33 °C Budapest

Mennyit hagyna a devizahitelesek zsebében az új elnök?

Pénzcentrum
2010. július 7. 12:45

Havi szinten néhány ezer, éves szinten így pedig több tízezer forintot is meg tudnának takarítani a magyarországi devizahitelesek azzal a tervezett szabályváltoztatással, amely a Magyar Nemzeti Bank aktuális középárfolyamához kötné a kereskedelmi bankok havi törlesztő részletének elszámolását - derült ki a Portfolio.hu rövid vizsgálatából. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a bankok profitja szűkülne az ágazat egészét tekintve több milliárd forinttal is.

Egyelőre pontos részletek nem ismertek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elképzeléséről, Szász Károly, a szervezet frissen kinevezett elnöke egyelőre azt mondta, hogy úgy (is) próbálnak segíteni a devizahiteleseknek, hogy a kereskedelmi bankokat köteleznék arra: saját maguk által szabadon megállapított árfolyam helyett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) aktuális középárfolyama alapján vonják le az ügyfelektől a havi hitel törlesztő részletét.

2010.07.06 13:09
Új javaslattal áll elő a PSZÁF a devizahitelesek megsegítésére

A Portfolio.hu rövid vizsgálata az elmúlt egy hónap kereskedelmi banki gyakorlatát vizsgálta (4 bank adatait tudtuk elérni: OTP Bank, CIB Bank, Raiffeisen Bank és Erste Bank). Ez alapján az látszik, hogy a bankok az MNB adott napi euró és svájci frank középárfolyamához képest átlagosan 2-3 forinttal, mintegy 1%-kal magasabb (a bankok szempontjából deviza eladási) árfolyamot alkalmaznak. Az, hogy az egyes bankoknál mikor kerül sor a törlesztésre, az alábbi táblázat foglalja össze.


Csak a példa kedvéért: július 5-én 284.88-as euró/forint MNB középárfolyam mellett átlagosan 288.37 forintot számoltak fel egy euróért a bankok annak, akinek aznap volt a hitel törlesztése. A svájci frank esetén 213.71-es frank/forint középárfolyam mellett 216.33 forintos volt az átlagosan alkalmazott árfolyam.


Főként a június eleji feszült napokon előfordult, hogy egyes bankok a középárfolyamhoz képest akár 8-9 forinttal is magasabb árfolyamot alkalmaztak a középárfolyamhoz képest. Ez az ügyfeleknek több forintösszeg levonását jelenti a számlákról, a bankoknak pedig többlet bevételt, hiszen ezek az intézmények a bankközi devizapiacon az MNB középárfolyamhoz közeli szinteken tudnak devizához jutni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Amennyiben elfogadjuk, hogy az összes kereskedelmi bank átlagosan 4 forinttal kedvezőtlenebb árfolyam mellett vonja le a magyar ügyfelek számláiról az euró, illetve frank hitelek törlesztésekor az összeget, továbbá a frank esetén 300, illetve 500, az euró esetén 200 és 400 egységnyi havi törlesztendő devizaösszeget veszünk figyelembe akkor, a frankhiteleknél 1200-2000 forint, az euróhiteleknél 800-1600 forint adódik havi megtakarításként, amelynek 12-szerese az éves spórolás összege.

Egyelőre nem világos, hogy ez a szabályozás is (ahogy a Nemzeti Eszközkezelő Társaság deviza- és forinthiteleseket megsegítő, eddig jelzett konstrukciója) csak a jelzáloghitelesekre, vagy a fogyasztási célú kölcsönökre is vonatkozna. Természetesen minden ügyfél azt szeretné, ha igen, a bankok azonban a profit oldalon ennek ellenkezőjében érdekeltek.

Magyarországon 2009 decemberében a PSZÁF adatai szerint mintegy 600 ezer devizaalapú jelzáloghitel-szerződés futott, amelyben benne vannak a fogyasztási célú jelzáloghitelek is. Amennyiben erre a 600 ezer darab hitelszerződésre vonatkozna a meglebegtetett szabályváltoztatás, és feltételeznénk, hogy a bankok ezek törlesztésénél havonta átlagosan 1400 forintot veszítenének a mostani helyzethez képest, akkor az éves szinten mintegy 10 milliárd forintos profitcsökkenést hozna a szektor egésze számára.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 3. 06:51
(Archívumunkból 2019) Értelmetlenül halmozzák a készpénzt a „hatvan pluszosok”. Legalábbis ez derül...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?