Lakáshitel kamatok: elkészült a bankokat korlátozó kormányrendelet

Pénzcentrum
2010. december 8. 16:58

Mai ülésén elfogadta a kormány azt a kormányrendeletet, amely a korábbi - Kósa Lajos és Rogán Antal nevével fémjelzett -, lakáshiteleseket segítő törvénymódosítások szövegét kiegészítve meghatározza, mely esetekben emelhetik a bankok egyoldalúan a lakáshitelek kamatának mértékét.

Mint ismeretes, november 27-én életbe léptek azok a törvénymódosítások, melyeket fideszes képviselők terjesztettek a lakáshitelesek megsegítésére az Országgyűlés elé. Ezekben a kormány felhatalmazást kapott arra, hogy külön kormányrendeletben meghatározza, a lakáscélú hitel-, kölcsön- és pénzügyi lízingszerződéseknél milyen feltételek esetén emelhetik a bankok a kamat mértékét. Ma a kormányrendelet megszületett, és Nagy Anna kormányszóvivő mai sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint garanciát jelent arra, hogy nem háríthatják át a pénzügyi szereplők a különadót ügyfeleikre.

A rendelet értelmében a kamat egyoldalú emelését

1. a forrásköltségek növekedése,
2. a hitelkockázat változása,
3. az adott tevékenység költségét növelő, a hitel-, kölcsön- és lízingszerződéseket szorosan és közvetlenül érintő jogszabályváltozás indokolhatja.

A Portfolio.hu-t a kormányszóvivői irodánál arról tájékoztatták, hogy további részleteket a hamarosan megjelenő kormányrendelet tartalmaz majd.

Az idén januárban életbe lépett Magatartási Kódexből a fenti, rövid tájékoztatás alapján több okot is kivesz a rendelet, vagyis ezekre hivatkozva már nem emelhetnek lakáshitel-kamatot a bankok:

1. adóváltozás,
2. a kötelező tartalékolási szabályok változása,
3. kötelező betétbiztosítás összegének, vagy díjának változása.

A Magatartási Kódex egyes korábbi pontjai a jelenlegi információk alapján változatlanok maradnak: a hitelezők továbbra is vállalják, hogy kamaton kívüli, a hitelhez kapcsolódó egyéb jutalékokat, költségeket és díjakat évente maximálisan a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett éves átlagos infláció mértékében emelnek, hirtelen bekövetkező nagyfokú pénz- és tőkepiaci zavarok - bekövetkezése esetén pedig átmenetileg, a zavarok fennállásáig módosítanak egyoldalúan kamatot, díjat, költséget. A hitelezők vállalják továbbá, hogy ilyen intézkedés alkalmazását - a PSZÁF egyidejű tájékoztatása mellett - a nyilvánosságra hozzák. Mindez azt jelentheti, hogy a bankok mozgástere nem csupán a kamat-, de a THM emelése tekintetében is korlátozott maradhat, legalábbis a lakáshitelek esetében.

A lakáshiteleseket megsegítő törvénymódosítások
Középárfolyam használata
a deviza alapú lakáshitelek folyósított összegének, törlesztőrészletének, bármilyen költségének, díjának és jutalékának forintra történő átszámítása a pénzügyi intézmény választása szerint saját deviza-középárfolyamán vagy az MNB hivatalos devizaárfolyamán történik

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyoldalú szerződésmódosítások korlátozása
a lakáshitel-szerződések az ügyfél számára kedvezőtlenül nem módosíthatók, az ilyen szerződésmódosítás semmis, kivéve a kamat tekintetében történő, külön kormányrendeletben meghatározott esetekben történő szerződésmódosítást (ilyen eset lehet a jegybanki alapkamat, a refinanszírozási kamatlábak, a pénzpiaci indexek, a szabályozói környezet és a hitelkockázat változásának bizonyos esetei)

Extra költségek felszámításának korlátozása
késedelembe esés miatt a hitelszerződés fogyasztóval szembeni felmondását követő kilencvenedik napon túl a fennálló tartozáson túl nem számítható fel külön késedelmi, büntető kamat, díj, költség

Előtörlesztési díjak maximálása
az előtörlesztések költségei nem haladhatják meg az előtörlesztett összeg 1%-át (jelzáloglevéllel finanszírozott kölcsönöknél 1,5%-át), kivéve ha az előtörlesztés más pénzügyi intézmény által folyósított kölcsönből történik (hitelkiváltás)

Ingyenes elő- és végtörlesztés lehetővé tétele bizonyos esetekben
ingyenes előtörlesztésre és végtörlesztésre van lehetőség, ha a fennálló tartozás nem haladja meg az egymillió forintot, és a megelőző 12 hónap során nem törlesztett elő az ügyfél, és akkor is, ha a futamidőből 24 hónap már letelt, és végtörlesztést, vagy első ízben előtörlesztést teljesít az ügyfél, kivéve ha az előtörlesztés más pénzügyi intézmény által folyósított kölcsönből történik (hitelkiváltás), vagy az előtörlesztett összeg meghaladja a kölcsönszerződésben meghatározott összeg felét

Ingyenes futamidő-hosszabbítás lehetővé tétele bizonyos esetekben
a lakáshitel ügyfél által kezdeményezett futamidő-hosszabbítása esetén a hitelező nem számíthat fel díjat, jutalékot, költséget, amennyiben öt éven belül nem került még erre sor

Módosulnak: A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény, A fogyasztónak nyújtott hitelről szóló 2009. évi CLXII. törvény

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43