Kevesebbet költöttünk, de azt kártyával

2009. december 29. 12:02

Az idei karácsony szerényebbre sikerült a megelőző évekhez képest, a vásárlásokhoz azonban egyre gyakrabban használtuk a bankkártyáinkat.

A 2009-es karácsonyi költések elmaradtak az előző évektől, a korábbi szezonokhoz képest azonban egyértelműen és fokozatosan emelkedik a bankkártyával fizetők száma - derült ki a Budapest Bank lakossági ügyfelei körében végzett, betéti- és hitelkártya használattal kapcsolatos elemzésből.

2009-ben lassan, de folyamatosan nőtt a bankkártyás vásárlási tranzakciók száma (az elmúlt 2 évben hitelkártyák esetében 9%/fővel, a betéti kártyák kapcsán 4,5%/fővel) - azaz egyre gyakrabban fizetünk hitel- vagy betéti kártyával az üzletekben. A karácsony a bankkártya-használatunkon is nyomot hagy. Ebben az időszakban megnövekszik ugyanis az egy főre jutó vásárlási tranzakciók száma (2008-ban betéti kártyáknál január és november között 5,5 tranzakció jutott egy kártyabirtokosra, míg decemberben 6,8, hitelkártyáknál pedig 4,36 darabról 4,69 darab/főre nőtt a szám) - így volt ez tavaly is, és az arányok idén sem változtak.

Noha a kártyák igénybevételének gyakorisága növekedett, költéseinket idén összességében visszafogtuk. A betéti kártyákkal az ATM-eknél felvett összeg az idei évben 8%-kal csökkent, a betéti kártyákkal történő fizetés pedig 3%-kal. Hitelkártyák esetében a készpénzfelvétel összege 1,5%-kal esett, ugyanakkor a kártyás vásárlások átlagos összege 3%-kal nőtt 2009-ben tavalyhoz képest.
Az óvatosabb költés a nyaralásra is kihatott: míg tavaly júliusban az év első hat hónapjához képest még 17%-kal költöttek többet az ügyfelek hitelkártyáikkal, idén ugyanebben az időszakban csupán 4%-kal nőtt a vásárlások összege.

Tavaly decemberben az éves átlaghoz képest 27%-kal magasabb volt a hitelkártyás vásárlási költések aránya, ehhez képest idén valamivel kisebb, csupán 15-20%-os növekedés látható a decemberi vásárlásokban. Betéti kártyák esetében tavaly 26%-kal volt magasabb az egy kártyabirtokosra jutó decemberi vásárlások összege, idén itt is kisebb esés figyelhető meg.

12 hónappal ezelőtt a hitelkártyás költés (felvett készpénz és kártyás fizetés) átlagosan 3600 forinttal, betéti kártyánál átlagosan 20 000 forinttal emelkedett az éves szinten számított havi költéshez képest. 2009-ben ugyanez a trend érvényesült, noha összességében most decemberben pár ezer forinttal kevesebbet költünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bankkártyákkal végrehajtott vásárlási tranzakciók elfogadóhelyekre bontott statisztikájából kiderült: 2009 karácsonyi favoritja a játék volt. A játékokra szánt éves keretünk közel 50%-át rendszerint az év utolsó két hónapjában költjük el (betéti kártyáknál az átlagos tranzakció összege 60%-kal nőtt, hitelkártyáknál 40%-kal). Emellett jelentősen megsokszorozódik az óra-ékszerre (betéti kártyáknál az átlagos tranzakció összege 20%-kal nőtt, hitelkártyáknál 60%-kal) és a könyvre költött összeg (betéti kártyáknál az átlagos tranzakció összege 30%-kal nőtt, hitelkártyáknál 24%-kal).

A tranzakciók száma is hasonló trendet mutat: decemberben az év többi időszakához képest hitelkártyák esetében a játék- és könyvesboltokban növekszik legjobban (kb. két és félszeresre), míg betéti kártyáknál a játék és óra-ékszer boltokban (kb. háromszorosra).

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem