Nehéz lesz a fiatal családok hitelfelvétele - állítja a bankszövetség elnöke

Pénzcentrum
2009. december 30. 09:32

Erdei Tamás szerint nem lesznek drágábbak a hitelek, sőt mivel folyamatosan csökken a jegybanki alapkamat, ezt a hitelkamatok is követik. Azt ugyanakkor a bankszövetség elnöke is elismerte, hogy a héten elfogadott kormányrendelet nyomán szigorúbb feltételekkel adnak majd hiteleket a bankok - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ez megszorításokat jelent a bankok számára, ám a szakértő véleménye szerint elfogadható kompromisszum született, hiszen a korábbi elképzelésekkel ellentétben nem lesz központilag meghatározott jövedelemkorlát az ügyfelek esetében, mindezt a bankok belső szabályozására bízzák.

Ugyanakkor a rendelet nyomán a hitelintézeteknek elsősorban a hitelkérők jövedelmét kell megvizsgálniuk a kölcsönnyújtás előtt, vagyis azt, hogy tudják-e fizetni a törlesztőrészleteket. Az önmagában már nem lesz elegendő, ha valaki egy jó értékű ingatlannal rendelkezik.

A bankszövetség elnöke szerint a rendelet nyomán csökken majd a hitelezési aktivitás a jelenleg amúgy is visszafogott piacon. Erdei Tamás szerint a változtatások legjobban a kisebb jövedelmű, fiatal házasok lehetőségeit szűkítik majd. Véleménye szerint a jövőben előtérbe kerülnek a forintalapú hitelek.

Eldőlt: így maximálja a kormány a jelzálog- és gépjárműhitelek mértékét

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20