20 °C Budapest

Orvosok: ma jöhet a fizetésemelés?

2011. július 15. 09:32

Kedvező fordulatot hozhat a rezidensek számára az egészségügyi tárca vezetőinek mai bejelentése. Vélhetően a fizetés emeléséről is szó lesz, ám nem tudni, elég vonzó lesz-e az ajánlat az itthon maradáshoz. Ha nem sikerül megállítani az orvosmigrációt, veszélybe kerül a hazai betegellátás, hiszen már most 1500 orvos hiányzik a kórházakból - írja a Világgazdaság.

Akár 100 ezer eurót is kaphat 35 heti gyógyításért a Nagy-Britanniában munkát vállaló magyar orvos, a rezidenseknek pedig 22 heti munkáért 60 ezer eurót kínál a Resident Medical Officers munkaközvetítő. S ha további helyettesítést, átmeneti munkákat is elvállalnak a doktorok, az összeg a duplájára is nőhet.

Ilyen kínálat és a hazai 80-110 ezer forintos nettó fizetés mellett beláthatatlan következménye lehet a Magyar Rezidens Szövetség akciójának: az orvosok egy veszprémi irodában kezdték letétbe helyezni felmondóleveleiket azzal, hogy ha év végéig nem kapnak garanciát a kormánytól a fizetések emelésére, hátat fordítanak az országnak - mondta Papp Magor elnök.

Az egészségügyért felelős államtitkár sorsfordító ügynek tartja az ágazat humánerőforrás-helyzetének rendezését. Ezért Szócska Miklós az elmúlt egy évben minden követ megmozgatott, hogy szavaival élve "viríthassa a lóvét". A mai sajtótájékoztatón kiderül, milyen sikerrel. Fontos lenne, mivel a 2004-es EU-csatlakozás óta az aktív orvosok több mint 10 százaléka ment külföldre, s közben folyamatosan emelkedik az orvostársadalom átlagéletkora, jelenleg 52,4 százalék az 50 évnél idősebb doktorok aránya, de hiányzik az utánpótlás.

Nem csoda a migráció, hiszen a kezdő orvosok és szakorvosok béréből nem lehet eltartani a családot - állítja Oláh Attila, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház orvos-igazgatója. Jól felszerelt intézményük Ausztria közelsége miatt is speciális helyzetben van, így ugyan örömmel jelentkeznek hozzájuk a fiatalok, ám a szakvizsga megszerzése után sokan osztrák kórházakban kötnek ki a hazainál lényegesen kényelmesebb munkáért s az itteni fizetések nyolcszorosáért. Sokan ugyan csak egy-két évre tervezik a külföldi munkát, de az orvoshiánnyal küszködő gazdagabb országok újabb és újabb kecsegtető szerződéseket tesznek az elismert magyar orvosok elé, így maradnak, sőt megy utánuk a család is. Megtehetik, hiszen az EU-ban szabad a munkaerő mozgása. Ha nem rendezik a béreket, összeomlik a magyar egészségügyi rendszer - tette hozzá Oláh Attila.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?