléka tájékozódhat majd a lehetőségről.

Az MKB-nál az előzetes jelek alapján fokozott érdeklődésre számítanak, ezért a nagyobb fiókokban meghosszabbított nyitva tartással készülnek, sőt ezekben az egységekben még szombaton is várják az ügyfeleket.

A fizetési problémákkal küzdő ügyfelek nagy többsége azonban valószínűleg hiába siet be már jövő pénteken a bankjába, alacsonyabb törlesztőrészletre októbernél előbb nem számíthat.

Két dologtól függ ugyanis az első rögzített árfolyamon történő törlesztés időpontja. Az egyik, hogy az ügyfél mikor nyújtja be a hitelintézete felé a banki kölcsön szerződésmódosítását és a gyűjtőszámlahitel alapján készített közjegyzői okiratot. A másik a törlesztési napja, mert a jogszabály alapján a közjegyzői okirat benyújtását követő második törlesztőrészletet lehet rögzített árfolyamon fizetni.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?