25 °C Budapest

Árfolyamrögzítésbe kergeti a hiteleseket a frankerősödés

2011. július 20. 08:32

Akár 400 milliárd forinttal is hízhat a háztartások frankhitel állománya, amennyiben az alpesi deviza erősödése továbbra is fennáll. Az elemzők viszont nem kecsegtetnek semmi jóval. Az erősödés okán még többen fordulhatnak az árfolyamrögzítés lehetőségéhez - írja a Világgazdaság.

A rendelkezésre álló adatok szerint amennyiben tartósnak bizonyul a svájci frank erősödése a forinttal szemben, úgy a háztartások hitelállománya akár 350-400 milliárd forinttal is növekedhet a május végétől e hónap végéig tartó két hónap alatt.

Május végén 4349,6 milliárd forintnyi svájci frankban nyilvántartott hitellel rendelkeztek a magyarországi lakossági ügyfelek és egyéni vállalkozók, ez a teljes hitelállomány 52,5 százalékát jelentette - derül ki a Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból. Ha pedig a svájci frank kurzusa marad a jelenlegi, 233-237 forint közötti sávban, akkor az bő 8 százalékos elmozdulást jelenthet a május végi 216 forintos árfolyamhoz képest, így a lassan nullára redukálódó új kihelyezések ellenére is tovább duzzadhat az állomány.

Az elemzők ugyanakkor nem számítanak a svájci frank mihamarabbi gyengülésére. Prognózisuk szerint az európai, illetve amerikai adósságválság rövid távú rendezésére nincs esély. Ennek megfelelően rövid távon mindenképpen a jelenlegi, 230 forint környéki kurzus fennmaradására lehet számítani, és az sem elképzelhetetlen, hogy pár napon belül eléri az árfolyam a 240 forintos lélektani határt.

Sokaknak okozhat ez gondot, hiszen a kurzus elszabadulásának hatására tovább emelkednek a törlesztőrészletek. Ennek értelmében pedig még többen fordulhatnak majd az árfolyamrögzítés lehetőségéhez.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 13:58
Kiss Dániel, az Index távozó munkatársa azt mondta a Media1-nek, egy egész fejezetet zárt le a lépés...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
MNB Intézet  |  2022. május 17. 10:15
Fizetnénk-e azért, hogy szén-dioxid-kibocsátásunk káros hatásait ellensúlyozzuk? Egy kutatás szerint...
Holdblog  |  2022. május 17. 05:57
Egy csúcsszínvonalú Bel Air-i (Los Angeles, Kaliforna) kastély 87,8 millió dollárért szerepelt egy á...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?