21 °C Budapest

Ide költözhet majd több százezer bajba jutott magyar

Pénzcentrum
2011. május 6. 09:02

A lakáshitelválság megoldásának egyik megoldása lehet a szociális lakásügynökségek (SZOL) felállítása. A bajba jutott adósok ugyanis aligha maradhatnak saját otthonukban, ezt se az állam, se az önkormányzatok nem tudják finanszírozni - írja a Népszabadság.

A 90 napnál hosszabb ideje nem fizető adósok száma jelenleg meghaladja a százezret és akkor még nem is beszéltünk a 60 napon túl nem fizető, közműtartozást felhalmozó, 100-120 ezer családról. Az állami mentőcsomag pedig elsősorban nem őket, hanem csak az ennél rövidebb ideje nem fizetőket, illetve a 20 milliónál kisebb értékű ingatlanok tulajdonosait védené.

Így sokaknak csak az ingatlanok értékesítése marad, amelyhez az állam a hitelek kamattámogatásával generálna fizetőképes keresletet. De jócskán akadnak majd olyanok, akik még nyomott áron sem tudják eladni otthonukat. Márcsak azért sem, mivel nincs hová menniük. A kormány által felállítandó nemzeti eszközkezelő ezen ingatlanokat - a tervek szerint - jóval a piaci ár alatt vásárolná fel, majd az önkormányzatok kezelésébe adná.

A SZOL közvetítő szervezetként kötné össze a tulajdonos bérbeadót és a bérlőt. Ezzel garanciát nyújt egyrészt a bérbeadónak a lakbérek és rezsiköltségek időben történő rendezésére a szerződés lejárta, illetve a felmondás után a lakás kiürítésére, másrészt lakhatási biztonságot nyújtana a bérlőnek a felmondás előre ismert módja, feltételei és ideje okán. A SZOL mellé jövedelemfüggő állami, önkormányzati lakbértámogatás társulhatna. Ez a rendszer hatékony módon orvosolhatná a kilakoltatási moratórium júliusi feloldásakor keletkező tömeges szociális lakásigényt.

 

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?