Veszélyes lakáshiteleket üldöz a türelmi idő fantomja

2010. december 16. 12:02

A jövő évi hitelezési aktivitást befolyásolja, hogy fennmarad-e a kilakoltatási moratórium - nyilatkozta az InfoRádiónak az FHB Bank vezérigazgatója. Harmati László elmondta: becslések szerint mintegy 50-100 ezer családról van szó, és ez a szám jövőre még növekedhet, hiszen a 2008-ban és 2009-ben átstrukturált, fizetési haladékot kapott ügyfelek moratóriuma lejár, és újabb családok lehetnek fizetésképtelenek.

A hitelezési aktivitást meghatározza, hogy jövőre az állam hogyan kezeli a bajba került adósokat - mondta az InfoRádiónak az FHB Bank vezérigazgatója. Harmati László szerint a kilakoltatási tilalmat nem szabad fenntartani, mert gazdaságilag olyan üzenetet küld a hitelfelvevők és hitelezők jó részének, ami a hitelezés alapjait rendíti meg.

A moratórium feloldása után rövid távon szükség lesz egy kormányzati intézkedéscsomagra, ami nem csak a Nemzeti Eszközkezelőt jelentheti - emelte ki a vezérigazgató. A hiteladós tömeg problémáinak megoldása kihathat az elsődleges piacra is, ugyanis megmozdíthatja a lakásforgalmat vagy a hitelezést.

Az FHB vezérigazgatója szerint 50-100 ezer családot érint a kilakoltatási tilalom. Veszélyt jelent ugyanakkor, hogy jövő évben fognak lejárni azok az átstrukturált hitelek a bankok nagy részénél, amelyekre 2008-2009-ben türelmi időt adtak vagy csökkentették a törlesztőrészletet. Pesszimista becslések szerint ezeknek a hiteleknek a fele is fizetésképtelen lehet. Várható a banki eszközökkel nem kezelhető állomány gyarapodása, ami problémás lehet.

Magyarországon még évekig stagnálhatnak a lakásárak

Az év első felében stagnáló lakásárakat látunk a piacon, amely lényegesen lecsökkent forgalom mellett zajlik. Az új építések és a kiadott engedélyek száma több mint 30%-kal esett vissza a már amúgy is gyenge 2009-es évhez képest is. Míg 2008-ban 157 ezer lakás tranzakció volt a piacon, addig 2009-ben már csak 97 ezer, addig idén körülbelül 70-80 adásvétel várható.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 


A háztartások jövedelme nem nő, a hitelpiac pang, az új kínálat drasztikusan csökken, az árak merevek, a kereslet pedig visszafogott, ezek jellemzik és befolyásolják a mai lakáspiacot. További gondot jelenthet, hogy a moratórium miatt blokkolódott piac feloldásakor csökkenő árak fogunk tapasztalni, így a következő 2 évben lényegi áremelkedés nem valószínűsíthető a lakáspiacon.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 28. 17:38
A negyvenes éveiben lévő kameramant többek között két gyermeke is gyászolja.
Holdblog  |  2022. június 28. 17:08
Előző két videómban arról volt szó, hogy eresztenek le a hitek, pukkannak ki a buborékok, zuhan...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?