Lakáshitel kamatok: elkészült a bankokat korlátozó kormányrendelet

Pénzcentrum
2010. december 8. 16:58

Mai ülésén elfogadta a kormány azt a kormányrendeletet, amely a korábbi - Kósa Lajos és Rogán Antal nevével fémjelzett -, lakáshiteleseket segítő törvénymódosítások szövegét kiegészítve meghatározza, mely esetekben emelhetik a bankok egyoldalúan a lakáshitelek kamatának mértékét.

Mint ismeretes, november 27-én életbe léptek azok a törvénymódosítások, melyeket fideszes képviselők terjesztettek a lakáshitelesek megsegítésére az Országgyűlés elé. Ezekben a kormány felhatalmazást kapott arra, hogy külön kormányrendeletben meghatározza, a lakáscélú hitel-, kölcsön- és pénzügyi lízingszerződéseknél milyen feltételek esetén emelhetik a bankok a kamat mértékét. Ma a kormányrendelet megszületett, és Nagy Anna kormányszóvivő mai sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint garanciát jelent arra, hogy nem háríthatják át a pénzügyi szereplők a különadót ügyfeleikre.

A rendelet értelmében a kamat egyoldalú emelését

1. a forrásköltségek növekedése,
2. a hitelkockázat változása,
3. az adott tevékenység költségét növelő, a hitel-, kölcsön- és lízingszerződéseket szorosan és közvetlenül érintő jogszabályváltozás indokolhatja.

A Portfolio.hu-t a kormányszóvivői irodánál arról tájékoztatták, hogy további részleteket a hamarosan megjelenő kormányrendelet tartalmaz majd.

Az idén januárban életbe lépett Magatartási Kódexből a fenti, rövid tájékoztatás alapján több okot is kivesz a rendelet, vagyis ezekre hivatkozva már nem emelhetnek lakáshitel-kamatot a bankok:

1. adóváltozás,
2. a kötelező tartalékolási szabályok változása,
3. kötelező betétbiztosítás összegének, vagy díjának változása.

A Magatartási Kódex egyes korábbi pontjai a jelenlegi információk alapján változatlanok maradnak: a hitelezők továbbra is vállalják, hogy kamaton kívüli, a hitelhez kapcsolódó egyéb jutalékokat, költségeket és díjakat évente maximálisan a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett éves átlagos infláció mértékében emelnek, hirtelen bekövetkező nagyfokú pénz- és tőkepiaci zavarok - bekövetkezése esetén pedig átmenetileg, a zavarok fennállásáig módosítanak egyoldalúan kamatot, díjat, költséget. A hitelezők vállalják továbbá, hogy ilyen intézkedés alkalmazását - a PSZÁF egyidejű tájékoztatása mellett - a nyilvánosságra hozzák. Mindez azt jelentheti, hogy a bankok mozgástere nem csupán a kamat-, de a THM emelése tekintetében is korlátozott maradhat, legalábbis a lakáshitelek esetében.

A lakáshiteleseket megsegítő törvénymódosítások
Középárfolyam használata
a deviza alapú lakáshitelek folyósított összegének, törlesztőrészletének, bármilyen költségének, díjának és jutalékának forintra történő átszámítása a pénzügyi intézmény választása szerint saját deviza-középárfolyamán vagy az MNB hivatalos devizaárfolyamán történik

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egyoldalú szerződésmódosítások korlátozása
a lakáshitel-szerződések az ügyfél számára kedvezőtlenül nem módosíthatók, az ilyen szerződésmódosítás semmis, kivéve a kamat tekintetében történő, külön kormányrendeletben meghatározott esetekben történő szerződésmódosítást (ilyen eset lehet a jegybanki alapkamat, a refinanszírozási kamatlábak, a pénzpiaci indexek, a szabályozói környezet és a hitelkockázat változásának bizonyos esetei)

Extra költségek felszámításának korlátozása
késedelembe esés miatt a hitelszerződés fogyasztóval szembeni felmondását követő kilencvenedik napon túl a fennálló tartozáson túl nem számítható fel külön késedelmi, büntető kamat, díj, költség

Előtörlesztési díjak maximálása
az előtörlesztések költségei nem haladhatják meg az előtörlesztett összeg 1%-át (jelzáloglevéllel finanszírozott kölcsönöknél 1,5%-át), kivéve ha az előtörlesztés más pénzügyi intézmény által folyósított kölcsönből történik (hitelkiváltás)

Ingyenes elő- és végtörlesztés lehetővé tétele bizonyos esetekben
ingyenes előtörlesztésre és végtörlesztésre van lehetőség, ha a fennálló tartozás nem haladja meg az egymillió forintot, és a megelőző 12 hónap során nem törlesztett elő az ügyfél, és akkor is, ha a futamidőből 24 hónap már letelt, és végtörlesztést, vagy első ízben előtörlesztést teljesít az ügyfél, kivéve ha az előtörlesztés más pénzügyi intézmény által folyósított kölcsönből történik (hitelkiváltás), vagy az előtörlesztett összeg meghaladja a kölcsönszerződésben meghatározott összeg felét

Ingyenes futamidő-hosszabbítás lehetővé tétele bizonyos esetekben
a lakáshitel ügyfél által kezdeményezett futamidő-hosszabbítása esetén a hitelező nem számíthat fel díjat, jutalékot, költséget, amennyiben öt éven belül nem került még erre sor

Módosulnak: A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény, A fogyasztónak nyújtott hitelről szóló 2009. évi CLXII. törvény

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 4. 21:15
A Media1 azt is megtudta, hogy Szarvas Szilveszter, a PestiSrácok hírigazgatója a Megafon Központhoz...
Holdblog  |  2022. július 4. 11:59
Az orosz aranyra vonatkozó nyugati importtilalom bejelentését követően nem lehetett érdemi piaci rea...
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?