Erste: lízingsikerek 2009-ben

2010. április 13. 13:32

A Magyar Lízingszövetség adatai szerint az Erste Lakáslízing Zrt. és az Erste Ingatlanlízing Zrt. együttesen az új lakáscélú lízingügyletek 46 százalékát szerezte meg 2009-ben, ezzel az új lakáslízing ügyletek terén piacvezető lett.

A pénzintézet közleménye szerint az Erste Lakáslízing és Erste Ingatlanlízing cégeinek mérlegfőösszege 16 százalékkal növekedve meghaladta a 13 milliárd forintot, míg adózás előtti eredményük 74 százalékkal emelkedett 2009 év végére.

Várkonyi Csaba az Erste Lakáslízing Zrt. és az Erste Ingatlanlízing Zrt. vezérigazgatója elmondta: az Erste tavaly elsőként lépett a piacra teljes körű szolgáltatással (új és használt ingatlan mind magánszemélyek, mind vállalkozások esetében, nyílt és zártvégű konstrukcióban egyaránt) és év végére a lakossági új kihelyezések terén piacvezető lett.

Az elmúlt egy évben több kedvező törvényi változás is történt az ingatlanlízing szabályozásához kapcsolódóan. Csökkentek az illetékek, a visszlízing illetékmentes lett és a jelzáloghiteleknél az öt százalékkal magasabb finanszírozási érték (LTV) bevezetése - az ingatlan forgalmi értékéhez képest - is a konstrukciók versenyképességét, népszerűségét növelő tényezők lehetnek hosszabb távon.

A gazdasági válság ugyanakkor nem kímélte ez a piacot sem: a Lízingszövetség adatai szerint 2009 első háromnegyed évében jelentős volt a visszaesés a finanszírozott összeg tekintetében, az utolsó negyedévre azonban enyhe emelkedés kezdődött. A vezérigazgató kiemelte, hogy 2010-re is a 2009 végén elindult enyhe emelkedő trend válhat jellemzővé.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Erste ügyfélkörében ismertebbé vált az ingatlanlízing, változott körükben annak megítélése is. Jelentős mértékben növekedett az ingatlanlízingben finanszírozott lakások aránya, ami annak is köszönhető, hogy a lakástámogatási rendszer megváltozásával az ingatlanlízing már szélesebb lakossági réteg számára vált a jelzáloghitel reális alternatívájává. Aki új lakást vásárol, annak megérte és megéri az ingatlanlízinget választani, hiszen így akár milliókkal is csökkentheti a teljes futamidő alatt vállalt finanszírozási terheit - hangsúlyozta Várkonyi Csaba. Az áttörésszerű változást bizonyítja, hogy az Erste Lakáslízing és Erste Ingatlanlízing mérlegfőösszege 16 százalékkal, míg adózás előtti eredményük 74 százalékkal emelkedett 2009-ben.

A vezérigazgató hozzátette: 2010-re bebizonyosodni látszik, hogy a lízingügyletek színesebbé tudják tenni az ingatlan- és lakásfinanszírozási palettát. Az Erste a lakáslízing termékeken keresztül többféle jövedelmi, illetve megtakarítási helyzetet tud kezelni, mint azon piaci szereplők, akiknek nincs ilyen terméke. Az ingatlanlízing egyre elfogadottabb és népszerűbb, ezért lehetőség nyílhat a lízingfinanszírozás további elterjedéséhez - mondta végül a vezérigazgató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?