Mikor törlesztesz? Ennyit buktál az erős frankon!

Pénzcentrum
2011. augusztus 2. 14:02

Soha nem látott csúcsára, 240 forint fölé ugrott hétfő délután a svájci frank árfolyama. Van olyan frankhiteles, akinek a törlesztőrészlete a kezdetihez képest 80%-kal emelkedett. Ilyen körülmények között a korábban vártnál nagyobb lehet azok száma, akik az államilag szabályozott három éves árfolyamrögzítést választják, egyúttal nő annak valószínűsége is, hogy ugyanők 2014 második felében tetemes összegű gyűjtőszámla-tartozással szembesülnek. Hogy mekkorával, az egy korábbi cikkünkből derül ki.

Jelen cikkünkben megnézzük, mekkora egy átlagos kondíciójú forint- illetve deviza alapú lakáshitel törlesztőrészlete, amennyiben épp a tegnap délutáni árfolyamot vette figyelembe a bank.

Kiszámoltuk: elképesztően nagyot buktak tegnap a frankhitelesek


A fenti ábrán látható: az OTP, az Erste és a Budapest Bank ügyfelei majd egy későbbi nap árfolyammozgásai miatt aggódhatnak, a többi banknál viszont vannak ügyfelek, akiknél a részlet megállapítása épp a hónap 1-jére esik. A lakáshitelek törlesztőrészletének megállapítása egy tavalyi jogszabályi rendelkezés értelmében a bank saját középárfolyamán, vagy az ezekből képzett hivatalos MNB-árfolyamon történik. A frank esetében 240 forintos, az eurónál 269 forintos, a jen esetében pedig 2,45 forintos törlesztési (közép) árfolyamot feltételezünk a tegnapi napra, ez egyben az augusztusi havi átlagárfolyamot jelenti.

Kiszámoltuk: elképesztően nagyot buktak tegnap a frankhitelesek


Nem az árfolyam, illetve a hitelfelvétel időzítése az egyetlen tényező, amely meghatározza a devizahitelek törlesztőrészletének változását: sokan tapasztalhatták, hogy a bankok kamatemelés révén devizahiteleseikre is áthárítottak valamennyit a válság során megnövekedett forrás- és kockázati költségeikből. Számításaink során mindig egy adott hitelfelvételi időpontban átlagosnak tekinthető, türelmi időszak nélküli, annuitásos lakáshitelt adatait használjuk, így általában a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a jenhitelek esetében pedig az OTP Bank kamatadataiból indulunk ki. A kamatokhoz hozzá kell számítanunk az egyéb hitelköltségeket is. (Az egyszerűség kedvéért és a bankok által használt eltérő árfolyamok miatt nem csak a törlesztésnél, hanem a folyósításnál is középárfolyammal számoltunk, ami kissé lefelé torzítja a törlesztőrészleteket).

Kiszámoltuk: elképesztően nagyot buktak tegnap a frankhitelesek


A hitelösszeg, a futamidő és a teljes hiteldíjmutató ismeretében már megállapítható, mennyi lehetett az egyes időpontokban felvett hitelek kezdeti törlesztőrészlete. Példánkban egy átlagosnak mondható, 8 millió forintos összegű és szintén átlagosnak nevezhető, 20 éves futamidejű lakáshitelt veszünk alapul, az ábrák pedig a hitelfelvétel időpontjának függvényében mutatják be a törlesztőrészletek alakulását. Jól látható, hogy a legalacsonyabb kezdeti törlesztőrészlettel a 2007-2008-ban eladósodott jenhitelesek büszkélkedhettek, a legrosszabb kondíciókkal pedig a 2005-ben ill. 2009-ben felvett, piaci kamatozású forinthitelek rendelkeztek a hitelfelvételkor.

Kiszámoltuk: elképesztően nagyot buktak tegnap a frankhitelesek

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Az egy hónappal ezelőttihez képest több mint 10%-ot erősödött a frank, ami változatlan kamatszint mellett azt jelenti, a tegnap törlesztő ügyfelek több mint 10%-os törlesztőrészlet-emelkedést szenvedtek el egyetlen hónap leforgása alatt. Ez a példánkban szereplő frankhitelesek esetében közel 10 ezer forintos emelkedést jelent. Hogy a legszélsőségesebb esetet említsük: míg egy 8 millió forint összegű, 20 éves futamidejű normál annuitásos lakáshitelt 2008 nyarán felvett ügyfél kezdetben alig több mint 60 ezer forintot törlesztett havonta, ma a törlesztőrészlete a 110 ezer forintot is elérheti, ami közel 10 ezer forinttal magasabb az egy hónappal ezelőttinél.

Kiszámoltuk: elképesztően nagyot buktak tegnap a frankhitelesek


A kezdetihez képest azonban nem az akár 80%-os törlesztőrészlet-emelkedést is elszenvedő frankhitelesek, hanem a szintén 2008 nyarán eladósodott, és tegnap szintén nehéz napokat átélő jenhitelesek buktak eddig (bár esetükben jórészt nem tegnap volt a törlesztőrészlet-megállapítás). Összességében azonban még mindig így is általában a jenhiteleseknek kellett ugyanakkora, ugyanolyan hitelösszegre és futamidőre felvett lakáshiteleikre a legkisebb összeget fizetniük.

Kiszámoltuk: elképesztően nagyot buktak tegnap a frankhitelesek

 

Kiszámoltuk: elképesztően nagyot buktak tegnap a frankhitelesek

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem