11 °C Budapest

Jön a reálhozam, Te mire költöd? Íme a legjobb ötletek

Pénzcentrum
2011. augusztus 2. 04:44

Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők egy részének kezét szép summa ütheti heteken belül, és sokan (többnyire ugyanazok) a személyi jövedelemadózás átalakításával havonta is tudnak takarékoskodni. Fogyasztás helyett érdemes megtakarítani, de hova tegyük a pénzünket? A bankok és biztosítók válaszoltak.

Vannak nyertesei az SZJA átalakításának. A munkavállalóknál megmaradó nettó összeg növekedést mutat: van olyan gazdasági ágazat, ahol a foglalkoztatottak 28,4 százalékkal többet visznek haza, mint egy évvel ezelőtt. Ebből már félre lehet tenni nyugdíjas éveikre, lakáscélra, gyermekeiknek. Még többen a nyugdíjpénztárak által átutalt reálhozamot szeretnék befektetni, ő számukra is van ajánlatuk az egyes intézményeknek, még ha több esetben is a már jól ismert termékekhez vannak ezek csatolva. Milyen megoldásokat ajánlanak a bankok és biztosítók a spórolni vágyóknak?

 


Látnunk kell, hogy míg SZJA megtakarításunk rendszeres megtakarítást jelent, a reálhozam csak egyszerit. Ennek megfelelően az alábbiakban a bankok és biztosítók rendszeres és egyszeri megtakarítási termékeit is sorba vesszük.

A legtöbb banknál már a meglévő Tartós Befektetési Számlához (TBSZ) vagy a Nyugdíj-Előtakarékossági Számlához (Nyesz) kapcsolódva kínálnak különböző termékeket. A biztosítók a befektetéssel kombinált életbiztosítások (unit-linked) valamelyik változatát kínálják, de vannak mindkét oldalon érdekes és újító ötletek is. A TBSZ kivétel nélkül minden banknál elérhető, a NYESZ is megtalálható a legtöbb helyen.

Így spórolj nyugdíjas éveidre: a NYESZ >>Kattints!>>

Adómentes megtakarítást keresel: a TBSZ >>Kattints!>>


Banki termékek

Az OTP Nyugdíj Takarékszámlája extra kamatot fizet a rendszeres megtakarítóknak (3,56 százalékos EBKM 4,27 százalékig növelhető, de ehhez már havi 25 ezres megtakarítás szükséges). A Bizalom Extra Betét az igazoltan reálhozamból származó befizetésekre ad nagyobb hozamot, 5 százalék helyett 5,75 százalékot 1 millió forint alatti befizetés esetén, 1 millió fölött ennél többet. A Gondoskodás Bónusz betét is rendelkezésére áll az ügyfeleknek, ami 7 százalékos EBKM mellett fizet kamatot, 100 és 500 ezer forintos befizetés között, 8 százalékot 500 ezer forint felett. Ezért a hozamért viszont vállalnunk kell bizonyos bonusz feltételeket, ami a rendszeres, minimum további 15 ezer forintos megtakarítást követel meg.

Az Erste a 100-200 ezer forintos reálhozam befektetőinek a KamatBiztos betétet ajánlja, 6,7 - 8,2 százalékos EBKM-el, 6-12 havi lekötési lehetőséget kínál. A K&H Bank két új zártvégű alapot is indít augusztusban, amelyek minimális jegyzése 100 ezer forintnál kezdődik. (K&H Bank és biztosító további ajánlatai a biztosítóknál)

A Raiffeisen Rendszeres Befektetés 10 ezer forintos havi megtakarítástól kínál különböző kockázatú befektetési alapokat. A betétképzést tartja viszont a legcélszerűbbnek a bank a reálhozam befektetésére. A Betétduó 7 és 9 hónapos lekötései összesen 7 százalékos hozamot kínálnak. A termék futamideje alatt a betéti összeg 20 százaléka bármikor veszteség nélkül hozzáférhető.

A CIB Malacpersely számla rendszeres havi 10 ezer forintos megtakarítástól kezdve évi 6 százalékos kamatot fizet minden olyan hónapban, amikor az említett összeg megérkezik a számlára. Ha ez a megtakarítás nem érkezik meg a kamat évi 2,5 százalékra csökken. A Malacpersely "feltörésének" havában évi 0,10 százalékos a kamat.

A Dupla csavar nevű termékével az MKB Bank kínál havi rendszeres megtakarítási lehetőséget. A befizetett összeget egy értékpapírszámlán írja jóvá, egyszeri megbízás alapján. A termék különböző kockázati szintű alapokat is kínál (akár TBSZ-el is kombinálható). A reálhozamoknak leginkább megfelelő megtakarítási formának az Önkéntes Nyugdíjpénztárakat látja a bank, ahol 20 százalékos adókedvezmény érhető el.

Az Unicredit Bank különböző kockázati szintű portfoliókat tart fenn a havonta kis összeget megtakarítani képes ügyfelei számára. Akár havi 10 ezer forintos megtakarítástól is igénybe vehetjük a bank Rendszeres Megtakarítási Programját, ami 6 különböző kockázati szintű portfoliót kínál alapokon keresztül. A befizetés díjmentes, és bankszámlán való elhelyezés esetén könnyen, akár bankkártyával is hozzáférhető.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Budapest Bank Megtakarítási Számlájára havonta átvezethető a megtakarítani kívánt összeg, ahol betéti és értékpapír formában is lehet kezelni. A konstrukció lényege a havi megtakarítások és pénzeszközök könnyű csoportosítása a Megtakarítási és folyószámla között. Ekkor a megbízásokat nekünk kell havonta beállítani és feladni, akár online. Egy másik, Lépésről-lépésre nevű szolgáltatás pedig havonta fix összeget automatikusan egy befektetési alapba helyez, hasonlóan az MKB Dupla Csavar nevű termékéhez ez is akár TBSZ számlával is kombinálható.

 


Biztosítók ajánlatai

A K&H Bank és Biztosító ajánlata a Családfa unit-linked biztosítás, amely kisebb összegű befizetések mellett is megvásárolható. A reálhozam befektetőinek termékei viszont az egyszeri díjas életbiztosítások, a Hozamlánc minimum 10 éves futamidejű életbiztosítás például elérhető a K&H kínálatában. A befizetett összeg itt is a kockázatvállalási hajlandóságnak megfelelően kerülhet befektetésre különböző alapokba. Hagyományos unit-linked életbiztosításait kínálja a Generali biztosító is, amelyek forintban és euróban is egyaránt elérhetőek.

Az Allianz Életprogramok választásával ügyfeleink megtervezhetik rendszeres megtakarításon alapuló hosszú távú befektetéseiket. Egy összegű megtakarításra nyújthat lehetőséget az Allianz Alapkezelő által kezelt befektetési alapok, melyek TBSZ-el is kombinálhatóak. A ING Biztosító elsősorban a tőke és hozamvédett megtakarításait kínálja minden ügyfelének, ezek között is elsősorban a rendszeres megtakarítást jelentő Kronoszt. Egy másik terméke az ING Euro Perspektíva nevű konstrukció egy egyszeri díjas befektetés, mely 100%-os tőkegaranciát és hozamgaranciát kínál, utóbbi 15 évre 145%-os.

A Posta Biztosító ajánlata a rendszeres megtakarítóknak a PostaNyugdíj Program Stabil, amely szeptember végéig akciós bónuszokkal kérhető. Egy unit-linked biztosítás, a PostaNyugdíj Aktív is a rendszeres megtakarítók terméke lehet, ennek most 3. havi díját jóváírja a biztosító. A reálhozam befektetéséhez a Posta egyszeri díjas biztosítási termékeit ajánlja, ilyen a Posta HaszonŐr, valamint a tőke- és hozamvédett PostaHozamFix életbiztosítási termékek.

A nyugdíjcél szem előtt tartásával az Aviva Biztosító a Privát Nyugdíj termékét ajánlja mindazoknak, akik nagyobb megtakarítást tudnak elhelyezni havonta. A 15-20 ezres befizetésest igénylő befektetést hosszabb távú megtakarítóknak ajánlják. Ugyancsak a nyugdíj előtakarékosság jegyében fektethetünk be a Nyugdíjőr termékbe, ami a nyugdíjkorhatár közelségéhez igazodva megfelelő kockázati portfolióban kezeli pénzünket. A 100-200 ezer forintos reálhozamok kezelésére a Privát Nyugdíj szolgáltatást választhatjuk, amelyben 25 portfolió közül válogatva fektethetjük be a kapott összeget.

A Groupama Garancia biztosító Planéta Élet- és Nyugdíjbiztosítása is különböző kockázati szintű eszközalapokat kínál kínálja. A termék előtérbe helyezi a nyugdíj kiegészítési célt, mivel a megtakarítás járadék formájában vagy egy összegben is felvehető, de csak a nyugdíjkorhatár elérésekor. Az OTP Bank és a Groupama közös terméke a GenerációDuó Harmónia betéttel kombinált biztosítás, amely a reálhozam befektetésére szolgálhat. Amennyiben Generáció életbiztosítás tőke- és hozamvédett, egyszeri díjfizetésű, 6 vagy 10 éves portfóliójának valamelyikét választjuk, lehetőségünk nyílik a (az életbiztosításban elhelyezett összeg nagyságáig) 9-10 százalékos kamatozású lekötött betétben további összeget elhelyezni a biztosítási futamidő végéig.

A CIG Pannónia Életbiztosító a SIGNUM PRO befektetési egységekhez kötött életbiztosítási programját, amely forint és euró alapon egyaránt kínál befektetési és biztosítási konstrukciót. A nyári akcióban való részvétel feltétele az éves díjfizetési gyakorisággal vállalt, legalább 600 ezer forint. A termék nyári akciójában nyújtott bónuszprogram lehetővé teszi a termék stratégiai szolgáltatásai költségeinek akár teljes megtérülését.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 2. 16:38
Nem vettem és nem adtam el semmit. Osztalékot öt cégtől is kaptam: T, NWBI, OHI, PFC, ABBV.Változáso...
Bankmonitor  |  2024. március 2. 14:13
Mire fizetünk feleslegesen tízezreket a banknak? Ügyfelünk éves díjkimutatásából indulunk ki és megm...
Holdblog  |  2024. március 2. 09:07
Sose becsüld alá a piac és a technológia erejét! Azon tengerentúli olaj- és gázcégek, amelyek az új...
Összkép  |  2024. március 1. 19:03
A vezető globális elemző intézetek anyagaiból összeáll egy kép arról, hogy milyen elvek szerint kezd...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem