16 °C Budapest

Hol mennyivel változtak az ingatlanárak? Íme a lista

2010. szeptember 8. 04:42

A Global Property Guide közzétette a világgazdaság jelentősebb szereplőinek ingatlanpiaci teljesítményéről és azok összehasonlításáról szóló legfrissebb jelentését. Több változás is történt az előző negyedévhez képest, a korábbi sereghajtó Lettország immár a vezető ötösfogat tagja, továbbá reálértéken kétszámjegyű eredményt ért el Ausztrália és három távol-keleti ország is (Szingapúr, Hongkong, Tajvan). Több európai ország vesszőfutása is tart még, a bolgároknak, a litvánoknak és az íreknek csak az utolsó negyedéves adatok adhatnak némi reményt.

Az elemzés megállapította, hogy több ázsiai adat is meggyőzőnek bizonyult, ugyanakkor az európai számok rendkívül vegyes képet mutatnak. A vizsgált államok közül 17 országban emelkedtek az árak a második negyedévben, akkor hasonló a kép, ha a teljes évet nézzük, a statisztikát szolgáltató országok közül reálértéken 18-ban regisztráltak áremelkedést.

A lista élén Szingapúr (34,03%), Hongkong (21,42%) és Ausztrália (14,85%) található, utóbbi adatait a hat szövetségi állam és a két territórium fővárosában mért értékek átlagából számították. Az elemzés szerint az ázsiai országok többsége könnyebben és gyorsabban meg tudott megerősödni a válság hullámainak csendesedését követően.

Európában a lettek teljesítménye mellett Finnország eredménye is említést érdemlő, a 8,89%-os ingatlanár-emelkedés figyelemre méltó a kontinensen, jól teljesítettek még a norvégok (6,60%) és a britek is (5,87%).

A válság által mélyebben érintett országokban még a második negyedévben mért adatok sem mutatnak túl kedvező képet, számos területen még most is az árak csökkenését tapasztalják, bár több országban is az esés lassulása tapasztalható. A felépülés területileg és százalékos mértékben sem mutat egyenletes képet, ráadásul időben is eltérő szakaszokban kerülhet rá sor.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A sort Bulgária (-10,25%), Litvánia (-15,70%) és Írország (15,85%) zárja, de a szomszédos Szlovákiában és Horvátországban is 4,7-5,4%-os mínuszokat mértek. A régióból Lengyelország szerepel még a táblázatban, ott 5,79%-kal csökkentek az árak az elmúlt egy évben. A legnagyobb esést - az utolsó negyedévben - az Egyesült Arab Emirátusokban mérték, -4,17%-ot.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem