24 °C Budapest

Hitelkönnyítésbe kergeti az adósokat a szárnyaló frank

Pénzcentrum
2011. augusztus 3. 09:02

Tegnap az alpesi deviza árfolyama a 250-es határt ostromolta. Ennek eredményeként az utóbbi napokban több devizahiteles érdeklődött a magyarországi pénzintézeteknél a hitelkönnyítő lehetőségek iránt - írja a Népszabadság.

Egyelőre nem mutatkozik nagy kereslet a kormány és a bankok közötti megállapodás részeként augusztus közepétől igényelhető árfolyamrögzítés iránt. Az ügyfelek legnagyobb része elsősorban a pénzintézetek saját fizetéskönnyítési megoldásairól érdeklődnek. Ilyenek például a tőkefizetési moratórium, a futamidő meghosszabbítása, a törlesztés időszakos felfüggesztése, a felhalmozott tartozás részletfizetése.

Bár a K & H előzetes kalkulációi szerint várhatóan az érintett ügyfélkör 3-5 százaléka kezdeményezi majd az árfolyam rögzítését, egyelőre főleg a bank által kidolgozott lehetőségek, illetve az elő- és végtörlesztés feltételei felől tudakozódnak az ügyfelek.

Az OTP azzal számol, hogy az alpesi devizában eladósodott lakáshiteleseinek 5-15 százaléka él az otthonvédelmi programban való részvétellel, azonban még náluk sem tapasztaltak fokozott érdeklődést a program iránt.

A Budapest Banknál arról számoltak be, hogy az elmúlt időszakban észleltek némi növekedést az érdeklődők számában az árfolyamgát iránt, de a változás nem jelentős a korábbi időszakhoz képest. Elmondásuk szerint frankhiteles ügyfeleik tíz százaléka tájékozódhat majd a lehetőségről.

Az MKB-nál az előzetes jelek alapján fokozott érdeklődésre számítanak, ezért a nagyobb fiókokban meghosszabbított nyitva tartással készülnek, sőt ezekben az egységekben még szombaton is várják az ügyfeleket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fizetési problémákkal küzdő ügyfelek nagy többsége azonban valószínűleg hiába siet be már jövő pénteken a bankjába, alacsonyabb törlesztőrészletre októbernél előbb nem számíthat.

Két dologtól függ ugyanis az első rögzített árfolyamon történő törlesztés időpontja. Az egyik, hogy az ügyfél mikor nyújtja be a hitelintézete felé a banki kölcsön szerződésmódosítását és a gyűjtőszámlahitel alapján készített közjegyzői okiratot. A másik a törlesztési napja, mert a jogszabály alapján a közjegyzői okirat benyújtását követő második törlesztőrészletet lehet rögzített árfolyamon fizetni.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 07:01
Archívumunkból (2018) Spin-off A vállalati tranzakciók különös világot képviselnek. A tanácsadók és...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24