24 °C Budapest

Borult a gépjárműpiac: harmadával csökkent a kereslet

Pénzcentrum
2010. január 26. 16:02

Mintegy harmadával esett vissza tavaly az új tehergépjárművek eladása Európa szerte, minden országot, és minden szektort negatívan érintve - jelentette be kedden az európai autógyártók szövetsége.

2009-ben az új haszongépjárművek regisztrációja mintegy 32,4 százalékkal maradt el az előző évitől, összesen mindössze 1,7 millió járművet vettek lajstromba.

Decemberben némi enyhülés mutatkozott, akkor ugyanis csak 10,6 százalékos volt a kereslet-visszaesés a tehergépjárművek iránt. Spanyolországban, illetve Franciaországban ezzel szemben még sikeresnek is bizonyult az év utolsó hónapja, ugyanis egyedül itt sikerült feltornázni az eladási statisztikákat.

A legsúlyosabban a kelet-európai piacokat érintette a forgalomcsökkenés: Lettországban 77,7, Csehországban 67,6 százalékkal esett vissza tavaly a haszongépjárművek eladása.

A teherautó szegmensben 47, 9 százalékkal maradtak el az új autó eladások, de a spanyol piac például szinte összeomlott: kétharmadával csökkent a forgalom. A furgonok kategóriájában szintén soványabban alakultak az eladási statisztikák, a legkevésbé a buszok iránt csökkent a kereslet tavaly. Franciaországban még némiképp emelkedett is az eladásuk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A haszongépjárműveket érintő nagyarányú keresletcsökkenés a személygépkocsi szegmenst nem érintette olyan súlyosan: itt mindössze 1,6 százalékos volt az éves visszaesés, amit elsősorban a roncsautó prémium számlájára lehet elkönyvelni - jelentette be korábban az ACEA, az európai autógyártók szövetsége.

A személygépkocsik piacát 2008-ban érte az igazi csapás, amikor 7,8 százalékos visszaesést szenvedett, a legsúlyosabbat 1993 óta.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 14:56
Minden a Media1 előzetes hírének megfelelően történt a kormányközeli Mediaworks Zala-megyei újságján...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?