20 °C Budapest

Óriási bizalomvesztés a bankoknál

Pénzcentrum
2010. április 28. 14:22

Nem elég megbízhatónak lenni, annak is kell látszani - a szállóigét a pénzügyi ágazat aktuális problémáira igazítva is érvényes képet kapunk: a BellResearch friss kutatása szerint a válság időszakában a bankok, biztosítók, pénztárak és tanácsadók olyan bizalomvesztést szenvedtek el, amit önmagában nem ellensúlyozhat az, ha tisztességes piaci gyakorlatot követnek - a megbízhatóságnak egyértelműen látszania is kell az ügyfelek irányában. Május 5-én kerül megrendezésre a Portfolio.hu Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2010. c. konferenciája, melyen Harsányi Gábor, a BellResearch kutatási osztályvezetője is előadást tart.

A pénzügyi szektor Magyarországon a piacgazdaság felé tett első lépések óta hosszú éveken keresztül küzdött azért, hogy megszerezze a lakosság bizalmát. Ez egészen addig a pillanatig töretlennek tűnt, amíg a válság fekete bárányaként aposztrofált pénzintézetek - sokszor nem alaptalanul - rászolgáltak a bizalomvesztésre. A pénzügyi szereplők előtt most tehát hatalmas feladat áll: a lerombolt reputáció visszaszerzése.

Legújabb felmérésében a BellResearch kutató- és tanácsadócég a 18-64 éves, bankkapcsolattal rendelkező és internethasználó lakosság körében azt vizsgálta, valóban bekövetkezett-e a bizalomvesztés, sikerült-e már megállítani ezt a folyamatot, és melyek azok a kitörési pontok, amelyek segítségével újra magára találhat a szektor.

A kutatás eredményei szerint a vizsgált célcsoportban tízből hét embernek változott a véleménye a pénzügyi szereplőkkel kapcsolatban, és ez a változás bizony nem pozitív irányú. A bizalomvesztés jellemzően nem egyes konkrét cégeket, szervezeteket sújt, hanem az ágazatot összességében - mutatott rá Harsányi Gábor, a BellResearch kutatási osztályvezetője. Azok, akik másként ítélik meg a pénzügyi szférát, mint a válság előtt, többségében a bankokat vonják felelősségre: közel 80%-ban említették meg a velük szembeni bizalomvesztést, de majdnem minden második embernek a hitelközvetítőkben, illetve a magánnyugdíj-pénztárakban is megingott a bizalma. A biztosítókról 44% nyilatkozott kedvezőtlenül, és három válaszadóból egy az önkéntes nyugdíjpénztárakra sem tekint úgy, mint korábban. A válságban érintettebb csoportok bizalma nagyobb mértékben sérült, és csak hosszabb idő alatt, több erőfeszítéssel nyerhető vissza - tette hozzá Harsányi Gábor.


A legfőbb kérdés tehát: mit kell tennie a piaci szereplőknek ahhoz, hogy újra megbízhatónak tekintsék őket az ügyfeleik? Legtöbben (a válaszadók 46%-a) az összefogást, és az ezen együttműködés keretében kidolgozott biztosítékrendszert hozták példaként. Minden harmadik válaszadó szerint megbízhatónak, hitelesnek kell látszani, vagyis bizalmat és nyugalmat kell sugározniuk magukról a pénzintézeteknek. Közel ugyanennyien vélik úgy, hogy a hiteleket különféle biztosításokkal együtt szabad csak kihelyezni, amelyek gondoskodnak az adósról például munkanélküliség vagy egészségkárosodás esetén.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bizalom tehát nem állt még helyre: a kutatásban résztvevők több mint fele (56%) nyilatkozott ezt igazolva, és csupán 2% volt azok aránya, akik azt mondták, teljesen visszaállt az eredeti bizalmuk a pénzintézetekkel kapcsolatban. A "megengedőbbek" (39%) szemében azonban már részben visszatért a korábbi bizalmi státusz, és ez a tény feltétlenül reménykeltő lehet.


Május 5-én kerül megrendezésre a Portfolio.hu Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2010. c. konferenciája, melyen Harsányi Gábor, a BellResearch kutatási osztályvezetője is előadást tart.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?