Orvosok: ma jöhet a fizetésemelés?

2011. július 15. 09:32

Kedvező fordulatot hozhat a rezidensek számára az egészségügyi tárca vezetőinek mai bejelentése. Vélhetően a fizetés emeléséről is szó lesz, ám nem tudni, elég vonzó lesz-e az ajánlat az itthon maradáshoz. Ha nem sikerül megállítani az orvosmigrációt, veszélybe kerül a hazai betegellátás, hiszen már most 1500 orvos hiányzik a kórházakból - írja a Világgazdaság.

Akár 100 ezer eurót is kaphat 35 heti gyógyításért a Nagy-Britanniában munkát vállaló magyar orvos, a rezidenseknek pedig 22 heti munkáért 60 ezer eurót kínál a Resident Medical Officers munkaközvetítő. S ha további helyettesítést, átmeneti munkákat is elvállalnak a doktorok, az összeg a duplájára is nőhet.

Ilyen kínálat és a hazai 80-110 ezer forintos nettó fizetés mellett beláthatatlan következménye lehet a Magyar Rezidens Szövetség akciójának: az orvosok egy veszprémi irodában kezdték letétbe helyezni felmondóleveleiket azzal, hogy ha év végéig nem kapnak garanciát a kormánytól a fizetések emelésére, hátat fordítanak az országnak - mondta Papp Magor elnök.

Az egészségügyért felelős államtitkár sorsfordító ügynek tartja az ágazat humánerőforrás-helyzetének rendezését. Ezért Szócska Miklós az elmúlt egy évben minden követ megmozgatott, hogy szavaival élve "viríthassa a lóvét". A mai sajtótájékoztatón kiderül, milyen sikerrel. Fontos lenne, mivel a 2004-es EU-csatlakozás óta az aktív orvosok több mint 10 százaléka ment külföldre, s közben folyamatosan emelkedik az orvostársadalom átlagéletkora, jelenleg 52,4 százalék az 50 évnél idősebb doktorok aránya, de hiányzik az utánpótlás.

Nem csoda a migráció, hiszen a kezdő orvosok és szakorvosok béréből nem lehet eltartani a családot - állítja Oláh Attila, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház orvos-igazgatója. Jól felszerelt intézményük Ausztria közelsége miatt is speciális helyzetben van, így ugyan örömmel jelentkeznek hozzájuk a fiatalok, ám a szakvizsga megszerzése után sokan osztrák kórházakban kötnek ki a hazainál lényegesen kényelmesebb munkáért s az itteni fizetések nyolcszorosáért. Sokan ugyan csak egy-két évre tervezik a külföldi munkát, de az orvoshiánnyal küszködő gazdagabb országok újabb és újabb kecsegtető szerződéseket tesznek az elismert magyar orvosok elé, így maradnak, sőt megy utánuk a család is. Megtehetik, hiszen az EU-ban szabad a munkaerő mozgása. Ha nem rendezik a béreket, összeomlik a magyar egészségügyi rendszer - tette hozzá Oláh Attila.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?