Drámai hatása lehet a bankadónak a lízingpiacon

Pénzcentrum
2010. augusztus 12. 09:02

Több lízingcégnek is az anyavállalatától kell kérnie tőkét, hogy be tudja fizetni a különadót. A társaságoknak sem az anyabankba olvadás, sem az operatív lízing felé tolódás nem lenne jó megoldás az adó kikerülésére - írja a Napi Gazdaság.

Hordós Zoltán, a Magyar Lízingszövetség elnöke szerint elsősorban a bankfüggetlen társaságok jövője válik kérdésessé, de a többiek helyzete is bizonytalan. Olyan időben érte a bankadó a szektort, amikor a válság nyomán a szakma elvesztette saját tőkéjének ötödét.

A 2008-as 77 milliárd forintról 60 milliárd forintra esett, és a piac az idén tovább zsugorodott. Így kell nagyjából nyolcmilliárd forint különadót befizetniük. Ahhoz, hogy a szektor veszteséges társaságai be tudják fizetni a különadót, sok vállalkozásnak további tőkét kell kérnie a tulajdonosától - bár erről még nincsenek pontos adatok.

Kétségüket fejezték ki a szakemberek azzal kapcsolatban, hogy a 2011-es, illetve 2012-es banki különadó alól a banki tulajdonú lízingcégek úgy menekülhetnének meg, hogy beolvadnának az anyabankba. Hordós szerint a folyamat aligha zárható le az év végéig, emellett a beolvadás jogi, számviteli és licencgondokkal is járna.

Az adót a pénzügyi lízinggel foglalkozó társaságok fizetik, az operatív lízinggel (tartós bérlettel) foglalkozók mentesülnek alóla. Elvben tehát adódik a lehetőség, hogy a társaságok a korábbi pénzügyilízing-konstrukciók helyett az operatív lízinget helyezzék előtérbe, ám Hordós szerint ez még ilyen helyzetben sem biztos, hogy megéri. A pénzügyi lízingnek az áfafinanszírozás és az iparűzésiadó-mentesség miatt mintegy 100-120 bázispontos "kamatelőnye" van az operatív lízinggel szemben, ebből a különadó maximum 20-50 bázispontot farag le.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18