17 °C Budapest

Állami segítség a bedőlt hiteleseknek: körvonalazódik a terv!

Pénzcentrum
2010. július 9. 09:47

A kormány terve egy Nemzeti Eszközkezelő Alap létrehozása, melynek célja a tömeges lakásárverezések és kilakoltatások megakadályozása, méghozzá oly módon, hogy az állam megvásárolja a törleszteni képtelen adósok ingatlanát, s ezt követően az adós, ha akarja, akár örök időkig bérlőként benne maradhat a lakásban - írja a Népszabadság.

A terv azonban számos ponton megkérdőjelezhető, kezdve azzal, hogy valóban közpénzből kell-e támogatni a több tízezernyi bajba került devizahitelest, egészen olyan gyakorlati kérdésekig, mint hogy a részben saját pénzből, vagy családi-baráti kölcsönből vett lakást miért adnák oda a tulajdonosok az államnak.

Egyáltalán, mit kezdene a Nemzeti Eszközkezelő Alap több tízezernyi államosított lakással? Az eddig napvilágra került tervek szerint az alap viszonylag szerény összeggel, 60 milliárd forinttal indulna, ez rengeteg lakás felvásárlására elegendő.

Az otthonteremtési és energetikai államtitkár, Bencsik János szerint senkinek sem lesz vonzó az eszközkezelő társasághoz menekülni, ezért aki tudja, törlessze lakáshitelét, és ne várjon az állami segítségre, mert nem biztos, hogy jól jár.

Az alap működéséről Bencsik elmondta: a pénzintézeti keretek között kezelhetetlen hitelek kerülnek majd át az eszközkezelőhöz. Az első lépcső a hiteltörlesztési fizetőképesség helyreállítása lesz, az eszközkezelő megpróbál megoldást találni, például a futamidő meghosszabbításával, vagy a törlesztés átmeneti felfüggesztésével. Ha ez nem megy, akkor veszi át a társaság a hitelt az ingatlannal együtt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az eszközkezelő azonban nem szociális, hanem egy speciális pénzügyi intézmény lesz. Nem lehet arra számítani, hogy majd a közösség a költségvetés terhére mindenki problémáját megoldja úgy, hogy abban senki sem sérül - fejtette ki az államtitkár a hirszerző.hu portálon pénteken megjelent interjúban.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?