-1 °C Budapest

Nálunk nem adható a privát hitel

Pénzcentrum
2009. december 17. 09:17

Az interneten egyre több közösség szerveződik azzal a céllal, hogy tagjai kis összegű mikrokölcsönöket adjanak, illetve vegyenek fel. A visszafizetési arány majdnem százszázalékos -írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az amerikai kiva.org például 2005 óta végez mikrofinanszírozást. A közösségi kölcsönrendszerben a hitelnyújtók és kölcsönfelvevők a világhálón találnak egymásra. A hitelnyújtók a szimpátia alapján választanak, és 25-275 dollár közötti összeget kockáztatnak, ha az adós nem fizet. Ez azonban nem jellemző: a visszafizetési arány magas, 98,61%-os. Júliusig 84 millió 436 000 dollárt helyeztek ki ezen a szervezeten keresztül.

A hiteligénylők listáját perui, kambodzsai és tádzsikisztáni nők vezetik, általában üzletet szeretnének nyitni, munkagépet vásárolni. A leggyakoribb, hogy mentorszervezetek keresik és találják meg a hitelfelvevőket, segítve őket kikerülni a világhálóra.

Habár az ötlet Magyarországon is felmerült, a hitelezés e módját nálunk akadályozza az a jogszabály, amely kimondja: magánszemély csak nullaszázalékos kamatra adhat hitelt. Pedig a kamatból befolyó pénz ahhoz is segítséget nyújthatna, hogy civil szervezetek, szociális munkások segítségével kiépüljön a mentorrendszer, és megtalálják azokat, akiknek valóban erre a kölcsönformára van szükségük.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?