18 °C Budapest

Péntektől drágul a süti, a pizza

Pénzcentrum
2011. június 28. 17:02

Július 1-től már 25 százalékos áfát kell felszámítani az éttermekben, cukrászdákban elfogyasztott sütemények, pizzák után - tette közzé az adóhatóság a Pénzcentrum.hu megkeresésére. Ha valaki elviszi a termékeket az üzletből, akkor továbbra is a kedvezményes, 18 százalékos áfakulcsot lehet felszámítani.

Három nap múlva hatályba lép az Európa Tanácsnak a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló uniós irányelvhez kapcsolódó végrehajtási rendelete (Vhr.), amely meghatározza az éttermi, illetve a vendéglátó-ipari szolgáltatásokat.

A Vhr. 6. cikke értelmében az éttermi és vendéglátó-ipari szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek kész- vagy félkész ételek és/vagy italok emberi fogyasztásra szánt értékesítéséből állnak, és amelyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. Az ételek és/vagy italok értékesítése tehát csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben a szolgáltatások vannak túlsúlyban.

Az éttermi szolgáltatás a szolgáltatásnyújtó létesítményeiben, a vendéglátó-ipari szolgáltatás pedig a szolgáltatásnyújtó létesítményein kívül történik. Nem tekintendő ezen meghatározás szerinti éttermi vagy vendéglátó-ipari szolgáltatásnak a kész- vagy félkész ételek és/vagy italok, olyan értékesítése - függetlenül attól, hogy az magában foglalja-e a fuvarozást vagy sem - amelyet nem kísér semmilyen más kiegészítő szolgáltatás.

Mi adózhat kedvezményesen?
Általánosságban a gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termékek tartoznak a kedvezményes áfakulcs alá. Nem vonatkozik ez azokra az élelmiszerekre, amelyek 20 tömegszázaléknál több kolbászt, húst, vágási mellékterméket, belsőséget, vért, halat, rák és rákfélét, puhatestű vagy más gerinctelen víziállatot vagy a felsoroltakból álló bármilyen keveréket tartalmaznak. A legalább 40 tömegszázalék kakaót tartalmazó élelmiszer-készítmények sem adózhatnak az alacsonyabb áfakulccsal.

Mikor 25 a 18?

Ebből következően a 18 százalékos áfakulcs csak akkor alkalmazható a kedvezményezett termékek esetén, ha azokat termékértékesítés keretében adják el - válaszolta kérdésünkre az adóhatóság. Vagyis ha a termék fogyasztásához az értékesítő biztosítja a felszolgálást, terítést, megfelelő eszközöket, azok tisztántartását, kulturált környezetet, helyiséget, vagyis az értékesítés jellegében a szolgáltatás dominál, annak csak egy részeleme az adott "termék eladása", akkor szolgáltatásnyújtásról van szó. Ez esetben az értékesítés nem tartozik a kedvezményes adómérték alá.

Vagyis, ha valaki elviszi a cukrászdából a süteményt, a pékségből a kenyeret, vagy házhoz szállíttatja a pizzát, akkor 18 százalékos áfát kell fizetnie. Ha viszont az étteremben, cukrászdában, esetleg látványpékségben kívánja késsel, villával elfogyasztani, akkor 25 százalékos áfát kell az eladóknak felszámítaniuk.

Két éve megbukott a kétféle áfakulcs

A kedvezményes áfakulcs pontosan két évvel ezelőtt, 2009. július 1-jén lépett hatályba. Egyebek között a gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termékekre is vonatkozik, ilyenek például a cukrászsütemények és a pizzák többsége. Az induláskor akkor is hónapokig kétféle áfakulcsot kellett alkalmazni az említett termékek kétféle értékesítési módja szerint. Majd október közepén a Pénzügyminisztérium illetékes államtitkára úgy foglalt állást, hogy a az értékesítés módjától és a fogyasztás helyétől függetlenül alacsonyabb forgalmi adót lehet felszámolni a kedvezményezett termékekre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Most viszont már nincs pardon: az Európa Tanács végrehajtási rendelete minden tagállam számára kötelező, s az Európai Bíróság ítélkezési gyakorlatában megjelenő értelmezések szerint is be kell tartani - hívja fel az adóhatóság.

Továbbra is nagy kérdés, hogy mi van abban az esetben, ha valaki papírtálcán, evőeszköz nélkül, de az üzletben fogyasztja el a sütijét, pizzáját.

A cukrászok még bizakodnak

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete ügyvezetősége levelet írt a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkárának, melyben kéri, hogy a tárca illetékesei vizsgálják meg az EU-s rendelet jogszerűségét és alkalmazhatóságát. A kétféle áfakulcs alkalmazása a cukrász vállalkozásoknak rendkívüli terhet jelent, sok olyan folyománya van, melyek nagy többsége ellehetetleníti a cukrász kis- és középvállalkozásokat és támadási felületet nyújt az őket ellenőrző hatóságoknak.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm