22 °C Budapest

Haladékot kaptak a nagy értékű ingatlannal rendelkező bedőlt hitelesek

Pénzcentrum
2011. június 21. 19:02

A 2 százalékos értékesítési kvóta a 30 millió forintot meghaladó forgalmi értékű ingatlanokra is vonatkozik. A Gazdasági és informatikai bizottság elnökének, Rogán Antalnak, a bizottság által elfogadott módosító javaslatának értelmében, október elejéig a bedőlt hitelek fedezetéül szolgáló nagy értékű ingatlanok közül csak hozzávetőleg 160 darabot árverezhetnek el.

Hétfőn este fogadta el a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló törvényt az Országgyűlés, mely az eredeti törvényjavaslathoz képest, a Gazdasági és informatikai bizottság néhány módosító javaslatával kiegészülve kerül az államfő elé.

Az Országgyűlés által elfogadott törvény értelmében, az előzetes információk ellenére, a 30 millió forintot meghaladó forgalmi értékű ingatlanokra is vonatkozik a 2%-os értékesítési kvóta.

A módosító javaslat indoklása szerint: "A javaslat módosítása lehetővé teszi, hogy a 30 millió forintot meghaladó forgalmi értékű ingatlanok is fedezeti ingatlannak minősüljenek, továbbá abban az esetben, ha a hitelösszeg a hitelfolyósításkor meghaladta a 20 millió Ft-ot, a lakóingatlan lakáshitel-szerződésben meghatározott forgalmi értéke pedig a 30 millió Ft-ot, akkor 2011. október 1-jéig ezeknek a lakóingatlanoknak legfeljebb a 2%-át lehessen értékesíteni."

 


A módosítás - mivel ennek ellenkezőjére az elfogadott javaslatokban nem utal semmi - azonban csak 2011. július 1-je és október 1-je közötti időszakra érvényes, addig amíg a 30 millió forintnál alacsonyabb értékű lakásokra fenn áll a teljes moratórium. A jelenlegi információk szerint, a nagy értékű ingatlanok maradék 98%-a, amennyiben a hitelezők úgy döntenek, október 1-je után akár piacra is kerülhetnek.

További technikai kiegészítésként belekerült a törvénybe az is, hogy "Ha az értékesítésre kijelölhető lakóingatlanok száma tört szám, a tört számot követő egész számnak megfelelő számú lakóingatlan jelölhető ki értékesítésre."

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Portfolio.hu elemzői véleménye szerint a Rogán-féle módosítás következtében a nagy értékű ingatlannal rendelkező bedőlt hitelesek szinte mindegyike kapott további 3 hónap haladékot, hogy a moratórium lejárta előtt, vagyis októberig önmaga értékesítse ingatlanát, vagy rendezze fennálló tartozásait. A haladék azonban várhatóan nem fogja befolyásolni a korábbi várakozásokat, miszerint a nagy értékű lakóingatlanok esetében számítani lehet majd jelentősebb áresésre, ahogy arra már látszik is néhány példa.

Mivel a 30 milliós küszöböt meghaladó ingatlanok aránya mintegy 8% a teljes, hozzávetőleg 100 ezerre tehető problémás állományon belül, azaz megközelítőleg 8 000 darab, így annak a 2%-a mintegy 160 nagy értékű lakás lehet az, ami országos szinten kalapács alá kerülhet októberig. Ez a szám azonban szinte észrevehetetlen a teljes kínálaton és a lakáspiaci forgalmon belül is, így jelentős hatást nem gyakorolnak a piacra. Komoly ármozgást azonban a most haladékot kapott tulajdonosok piaci megjelenése generálhat, akik az árverezést elkerülendő, akár nyomott áron is értékesítenék az ingatlanjukat.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44