13 °C Budapest

Jön a reálhozam, Te mire költöd? Íme a legjobb ötletek

Pénzcentrum
2011. augusztus 2. 04:44

Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők egy részének kezét szép summa ütheti heteken belül, és sokan (többnyire ugyanazok) a személyi jövedelemadózás átalakításával havonta is tudnak takarékoskodni. Fogyasztás helyett érdemes megtakarítani, de hova tegyük a pénzünket? A bankok és biztosítók válaszoltak.

Vannak nyertesei az SZJA átalakításának. A munkavállalóknál megmaradó nettó összeg növekedést mutat: van olyan gazdasági ágazat, ahol a foglalkoztatottak 28,4 százalékkal többet visznek haza, mint egy évvel ezelőtt. Ebből már félre lehet tenni nyugdíjas éveikre, lakáscélra, gyermekeiknek. Még többen a nyugdíjpénztárak által átutalt reálhozamot szeretnék befektetni, ő számukra is van ajánlatuk az egyes intézményeknek, még ha több esetben is a már jól ismert termékekhez vannak ezek csatolva. Milyen megoldásokat ajánlanak a bankok és biztosítók a spórolni vágyóknak?

 


Látnunk kell, hogy míg SZJA megtakarításunk rendszeres megtakarítást jelent, a reálhozam csak egyszerit. Ennek megfelelően az alábbiakban a bankok és biztosítók rendszeres és egyszeri megtakarítási termékeit is sorba vesszük.

A legtöbb banknál már a meglévő Tartós Befektetési Számlához (TBSZ) vagy a Nyugdíj-Előtakarékossági Számlához (Nyesz) kapcsolódva kínálnak különböző termékeket. A biztosítók a befektetéssel kombinált életbiztosítások (unit-linked) valamelyik változatát kínálják, de vannak mindkét oldalon érdekes és újító ötletek is. A TBSZ kivétel nélkül minden banknál elérhető, a NYESZ is megtalálható a legtöbb helyen.

Így spórolj nyugdíjas éveidre: a NYESZ >>Kattints!>>

Adómentes megtakarítást keresel: a TBSZ >>Kattints!>>


Banki termékek

Az OTP Nyugdíj Takarékszámlája extra kamatot fizet a rendszeres megtakarítóknak (3,56 százalékos EBKM 4,27 százalékig növelhető, de ehhez már havi 25 ezres megtakarítás szükséges). A Bizalom Extra Betét az igazoltan reálhozamból származó befizetésekre ad nagyobb hozamot, 5 százalék helyett 5,75 százalékot 1 millió forint alatti befizetés esetén, 1 millió fölött ennél többet. A Gondoskodás Bónusz betét is rendelkezésére áll az ügyfeleknek, ami 7 százalékos EBKM mellett fizet kamatot, 100 és 500 ezer forintos befizetés között, 8 százalékot 500 ezer forint felett. Ezért a hozamért viszont vállalnunk kell bizonyos bonusz feltételeket, ami a rendszeres, minimum további 15 ezer forintos megtakarítást követel meg.

Az Erste a 100-200 ezer forintos reálhozam befektetőinek a KamatBiztos betétet ajánlja, 6,7 - 8,2 százalékos EBKM-el, 6-12 havi lekötési lehetőséget kínál. A K&H Bank két új zártvégű alapot is indít augusztusban, amelyek minimális jegyzése 100 ezer forintnál kezdődik. (K&H Bank és biztosító további ajánlatai a biztosítóknál)

A Raiffeisen Rendszeres Befektetés 10 ezer forintos havi megtakarítástól kínál különböző kockázatú befektetési alapokat. A betétképzést tartja viszont a legcélszerűbbnek a bank a reálhozam befektetésére. A Betétduó 7 és 9 hónapos lekötései összesen 7 százalékos hozamot kínálnak. A termék futamideje alatt a betéti összeg 20 százaléka bármikor veszteség nélkül hozzáférhető.

A CIB Malacpersely számla rendszeres havi 10 ezer forintos megtakarítástól kezdve évi 6 százalékos kamatot fizet minden olyan hónapban, amikor az említett összeg megérkezik a számlára. Ha ez a megtakarítás nem érkezik meg a kamat évi 2,5 százalékra csökken. A Malacpersely "feltörésének" havában évi 0,10 százalékos a kamat.

A Dupla csavar nevű termékével az MKB Bank kínál havi rendszeres megtakarítási lehetőséget. A befizetett összeget egy értékpapírszámlán írja jóvá, egyszeri megbízás alapján. A termék különböző kockázati szintű alapokat is kínál (akár TBSZ-el is kombinálható). A reálhozamoknak leginkább megfelelő megtakarítási formának az Önkéntes Nyugdíjpénztárakat látja a bank, ahol 20 százalékos adókedvezmény érhető el.

Az Unicredit Bank különböző kockázati szintű portfoliókat tart fenn a havonta kis összeget megtakarítani képes ügyfelei számára. Akár havi 10 ezer forintos megtakarítástól is igénybe vehetjük a bank Rendszeres Megtakarítási Programját, ami 6 különböző kockázati szintű portfoliót kínál alapokon keresztül. A befizetés díjmentes, és bankszámlán való elhelyezés esetén könnyen, akár bankkártyával is hozzáférhető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Budapest Bank Megtakarítási Számlájára havonta átvezethető a megtakarítani kívánt összeg, ahol betéti és értékpapír formában is lehet kezelni. A konstrukció lényege a havi megtakarítások és pénzeszközök könnyű csoportosítása a Megtakarítási és folyószámla között. Ekkor a megbízásokat nekünk kell havonta beállítani és feladni, akár online. Egy másik, Lépésről-lépésre nevű szolgáltatás pedig havonta fix összeget automatikusan egy befektetési alapba helyez, hasonlóan az MKB Dupla Csavar nevű termékéhez ez is akár TBSZ számlával is kombinálható.

 


Biztosítók ajánlatai

A K&H Bank és Biztosító ajánlata a Családfa unit-linked biztosítás, amely kisebb összegű befizetések mellett is megvásárolható. A reálhozam befektetőinek termékei viszont az egyszeri díjas életbiztosítások, a Hozamlánc minimum 10 éves futamidejű életbiztosítás például elérhető a K&H kínálatában. A befizetett összeg itt is a kockázatvállalási hajlandóságnak megfelelően kerülhet befektetésre különböző alapokba. Hagyományos unit-linked életbiztosításait kínálja a Generali biztosító is, amelyek forintban és euróban is egyaránt elérhetőek.

Az Allianz Életprogramok választásával ügyfeleink megtervezhetik rendszeres megtakarításon alapuló hosszú távú befektetéseiket. Egy összegű megtakarításra nyújthat lehetőséget az Allianz Alapkezelő által kezelt befektetési alapok, melyek TBSZ-el is kombinálhatóak. A ING Biztosító elsősorban a tőke és hozamvédett megtakarításait kínálja minden ügyfelének, ezek között is elsősorban a rendszeres megtakarítást jelentő Kronoszt. Egy másik terméke az ING Euro Perspektíva nevű konstrukció egy egyszeri díjas befektetés, mely 100%-os tőkegaranciát és hozamgaranciát kínál, utóbbi 15 évre 145%-os.

A Posta Biztosító ajánlata a rendszeres megtakarítóknak a PostaNyugdíj Program Stabil, amely szeptember végéig akciós bónuszokkal kérhető. Egy unit-linked biztosítás, a PostaNyugdíj Aktív is a rendszeres megtakarítók terméke lehet, ennek most 3. havi díját jóváírja a biztosító. A reálhozam befektetéséhez a Posta egyszeri díjas biztosítási termékeit ajánlja, ilyen a Posta HaszonŐr, valamint a tőke- és hozamvédett PostaHozamFix életbiztosítási termékek.

A nyugdíjcél szem előtt tartásával az Aviva Biztosító a Privát Nyugdíj termékét ajánlja mindazoknak, akik nagyobb megtakarítást tudnak elhelyezni havonta. A 15-20 ezres befizetésest igénylő befektetést hosszabb távú megtakarítóknak ajánlják. Ugyancsak a nyugdíj előtakarékosság jegyében fektethetünk be a Nyugdíjőr termékbe, ami a nyugdíjkorhatár közelségéhez igazodva megfelelő kockázati portfolióban kezeli pénzünket. A 100-200 ezer forintos reálhozamok kezelésére a Privát Nyugdíj szolgáltatást választhatjuk, amelyben 25 portfolió közül válogatva fektethetjük be a kapott összeget.

A Groupama Garancia biztosító Planéta Élet- és Nyugdíjbiztosítása is különböző kockázati szintű eszközalapokat kínál kínálja. A termék előtérbe helyezi a nyugdíj kiegészítési célt, mivel a megtakarítás járadék formájában vagy egy összegben is felvehető, de csak a nyugdíjkorhatár elérésekor. Az OTP Bank és a Groupama közös terméke a GenerációDuó Harmónia betéttel kombinált biztosítás, amely a reálhozam befektetésére szolgálhat. Amennyiben Generáció életbiztosítás tőke- és hozamvédett, egyszeri díjfizetésű, 6 vagy 10 éves portfóliójának valamelyikét választjuk, lehetőségünk nyílik a (az életbiztosításban elhelyezett összeg nagyságáig) 9-10 százalékos kamatozású lekötött betétben további összeget elhelyezni a biztosítási futamidő végéig.

A CIG Pannónia Életbiztosító a SIGNUM PRO befektetési egységekhez kötött életbiztosítási programját, amely forint és euró alapon egyaránt kínál befektetési és biztosítási konstrukciót. A nyári akcióban való részvétel feltétele az éves díjfizetési gyakorisággal vállalt, legalább 600 ezer forint. A termék nyári akciójában nyújtott bónuszprogram lehetővé teszi a termék stratégiai szolgáltatásai költségeinek akár teljes megtérülését.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 18:51
Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márc...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?