20 °C Budapest

Hol mennyivel változtak az ingatlanárak? Íme a lista

2010. szeptember 8. 04:42

A Global Property Guide közzétette a világgazdaság jelentősebb szereplőinek ingatlanpiaci teljesítményéről és azok összehasonlításáról szóló legfrissebb jelentését. Több változás is történt az előző negyedévhez képest, a korábbi sereghajtó Lettország immár a vezető ötösfogat tagja, továbbá reálértéken kétszámjegyű eredményt ért el Ausztrália és három távol-keleti ország is (Szingapúr, Hongkong, Tajvan). Több európai ország vesszőfutása is tart még, a bolgároknak, a litvánoknak és az íreknek csak az utolsó negyedéves adatok adhatnak némi reményt.

Az elemzés megállapította, hogy több ázsiai adat is meggyőzőnek bizonyult, ugyanakkor az európai számok rendkívül vegyes képet mutatnak. A vizsgált államok közül 17 országban emelkedtek az árak a második negyedévben, akkor hasonló a kép, ha a teljes évet nézzük, a statisztikát szolgáltató országok közül reálértéken 18-ban regisztráltak áremelkedést.

A lista élén Szingapúr (34,03%), Hongkong (21,42%) és Ausztrália (14,85%) található, utóbbi adatait a hat szövetségi állam és a két territórium fővárosában mért értékek átlagából számították. Az elemzés szerint az ázsiai országok többsége könnyebben és gyorsabban meg tudott megerősödni a válság hullámainak csendesedését követően.

Európában a lettek teljesítménye mellett Finnország eredménye is említést érdemlő, a 8,89%-os ingatlanár-emelkedés figyelemre méltó a kontinensen, jól teljesítettek még a norvégok (6,60%) és a britek is (5,87%).

A válság által mélyebben érintett országokban még a második negyedévben mért adatok sem mutatnak túl kedvező képet, számos területen még most is az árak csökkenését tapasztalják, bár több országban is az esés lassulása tapasztalható. A felépülés területileg és százalékos mértékben sem mutat egyenletes képet, ráadásul időben is eltérő szakaszokban kerülhet rá sor.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A sort Bulgária (-10,25%), Litvánia (-15,70%) és Írország (15,85%) zárja, de a szomszédos Szlovákiában és Horvátországban is 4,7-5,4%-os mínuszokat mértek. A régióból Lengyelország szerepel még a táblázatban, ott 5,79%-kal csökkentek az árak az elmúlt egy évben. A legnagyobb esést - az utolsó negyedévben - az Egyesült Arab Emirátusokban mérték, -4,17%-ot.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08