20 °C Budapest

Veszélyes lakáshiteleket üldöz a türelmi idő fantomja

2010. december 16. 12:02

A jövő évi hitelezési aktivitást befolyásolja, hogy fennmarad-e a kilakoltatási moratórium - nyilatkozta az InfoRádiónak az FHB Bank vezérigazgatója. Harmati László elmondta: becslések szerint mintegy 50-100 ezer családról van szó, és ez a szám jövőre még növekedhet, hiszen a 2008-ban és 2009-ben átstrukturált, fizetési haladékot kapott ügyfelek moratóriuma lejár, és újabb családok lehetnek fizetésképtelenek.

A hitelezési aktivitást meghatározza, hogy jövőre az állam hogyan kezeli a bajba került adósokat - mondta az InfoRádiónak az FHB Bank vezérigazgatója. Harmati László szerint a kilakoltatási tilalmat nem szabad fenntartani, mert gazdaságilag olyan üzenetet küld a hitelfelvevők és hitelezők jó részének, ami a hitelezés alapjait rendíti meg.

A moratórium feloldása után rövid távon szükség lesz egy kormányzati intézkedéscsomagra, ami nem csak a Nemzeti Eszközkezelőt jelentheti - emelte ki a vezérigazgató. A hiteladós tömeg problémáinak megoldása kihathat az elsődleges piacra is, ugyanis megmozdíthatja a lakásforgalmat vagy a hitelezést.

Az FHB vezérigazgatója szerint 50-100 ezer családot érint a kilakoltatási tilalom. Veszélyt jelent ugyanakkor, hogy jövő évben fognak lejárni azok az átstrukturált hitelek a bankok nagy részénél, amelyekre 2008-2009-ben türelmi időt adtak vagy csökkentették a törlesztőrészletet. Pesszimista becslések szerint ezeknek a hiteleknek a fele is fizetésképtelen lehet. Várható a banki eszközökkel nem kezelhető állomány gyarapodása, ami problémás lehet.

Magyarországon még évekig stagnálhatnak a lakásárak

Az év első felében stagnáló lakásárakat látunk a piacon, amely lényegesen lecsökkent forgalom mellett zajlik. Az új építések és a kiadott engedélyek száma több mint 30%-kal esett vissza a már amúgy is gyenge 2009-es évhez képest is. Míg 2008-ban 157 ezer lakás tranzakció volt a piacon, addig 2009-ben már csak 97 ezer, addig idén körülbelül 70-80 adásvétel várható.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 


A háztartások jövedelme nem nő, a hitelpiac pang, az új kínálat drasztikusan csökken, az árak merevek, a kereslet pedig visszafogott, ezek jellemzik és befolyásolják a mai lakáspiacot. További gondot jelenthet, hogy a moratórium miatt blokkolódott piac feloldásakor csökkenő árak fogunk tapasztalni, így a következő 2 évben lényegi áremelkedés nem valószínűsíthető a lakáspiacon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08