31 °C Budapest

Hol mennyivel változtak az ingatlanárak? Íme a lista

2010. szeptember 8. 04:42

A Global Property Guide közzétette a világgazdaság jelentősebb szereplőinek ingatlanpiaci teljesítményéről és azok összehasonlításáról szóló legfrissebb jelentését. Több változás is történt az előző negyedévhez képest, a korábbi sereghajtó Lettország immár a vezető ötösfogat tagja, továbbá reálértéken kétszámjegyű eredményt ért el Ausztrália és három távol-keleti ország is (Szingapúr, Hongkong, Tajvan). Több európai ország vesszőfutása is tart még, a bolgároknak, a litvánoknak és az íreknek csak az utolsó negyedéves adatok adhatnak némi reményt.

Az elemzés megállapította, hogy több ázsiai adat is meggyőzőnek bizonyult, ugyanakkor az európai számok rendkívül vegyes képet mutatnak. A vizsgált államok közül 17 országban emelkedtek az árak a második negyedévben, akkor hasonló a kép, ha a teljes évet nézzük, a statisztikát szolgáltató országok közül reálértéken 18-ban regisztráltak áremelkedést.

A lista élén Szingapúr (34,03%), Hongkong (21,42%) és Ausztrália (14,85%) található, utóbbi adatait a hat szövetségi állam és a két territórium fővárosában mért értékek átlagából számították. Az elemzés szerint az ázsiai országok többsége könnyebben és gyorsabban meg tudott megerősödni a válság hullámainak csendesedését követően.

Európában a lettek teljesítménye mellett Finnország eredménye is említést érdemlő, a 8,89%-os ingatlanár-emelkedés figyelemre méltó a kontinensen, jól teljesítettek még a norvégok (6,60%) és a britek is (5,87%).

A válság által mélyebben érintett országokban még a második negyedévben mért adatok sem mutatnak túl kedvező képet, számos területen még most is az árak csökkenését tapasztalják, bár több országban is az esés lassulása tapasztalható. A felépülés területileg és százalékos mértékben sem mutat egyenletes képet, ráadásul időben is eltérő szakaszokban kerülhet rá sor.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A sort Bulgária (-10,25%), Litvánia (-15,70%) és Írország (15,85%) zárja, de a szomszédos Szlovákiában és Horvátországban is 4,7-5,4%-os mínuszokat mértek. A régióból Lengyelország szerepel még a táblázatban, ott 5,79%-kal csökkentek az árak az elmúlt egy évben. A legnagyobb esést - az utolsó negyedévben - az Egyesült Arab Emirátusokban mérték, -4,17%-ot.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10