11 °C Budapest

Drámai hatása lehet a bankadónak a lízingpiacon

Pénzcentrum
2010. augusztus 12. 09:02

Több lízingcégnek is az anyavállalatától kell kérnie tőkét, hogy be tudja fizetni a különadót. A társaságoknak sem az anyabankba olvadás, sem az operatív lízing felé tolódás nem lenne jó megoldás az adó kikerülésére - írja a Napi Gazdaság.

Hordós Zoltán, a Magyar Lízingszövetség elnöke szerint elsősorban a bankfüggetlen társaságok jövője válik kérdésessé, de a többiek helyzete is bizonytalan. Olyan időben érte a bankadó a szektort, amikor a válság nyomán a szakma elvesztette saját tőkéjének ötödét.

A 2008-as 77 milliárd forintról 60 milliárd forintra esett, és a piac az idén tovább zsugorodott. Így kell nagyjából nyolcmilliárd forint különadót befizetniük. Ahhoz, hogy a szektor veszteséges társaságai be tudják fizetni a különadót, sok vállalkozásnak további tőkét kell kérnie a tulajdonosától - bár erről még nincsenek pontos adatok.

Kétségüket fejezték ki a szakemberek azzal kapcsolatban, hogy a 2011-es, illetve 2012-es banki különadó alól a banki tulajdonú lízingcégek úgy menekülhetnének meg, hogy beolvadnának az anyabankba. Hordós szerint a folyamat aligha zárható le az év végéig, emellett a beolvadás jogi, számviteli és licencgondokkal is járna.

Az adót a pénzügyi lízinggel foglalkozó társaságok fizetik, az operatív lízinggel (tartós bérlettel) foglalkozók mentesülnek alóla. Elvben tehát adódik a lehetőség, hogy a társaságok a korábbi pénzügyilízing-konstrukciók helyett az operatív lízinget helyezzék előtérbe, ám Hordós szerint ez még ilyen helyzetben sem biztos, hogy megéri. A pénzügyi lízingnek az áfafinanszírozás és az iparűzésiadó-mentesség miatt mintegy 100-120 bázispontos "kamatelőnye" van az operatív lízinggel szemben, ebből a különadó maximum 20-50 bázispontot farag le.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem