27 °C Budapest

Államilag támogatott hitelek: nagyobb szerep a takarékoknak

2011. június 29. 12:02

A takarékszövetkezetek stabil, kiemelt fontosságú szereplői a magyarországi bankszektornak, jelentős mértékben járulnak hozzá a pénzügyi stabilitáshoz, és a jövőben kiemelt szerepet kell kapniuk az államilag támogatott hitelprojektekben - hangsúlyozta Palotai Dániel a Nemzetgazdasági Minisztérium makrogazdasági főosztályának vezetője az Európai Szövetkezeti Bankok Egyesületének (ESZBE) budapesti ülésén. Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) szervezésében megtartott ülésen Varga Antal ügyvezető elmondta: a következő évek kiemelt célkitűzése, hogy a magyar takarékok piaci részesedése egyre közelebb kerüljön a külföldön működő helyi szövetkezeti bankok piaci részéhez.

Az eseményen Palotai Dániel kiemelte: nem véletlen, hogy a pénzügyi válság a takarékokat kevésbé érintette meg, mint a kereskedelmi bankokat. Utóbbiak tőkearányos nyeresége (ROE) a 2009. évi 8,91 százalékról 2010-re 1,44 százalékra esett vissza, míg a takarékok 2009-ben 6,5 százalékos eredményt értek el, 2010-ben pedig 5,7 százalékot, amely a piaci körülményeknek megfelelő minimális csökkenés, ám jóval kisebb mértékű, mint a kereskedelmi bankok visszaesése. "További adu a takarékszövetkezetek esetén a biztonság." - fejtette ki Palotai Dániel. "Amióta létrejött az intézményvédelmi alap, az OTIVA, azóta a hozzájuk tartozó takarékszövetkezetek közül egyik sem ment csődbe, ami nagy fegyvertény a piacon." - tette hozzá. "Ezért is látjuk célszerűnek a takarékszövetkezetek nagyobb mérvű szerepvállalását az államilag támogatott hitel projektekben." - mondta el Palotai.

A takarékok fiókjai gyakorlatilag lefedik az egész országot; ők a kis- és középvállalkozások, ezen belül a mikro vállalkozások fő hitelezői, a teljes hitelállomány 15 százalékát biztosítják, s részesedésük a pénzügyi válság során tovább nőtt. Ezek a hitelek biztos forrás háttérrel rendelkeznek, ugyanis a takarékok jelentős mértékben saját maguk által gyűjtött betétállományukra támaszkodhatnak. A szövetkezeti pénzintézetek ott is jelen vannak, ahol a kereskedelmi bankok - méretgazdaságossági szempontok miatt - nem jelennek meg, nem nyújtanak szolgáltatást - hangzott el az ESZBE ülésén. Mindezek kapcsán a minisztérium főosztály-vezetője elmondta: a szövetkezeti bankok jelentősen hozzájárulnak a gazdasági- pénzügyi szektor stabilitásához.

"A magyar takarékszövetkezeteknek a jövőben is a nyugat-európai szövetkezeti bankok hagyományai, értékrendje alapján kell munkájukat folytatniuk, hogy ezzel betöltsék missziójukat a magyar kkv-k, a lakosság, s a mezőgazdaság pénzügyi termékekkel, szolgáltatásokkal való ellátásában." - hangsúlyozta Palotai Dániel. Az OTSZ ügyvezetője Varga Antal előadásában ehhez kapcsolódóan arról beszélt, hogy a magyar takarékok múltjában történt törés jelentősen visszavetette a szektor fejlődését, ám bízik benne, hogy a következő években a jelenlegi 5-6 százalékos piaci részesedést sikerült jó néhány százalékkal feltornázni. "Ha néhány éven belül nem is érjük el a nyugat-európai takarékok 30-40 százalékos piaci részesedését a magyar bankpiacon, a két, akár háromszoros piaci rész megszerzésére jó esélyünk van." - mondta el Varga Antal. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 14:32
A Magyar Reklámszövetség és társszövetségei, köztük az IAB, a MEME és az MLE is arra figyelmeztetnek...
Holdblog  |  2022. május 27. 11:29
Hold After Hours podcast. Miközben Zsiday Viktorral moonwalkolunk, egyben demisztifikáljuk Kínát, az...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?