4 °C Budapest

Kevesebbet költöttünk, de azt kártyával

2009. december 29. 12:02

Az idei karácsony szerényebbre sikerült a megelőző évekhez képest, a vásárlásokhoz azonban egyre gyakrabban használtuk a bankkártyáinkat.

A 2009-es karácsonyi költések elmaradtak az előző évektől, a korábbi szezonokhoz képest azonban egyértelműen és fokozatosan emelkedik a bankkártyával fizetők száma - derült ki a Budapest Bank lakossági ügyfelei körében végzett, betéti- és hitelkártya használattal kapcsolatos elemzésből.

2009-ben lassan, de folyamatosan nőtt a bankkártyás vásárlási tranzakciók száma (az elmúlt 2 évben hitelkártyák esetében 9%/fővel, a betéti kártyák kapcsán 4,5%/fővel) - azaz egyre gyakrabban fizetünk hitel- vagy betéti kártyával az üzletekben. A karácsony a bankkártya-használatunkon is nyomot hagy. Ebben az időszakban megnövekszik ugyanis az egy főre jutó vásárlási tranzakciók száma (2008-ban betéti kártyáknál január és november között 5,5 tranzakció jutott egy kártyabirtokosra, míg decemberben 6,8, hitelkártyáknál pedig 4,36 darabról 4,69 darab/főre nőtt a szám) - így volt ez tavaly is, és az arányok idén sem változtak.

Noha a kártyák igénybevételének gyakorisága növekedett, költéseinket idén összességében visszafogtuk. A betéti kártyákkal az ATM-eknél felvett összeg az idei évben 8%-kal csökkent, a betéti kártyákkal történő fizetés pedig 3%-kal. Hitelkártyák esetében a készpénzfelvétel összege 1,5%-kal esett, ugyanakkor a kártyás vásárlások átlagos összege 3%-kal nőtt 2009-ben tavalyhoz képest.
Az óvatosabb költés a nyaralásra is kihatott: míg tavaly júliusban az év első hat hónapjához képest még 17%-kal költöttek többet az ügyfelek hitelkártyáikkal, idén ugyanebben az időszakban csupán 4%-kal nőtt a vásárlások összege.

Tavaly decemberben az éves átlaghoz képest 27%-kal magasabb volt a hitelkártyás vásárlási költések aránya, ehhez képest idén valamivel kisebb, csupán 15-20%-os növekedés látható a decemberi vásárlásokban. Betéti kártyák esetében tavaly 26%-kal volt magasabb az egy kártyabirtokosra jutó decemberi vásárlások összege, idén itt is kisebb esés figyelhető meg.

12 hónappal ezelőtt a hitelkártyás költés (felvett készpénz és kártyás fizetés) átlagosan 3600 forinttal, betéti kártyánál átlagosan 20 000 forinttal emelkedett az éves szinten számított havi költéshez képest. 2009-ben ugyanez a trend érvényesült, noha összességében most decemberben pár ezer forinttal kevesebbet költünk.

A bankkártyákkal végrehajtott vásárlási tranzakciók elfogadóhelyekre bontott statisztikájából kiderült: 2009 karácsonyi favoritja a játék volt. A játékokra szánt éves keretünk közel 50%-át rendszerint az év utolsó két hónapjában költjük el (betéti kártyáknál az átlagos tranzakció összege 60%-kal nőtt, hitelkártyáknál 40%-kal). Emellett jelentősen megsokszorozódik az óra-ékszerre (betéti kártyáknál az átlagos tranzakció összege 20%-kal nőtt, hitelkártyáknál 60%-kal) és a könyvre költött összeg (betéti kártyáknál az átlagos tranzakció összege 30%-kal nőtt, hitelkártyáknál 24%-kal).

A tranzakciók száma is hasonló trendet mutat: decemberben az év többi időszakához képest hitelkártyák esetében a játék- és könyvesboltokban növekszik legjobban (kb. két és félszeresre), míg betéti kártyáknál a játék és óra-ékszer boltokban (kb. háromszorosra).

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16