15 °C Budapest

Mennyit kell most százezer forint Provident-kölcsönre visszafizetni?

2010. december 9. 04:44

Bizonyára sokan emlékeznek még arra a megdöbbentő pillanatra, amikor első alkalommal találkoztak a Provident 437,42%-os THM mellett kínált gyorskölcsönének reklámanyagával. Ma már a pénzügyi szolgáltató is belátja, hogy a termék bevezetése során más kommunikációs eszközöket is használhattak volna, főként olyanokat, melyek az elmúlt egy-másfél évben eredményre vezettek. A törvényi változások következtében a THM-et sikerült 65% alá szorítani, a Provident név pedig már nem a botrányos ügyletek kapcsán merül fel, hanem egyre intenzívebb társadalmi aktivitásuk kapcsán is. A Provident hitelezési tevékenységéről Tóth Andreával, a társaság kommunikációs vezetőjével beszélgettünk.

Pénzcentrum.hu: Tavaly jelentős portfolió-tisztítást hajtott végre a Provident. Hány ügyféllel rendelkeznek most és mekkora az elutasítási arány az új igénylések kapcsán? Hogyan jellemezné a hitelportfolió minőségét?


Tóth Andrea, a Provident kommunikációs vezetője

Tóth Andrea, a Provident kommunikációs vezetője: Jelenleg 227 ezer ügyféllel rendelkezünk. Tavaly még 70% feletti volt az elutasítási arány, ami idén 62%-ra csökkent. Mivel a cég oldaláról hitelezési feltételekben nem történt jelentős változás, megállapíthatjuk, hogy a válság hatására sokkal tudatosabbá váltak a hitelfelvevők. Ennek, illetve a makromutatók javulásának köszönhetően, a hitelportfoliónk minősége is fokozatosan javul, az emberek felismerték az eladósodás kockázatait, kevesebb a késedelmes ügylet. Ha egy ügyfél fizetési nehézséggel küzd, és ezt jelzi a képviselőnek, akkor rugalmas hozzáállással mindig igyekszünk az ügyféllel közösen megtalálni a megoldást.

Pénzcentrum.hu: Hol húzódik a tűréshatár?

Tóth Andrea: Egy ügylet akkor kerül át a behajtás kezelési osztályunkra, ha a futamidő lejár és az ügyfélnek elmaradása van. Próbálunk az ügyféllel közösen jogi procedúra nélküli megoldást keresni, és bár nem igazak azok a híresztelések, hogy valakinek végrehajtást kezdeményeztünk az ingatlanára, vannak olyan ügyek, melyek már évek óta húzódnak.

Pénzcentrum.hu: A törlesztés során lehetőség van a heti részletek banki átutalással való teljesítésére. Hányan élnek ezzel a lehetőséggel?

Tóth Andrea: Erre nem lehetőség nyílik, hanem a termékünk alapvetően egy banki átutalással teljesítendő kölcsön. Az otthoni szolgáltatást és annak díját - amely egyébként nem része a THM-nek - egy külön szerződés szabályozza. Az ügyfeleink közül a tavalyi 3%-kal szemben idén 5% teljesítette a törlesztési kötelezettségét banki átutalással, (miközben összes ügyfelünk kétharmada rendelkezik bankszámlával), ami egyelőre nem nevezhető jelentős változásnak - de folyamatosan nő ez a szám -, Az ügyfeleink visszajelzéseiből kiderül, hogy az otthoni szolgáltatással együtt igényelt kölcsön - bár valamivel drágább - sokkal kiszámíthatóbb és tervezhetőbb, valamint egy külön motivációt is ad az a tudat, hogy hetente jönnek a részletért. A piac változásait követve a Provident gyorskölcsönt is sikerült olcsóbbá tenni, míg tavaly százezer forintra 156 ezret kellett visszafizetni, addig idén már csak 132 ezret (30 hetes futamidő esetén csak 115 ezret).

Pénzcentrum.hu: Mekkora a heti törlesztőrészlet és az igazolt jövedelem aránya a Providentnél?

Tóth Andrea:
Pontos sarokszámok nincsenek, ettől az adósminősítő rendszer jóval bonyolultabb, az viszont elmondható, hogy a heti törlesztőrészlet nem haladhatja meg a 9 ezer forintot, egy ügyfélnek legfeljebb két kölcsöne lehet, egy háztartásnak pedig maximum 900 ezer forint lehet a tartozása. A nyár folyamán a felvehető összeget 200 ezerről 220 ezer forintra emeltük, a futamidő pedig 30, 45, illetve 60 hét lehet. Egy adós csak akkor vehet fel újabb kölcsönt, ha legalább 13 hete késedelem nélkül törleszti az előző szerződését.

Pénzcentrum.hu: Információink szerint az iszapkatasztrófával érintett Devecser térségében is voltak ügyfeleik, mi lesz az ő tartozásukkal?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tóth Andrea: A statisztikáink szerint 68 ügyfelünk volt a katasztrófával érintett térségben, ezen ügyfelek teljes tartozását elengedtük. A velük történő kapcsolatfelvétel az ismert okok miatt ugyan akadályokba ütközik, de sok segítséget kaptunk ebben a helyi önkormányzatoktól.
 
Pénzcentrum.hu: Bizonyos személyi kölcsönök és hitelkártyák teljes hiteldíj mutatója meghaladja a 40%-ot.Tervezi a Provident a jelenlegi 62-64%-os THM további csökkentését? Kommunikációs szempontból is előnyös lehetne az kommunikálni, hogy összeért a THM a bankok által kínált kölcsönök hiteldíjával.

Tóth Andrea: A mi termékünk egy kezes és fedezet nélküli gyorskölcsön, és az átlagnál magasabb a hitelkockázatunk, ami az árazásban egyelőre ekkora különbséget jelent. A piaci változások tükrében folyamatosan vizsgáljuk a THM csökkentésének további lehetőségeit. A három számjegyű THM-ek sem azt jelentették, hogy a felvett összeg többszörösét kellett volna visszafizetni, a 437%-os THM idején 50 ezer forintra 75 ezer volt a visszafizetendő összeg. Fontosnak tartjuk, hogy a piacon legyenek ilyen kisösszegű kölcsönök, hiszen teljesen felesleges a bankok által kínált többszázezres minimum összeget felvenni, amikor csak 80 ezer forintra van valakinek szüksége.

Pénzcentrum.hu: Jelenleg hány képviselővel dolgoznak együtt?

Tóth Andrea: A képviselőink száma közel háromezer, ők rugalmas munkaidőben (heti 8 órától heti 40 óráig), jellemzően másodállásban dolgoznak nálunk. A Provident képviselői elsősorban a begyűjtésben érdekeltek, a kifizetett jutalékok jó része az otthoni szolgáltatás díjából kerülnek kifizetésre.

Pénzcentrum.hu:
Nyakunkon a karácsony. Számít-e a Provident a kérelmek számának a megugrására?

Tóth Andrea: Az elmúlt évek statisztikái azt mutatják, nem jellemző a nagy kiugrás a karácsony előtti időszakban. A gyorskölcsön igénylések kiegyenlítettebben, ez nem annyira szezonális termék, mint a személyi kölcsönök, vagy a jelzáloghitelek. Ez nem jelenti azt, hogy ne emelkedne az igénylések száma, egy pár százalékos növekedésre számítunk decemberben.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Holdblog  |  2024. március 28. 06:02
Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gá...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem