Nem tudunk megtakarítani, van aki nem is akar!

2010. április 28. 05:20

Alig minden negyedik embernek van megtakarítása! A hazai lakosság megtakarításokkal kapcsolatos attitűd- és véleményváltozását vizsgáló legújabb mutató, a Raiffeisen-GfK Megtakarítási Index szerint jelenleg a magyarok mindössze egytizede tervez félretenni a következő évben. Ez önmagában is, de régiós összehasonlításban még inkább szomorú eredmény, amin a Raiffeisen Bank szemléletformáló programokkal próbál változtatni. Kíváncsian várjuk az eredményeket.

Hazánkról már több, egymástól független felmérés is megerősítette, hogy a pénzügyi kultúránk nemzetközi összehasonlításban meg sem közelíti a kívánatos mértéket. A lakosság nyolcvan százaléka már rendelkezik bankkapcsolattal - ez a környező országokkal összehasonlítva negyedik helyre elegendő - ezen belül azonban inkább a hitelek dominálnak, mint a különféle megtakarítási termékek: előbbinél második, utóbbinál csak a 7-8. helyre szorulunk a többi ország rangsorában - nyilatkozta Bacher János, a GfK Hungária ügyvezető igazgatója a tegnapi sajtótájékoztatón.

Magyarázatul szolgálnak erre azok a felmérési eredmények is, melyek szerint különösen kevés ismerettel rendelkezünk magukról a megtakarítási termékekről, a pénzügyeinkkel kapcsolatos döntéseket általában megfelelő háttérismeretek, a kockázatok mérlegelése nélkül hozzuk meg.

Ezen a helyzeten kíván változtatni a Raiffeisen Bank MegtakarítOK címet viselő pénzügyi szemléletformáló programja, melyet a GfK Hungária Piackutató Intézettel, valamint a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületével (FOME) karöltve hívott életre.

A program egyik sarokpontját jelenti a most először elkészített, és publikált Megtakarítási Index, ami ezentúl negyedévente frissül.

Mit tud az új index

Idén márciusban ezer, 15-69 év közötti magyart kérdeztek meg a GfK kutatói megtakarítási szokásaikról. A felmérés során szándékosan nem definiálták a megtakarítás szó jelentését, így mindenki azt értett alatta, amit akart - így előfordulhatott, hogy életbiztosítását, nyugdíj-előtakarékosságát egyesek megtakarításnak vettek, mások nem.

Az index négy részindexből tevődik össze, melyek külön-külön 0-100 közötti értéket vehetnek fel, számtani átlagukból pedig megkapjuk a Megtakarítási Index aktuális negyedéves értékét.

Az egyik ilyen részindex a jelenlegi megtakarítási képességé, amely a megtakarításokkal rendelkező háztartások arányát fejezi ki. 100 pontot akkor vehet fel, ha mindenkinek van megtakarítása a célcsoporton belül, nullát értelemszerűen akkor, ha senkinek. A mostani adatfelvétel során az index 23,2 pontot ért el, vagyis a felnőtt lakosság kevesebb, mint negyede rendelkezik csak megtakarítással.

Az elmúlt 10 év statisztikáit figyelve 2004-ben volt a legmagasabb a hazai megtakarítási arány, akkor 37 százalék volt, a mélypontot pedig 2008-ban érte el, amikor kevesebb, mint minden ötödik magyar érezhette magát megtakarításai biztonságában.

A második részindex, a megtakarítási szerkezet indexe a megtakarításokkal rendelkezőket bontja szét aszerint, hogy milyen stratégia mentén tesznek félre. Értéke annál magasabb, minél magasabb a banki megtakarítási termékek aránya a pénzügyi szektoron kívüli megtakarításokhoz képest. Ilyen szempontból tehát az ingatlanba, műkincsekbe, aranyba stb. fektetők lefelé húzzák az index értékét, mivel ezek nem banki termékek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A banki megtakarítások között is különbséget tesz azonban az index azok kockázata, és várható hozama függvényében. Minél kockázatosabb termékbe (értékpapír, pénzügyi befektetés, életbiztosítás, nyugdíjpénztár) fektet a többség, annál magasabb az index értéke, szemben a készpénzzel, vagy bankbetéttel.

A négy részindex közül ez kapta a legmagasabb, 62 pontot, ami tehát azt jelzi, hogy inkább a pénzügyi szektorban tartjuk pénzünket, és nagyon kicsi azok aránya, akik készpénzben, vagy nem banki megtakarításban gondolkodnak. A pénzügyi kultúra fejlődésével azonban még van lehetőség az index értékének emelkedésére, mivel még mindig a bankbetét dominál (50%) a megtakarítási formák között. A fogyasztói bizalom emelkedésével azonban a kockázatvállalási kedv is növekedhet.

A harmadik részindex már a jövőbeli kilátásokat firtatja, egyfajta bizalmi indexként is felfogható. A jövőbeli megtakarítási várakozások indexe az elkövetkező 12 hónapban várt jövedelemváltozással, illetve ugyanezen az időtávon a megtakarítások összegében várható változásokkal kapcsolatos előrejelzéseket összegzi. A maximumot, azaz száz pontot akkor veheti fel, ha mindenkinek nő a jövedelme és a megtakarítása is, nullát pedig akkor, ha mindkettő csökken a következő 12 hónapban. Az idei első negyedéves 26,8 pont alapján meglehetősen szkeptikusak vagyunk a jövőbeli megtakarítási lehetőségeket illetően. A megkérdezettek 70 százaléka számít ugyanis megtakarításainak csökkenésére, 67 százalék pedig jövedelmében is csökkenést vár. Mindössze 9-10 százalék számít arra, hogy kedvezően alakul anyagi helyzete.

Bacher János azonban hozzátette, hogy a lakosság hajlamos a kríziseket túlreagálni véleményében. Ha a makroadatok közül a munkanélküliség nem növekszik tovább, és folytatódik a reáljövedelmek emelkedése, az index jelentősebb javuláson mehet át.

Az utolsó részindex, a megtakarítási attitűd indexe a lakosság bankokba vetett bizalmát, a megtakarítások képzéséhez alkalmas helyzetről alkotott véleményt vizsgálja. A válaszok alapján az emberek kevesebb mint fele (45%) bízik csak a bankokban, míg bankellenesnek kevesebb, mint negyedük mondható. Ennek ellenére még a bankokkal elégedetlenek közül is sokan belátják, hogy pénzük jobb helyen van náluk, mint otthon, 20 százalékuk azonban ennek teljesen ellentmond.

Megdöbbentő azonban a megtakarítások képzésével kapcsolatos attitűd: mindössze 3 százalék hiszi úgy, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet kedvez a megtakarításoknak, 80 százalék azonban kifejezetten cáfolja ezt.

Összegezve, a Megtakarítási Index 39,2 pontot ért el tehát az első negyedévben, ami rendkívül alacsonynak mondható. A nemzetközi összehasonlításban is gyenge eredményre magyarázatul szolgál a lakosság viszonylag magas eladósodottsága, főleg lakáshitel formájában. Ezért érintette a válság is különösen súlyosan a magyar lakosságot, hiszen megtakarítások hiányában az emelkedő hitelterhekkel, és a csökkenő reáljövedelemmel szemben tehetetlenné váltak.

Te mire költenél egy millió forint nyereményt?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25