32 °C Budapest

Mennyit hagyna a devizahitelesek zsebében az új elnök?

Pénzcentrum
2010. július 7. 12:45

Havi szinten néhány ezer, éves szinten így pedig több tízezer forintot is meg tudnának takarítani a magyarországi devizahitelesek azzal a tervezett szabályváltoztatással, amely a Magyar Nemzeti Bank aktuális középárfolyamához kötné a kereskedelmi bankok havi törlesztő részletének elszámolását - derült ki a Portfolio.hu rövid vizsgálatából. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a bankok profitja szűkülne az ágazat egészét tekintve több milliárd forinttal is.

Egyelőre pontos részletek nem ismertek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elképzeléséről, Szász Károly, a szervezet frissen kinevezett elnöke egyelőre azt mondta, hogy úgy (is) próbálnak segíteni a devizahiteleseknek, hogy a kereskedelmi bankokat köteleznék arra: saját maguk által szabadon megállapított árfolyam helyett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) aktuális középárfolyama alapján vonják le az ügyfelektől a havi hitel törlesztő részletét.

2010.07.06 13:09
Új javaslattal áll elő a PSZÁF a devizahitelesek megsegítésére

A Portfolio.hu rövid vizsgálata az elmúlt egy hónap kereskedelmi banki gyakorlatát vizsgálta (4 bank adatait tudtuk elérni: OTP Bank, CIB Bank, Raiffeisen Bank és Erste Bank). Ez alapján az látszik, hogy a bankok az MNB adott napi euró és svájci frank középárfolyamához képest átlagosan 2-3 forinttal, mintegy 1%-kal magasabb (a bankok szempontjából deviza eladási) árfolyamot alkalmaznak. Az, hogy az egyes bankoknál mikor kerül sor a törlesztésre, az alábbi táblázat foglalja össze.


Csak a példa kedvéért: július 5-én 284.88-as euró/forint MNB középárfolyam mellett átlagosan 288.37 forintot számoltak fel egy euróért a bankok annak, akinek aznap volt a hitel törlesztése. A svájci frank esetén 213.71-es frank/forint középárfolyam mellett 216.33 forintos volt az átlagosan alkalmazott árfolyam.


Főként a június eleji feszült napokon előfordult, hogy egyes bankok a középárfolyamhoz képest akár 8-9 forinttal is magasabb árfolyamot alkalmaztak a középárfolyamhoz képest. Ez az ügyfeleknek több forintösszeg levonását jelenti a számlákról, a bankoknak pedig többlet bevételt, hiszen ezek az intézmények a bankközi devizapiacon az MNB középárfolyamhoz közeli szinteken tudnak devizához jutni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Amennyiben elfogadjuk, hogy az összes kereskedelmi bank átlagosan 4 forinttal kedvezőtlenebb árfolyam mellett vonja le a magyar ügyfelek számláiról az euró, illetve frank hitelek törlesztésekor az összeget, továbbá a frank esetén 300, illetve 500, az euró esetén 200 és 400 egységnyi havi törlesztendő devizaösszeget veszünk figyelembe akkor, a frankhiteleknél 1200-2000 forint, az euróhiteleknél 800-1600 forint adódik havi megtakarításként, amelynek 12-szerese az éves spórolás összege.

Egyelőre nem világos, hogy ez a szabályozás is (ahogy a Nemzeti Eszközkezelő Társaság deviza- és forinthiteleseket megsegítő, eddig jelzett konstrukciója) csak a jelzáloghitelesekre, vagy a fogyasztási célú kölcsönökre is vonatkozna. Természetesen minden ügyfél azt szeretné, ha igen, a bankok azonban a profit oldalon ennek ellenkezőjében érdekeltek.

Magyarországon 2009 decemberében a PSZÁF adatai szerint mintegy 600 ezer devizaalapú jelzáloghitel-szerződés futott, amelyben benne vannak a fogyasztási célú jelzáloghitelek is. Amennyiben erre a 600 ezer darab hitelszerződésre vonatkozna a meglebegtetett szabályváltoztatás, és feltételeznénk, hogy a bankok ezek törlesztésénél havonta átlagosan 1400 forintot veszítenének a mostani helyzethez képest, akkor az éves szinten mintegy 10 milliárd forintos profitcsökkenést hozna a szektor egésze számára.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?