27 °C Budapest

Ennyiért szállhatsz ki a lakáshiteledből! Íme a számok!

2010. április 13. 09:02

A fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvény ide vonatkozó és múlt hónaptól hatályos bekezdéseinek köszönhetően jelentősen csökkentek a bankok által felszámított előtörlesztési- és szerződésmódosítási díjak - írja a Világgazdaság.

Immáron a tőketartozásra vetített 1-2%-ért is kiszállhatnak ingatlanhiteleikből a lakossági ügyfelek, a bankok ugyanis hozzáigazították kondícióikat a hatályos törvényi előírásokhoz. A pénzügyi szolgáltatók egy része ráadásul nem is használja ki a jogszabály által meghagyott mozgásteret.

A törvény rendelkezései szerint a jelzáloglevéllel finanszírozott jelzáloghiteleknél legfeljebb a tőketartozás 2,5%-át kérhetik el a pluszköltségeik fedezésére a szolgáltatók, egyéb jelzáloghiteleknél az előtörlesztési díj címén felszámított költség nem haladhatja meg a tőke 2%-át. Egyéb hiteleknél 0,5%, illetve 1% a díj a hátralévő futamidő függvényében.

A csökkentett előtörlesztési díjaknak ugyanakkor most még vélhetően nincs drámai hatásuk a bankok díjbevételeinek alakulására, hiszen a gálánsabb ajánlatok kizárólag az új, március elseje után megkötött szerződésekre érvényesek. A magyarországi bankok jutalék- és díjeredménye a 2004-es 181 milliárd forinttal szemben 2009-re megközelítette a 260 milliárd forintot.

Az előtörlesztés szempontjából érdekesebb, hogy a régebben folyósított hiteleknél nem is nagyon igyekeznek érvényesíteni az új feltételeket a bankok.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 14:32
A Magyar Reklámszövetség és társszövetségei, köztük az IAB, a MEME és az MLE is arra figyelmeztetnek...
Holdblog  |  2022. május 27. 11:29
Hold After Hours podcast. Miközben Zsiday Viktorral moonwalkolunk, egyben demisztifikáljuk Kínát, az...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?