20 °C Budapest

Veszteséges lehet idén a teljes pénzügyi szektor

Pénzcentrum
2009. december 18. 09:32

Az utóbbi idők leggyengébb évét produkálhatják a magyarországi pénzügyi vállalkozások az idén. Az első három negyedévben mindössze 1,6 milliárdos összesített adózott profitot ért el a szektor, és azt sem lehet kizárni, hogy az ágazat akár 2009 egészére vonatkozóan veszteséget mutat ki - írta a Világgazdaság.

A gyenge üzleti és pénzügyi teljesítményért több, helyenként egymást erősítő tényező is okolható. Az új kihelyezések növekedését például nagyban gátolta, hogy az egyik oldalról mind a gépjármű-, mind az ingatlanfinanszírozás iránti kereslet erőteljesen zuhant, másrészt pedig a banki finanszírozás visszaesésével párhuzamosan erőteljesen mérséklődött az újonnan kihelyezhető források mennyisége is.

Az épphogy csak pozitív eredményhez pedig nagyban hozzájárult, hogy az ügyfelekkel szembeni követelések minősége látványosan romlott. Utóbbi tendenciát mutatja, hogy a hiteleknél például az első fél év végén már megközelítette a 9 százalékot a nem teljesítő tételek aránya.

A kedvezőtlen körülmények ellenére a szereplők száma ugyanakkor nem csökkent, és a nem túl jó 2010-es kilátások ellenére sem kell arra számítani, hogy a pénzügyi cégek a közeljövőben tömegesen vonulnának ki a magyarországi piacról.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29