20 °C Budapest

Állami segítség a bedőlt hiteleseknek: körvonalazódik a terv!

Pénzcentrum
2010. július 9. 09:47

A kormány terve egy Nemzeti Eszközkezelő Alap létrehozása, melynek célja a tömeges lakásárverezések és kilakoltatások megakadályozása, méghozzá oly módon, hogy az állam megvásárolja a törleszteni képtelen adósok ingatlanát, s ezt követően az adós, ha akarja, akár örök időkig bérlőként benne maradhat a lakásban - írja a Népszabadság.

A terv azonban számos ponton megkérdőjelezhető, kezdve azzal, hogy valóban közpénzből kell-e támogatni a több tízezernyi bajba került devizahitelest, egészen olyan gyakorlati kérdésekig, mint hogy a részben saját pénzből, vagy családi-baráti kölcsönből vett lakást miért adnák oda a tulajdonosok az államnak.

Egyáltalán, mit kezdene a Nemzeti Eszközkezelő Alap több tízezernyi államosított lakással? Az eddig napvilágra került tervek szerint az alap viszonylag szerény összeggel, 60 milliárd forinttal indulna, ez rengeteg lakás felvásárlására elegendő.

Az otthonteremtési és energetikai államtitkár, Bencsik János szerint senkinek sem lesz vonzó az eszközkezelő társasághoz menekülni, ezért aki tudja, törlessze lakáshitelét, és ne várjon az állami segítségre, mert nem biztos, hogy jól jár.

Az alap működéséről Bencsik elmondta: a pénzintézeti keretek között kezelhetetlen hitelek kerülnek majd át az eszközkezelőhöz. Az első lépcső a hiteltörlesztési fizetőképesség helyreállítása lesz, az eszközkezelő megpróbál megoldást találni, például a futamidő meghosszabbításával, vagy a törlesztés átmeneti felfüggesztésével. Ha ez nem megy, akkor veszi át a társaság a hitelt az ingatlannal együtt.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az eszközkezelő azonban nem szociális, hanem egy speciális pénzügyi intézmény lesz. Nem lehet arra számítani, hogy majd a közösség a költségvetés terhére mindenki problémáját megoldja úgy, hogy abban senki sem sérül - fejtette ki az államtitkár a hirszerző.hu portálon pénteken megjelent interjúban.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?