15 °C Budapest

Nácizott a miniszter! - Elképesztő kirohanással mondott köszönetet Görögország

Pénzcentrum
2010. február 25. 16:32

Durva kirohanással "köszönte meg" a németek Görögország megmentésére tett gesztusát Theodorosz Pangalosz, a mediterrán ország miniszterelnök-helyettese: nem kevesebbet állított tegnap, mint hogy a görög pénzügyi problémák a náci megszállásra vezethetők vissza. Nosztalgiával emlékezett a nyolcvanas évekre, az olaszokra pedig mint a görögöknél is nagyobb csalókra mutogatott.

Görögország helyzetéért a nácik 1941 és 1945 közötti tevékenysége okolható, akik a második világháborúban ellopták a görögök aranyát - fakadt ki a görög miniszterelnök-helyettes a BBC World Service rádióadásának adott interjújában, miközben Athén utcáin tetőfokra hágtak a kormány tervezett megszorításaival szembeni indulatok.

Elvették a görögök nemzeti bankjában lévő aranyat, elvették a görögök pénzét, és soha nem adták vissza - rohant ki Pangalosz a németek ellen. "Nem azt mondom, hogy mindenképp adják vissza a pénzt, de köszönetet legalább mondhatnának érte" - idézi a Daily Mail a miniszterelnök-helyettes szavait. Pangalosz szerint Németország nem adott elegendő kompenzációt a náci megszállás okozta károk enyhítésére. A német kormány nyomban közleményben cáfolta a görög politikus szavait.

Azt követően vált feszültté Görögország és Németország viszonya, hogy Angela Merkel német kancellár a múlt héten felszólította a görögöket, számoljanak be a kilenc évvel ezelőtti történésekről, amikor is az államadósság adatait vélhetően amerikai befektetési bankokkal (leginkább a Goldman Sachs-szal) folytatott csereügyletek révén manipulálták. Azóta egy német politikus az ügyre reagálva úgy nyilatkozott, ne számítson Görögország a németek segítségére.

Pangalosz szerint kilenc évvel ezelőtt sem Görögország volt a főbűnös: Olaszország jóval nagyobb csalást hajtott végre pénzügyi adatainak beszolgáltatása során az eurózónába való belépés érdekében - jelentette ki. Kritikával illette az EU vezetését is, "tényleg nagyon-nagyon szegénynek" nevezve azt, hozzátéve: erősebb vezetés mellett nem érte volna el a jelenlegi pontot a görög helyzet. Az 1980-as években, amikor Jacques Delors vezette az Európai Bizottságot, Helmuth Kohl, Francois Mitterrand és Margaret Thatcher volt hatalmon Európában, jobb volt a helyzet - emlékezett.

Friss hír, hogy a görög államadósság manipulálásában betöltött szerepük miatt az amerikai Fed is vizsgálatot indít a Goldman Sachs és más bankok háza táján.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2010.02.25 16:46
Amerika is vizsgálatot indít a görög ügyben

  
A görög miniszterelnök-helyettes rendkívül durva és a diplomáciában inkább kerülendő témával igyekezett visszavágni a németekben érezhetően növekvő, a görögök megsegítését elutasító ellenszenvre. A helyzet azonban az, hogy ezzel éppen maga alatt vágja a fát a görög fél, hiszen a németek történelmileg "fájó pontjának" felemlegetésével még inkább csökkenti az esélyét annak, hogy a németek az adójukból szívesen áldoznának a görög államcsőd elkerülése érdekében. Ehelyett nő annak esélye, hogy a görög mentőcsomag a Nemzetközi Valutaalap felől érkezik, amelyet eddig igyekezett elkerülni az eurózóna vezetése, mert az presztízs veszteséget jelentene. Az, hogy ha az IMF lépne közbe, egy komoly és következetesen ellenőrzött államháztartási kiigazító programot is jelentene egyúttal, amelyhez eddig a görögök egyáltalán nem voltak hozzászokva.

Egyébként a miniszterelnök-helyettes rádióinterjújában a jelek szerint igencsak összekeveri a szezont a fazonnal. A mostani görög problémák távolról sem a 60 évvel ezelőtti eseményekkel, hanem az elmúlt 10-20 évben felelőtlen görög gazdaságpolitikával, túlságosan költekező állami berendezkedéssel, a reformok elmaradásával magyarázható, felesleges külső okokra mutogatni. Elég csak a 2001-es adathamisítási ügyükre, vagy arra emlékezni, hogy a tavaly őszi választások előtt még 6%-os GDP-arányos deficitet jósolt az akkori kormány, amely végül 13-14%-os lett, ezért nem az uniót kellene hibáztatni. Arról ne is beszéljünk, hogy az államháztartási adatok pontos bemutatása már hosszú évek óta komoly nehézséget okoz a görög statisztikai hivatalnak.

Csaknem érthetetlen, hogy a görögökre nehezedő ekkora nemzetközi nyomás mellett (azaz: térjenek már észhez ennyi hazudozás, ígérgetés és felelőtlenség után) hogy veszi még a bátorságát egy kormányfő-helyettes, hogy nem a saját háza táján néz szét, hanem másokban keresi a hibát és ráadásul egy igen érzékeny témát hoz elő.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 09:59
Perintfalvi Rita katolikus teológus immár jogerősen is sajtópert nyert a Mandiner című, a kormánypár...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem