7 °C Budapest

Veres módosítójával sújtottak le a banki jutalékokra a képviselők

2009. december 15. 10:02

Radikálisan szabályozta az Országgyűlés egy tegnap elfogadott törvénymódosítással az üzletekben található kártyaelfogadó terminálok használata után felszámítható díjak mértékét.

Az eredeti elképzelésekkel ellentétben nem csupán a vásárlások utáni banki jutalékokat (interchange díjat) maximálták a képviselők a tegnapi ülésnapon, hanem a POS terminálok (értékesítési pontok kártyaelfogadó készüléke) használata után felszámítható összes díjat is.

Egy zárószavazás előtti módosító javaslat elfogadásával változtatták meg a képviselők a korábban benyújtott törvénymódosító javaslatot, ami az interchange díjakat 0,3-0,8% közötti tartományban maximálta a tranzakció és a kártyatípus függvényében.

A korábbi módosítóról részletesebben: Kartell után törvényi szabályozás jöhet a bankkártyapiacon

A Kovács Tibor és Veres János szocialista képviselők által benyújtott zárószavazás előtti módosító a korábbi javaslat jelentős részén szigorított, egy ponton pedig enyhített a bankok szemszögéből nézve. Kikerült a javaslatból az a pont, hogy a közüzemi számlák, adók illetékek, járulékok, díjak megfizetésének interchange díja legfeljebb 0,3% lehet, ugyanakkor az elfogadott módosítás minden debit kártyás fizetésre 0,3%-os jutalékszintet határozott meg.

Ezenkívül jelentős jutalékkiesést eredményez a bankok számára az is, hogy a debit kártyás fizetések esetén a jutalék maximuma 100 forint lesz tranzakciónként. Ez azt jelenti, hogy a pénzintézetek a 33,3 ezer forint feletti debit kártyás fizetések esetén is csupán 100 forint bevétellel számolhatnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elfogadott törvény nem maximálja a hitelkártyás fizetések esetén az interchange díj mértékét, így magánszemélyek a hitelkártyás vásárlása után az eredeti javaslat szerinti 0,75%-os jutalék üti a bankok markát felső korlát nélkül. Minden más esetben pedig 0,8% a bankok jutaléka - szintén felső határ nélkül.

A hitelkártya és debitkártya közti díjak közti jelentős jutalékkülönbség vélhetően a jövőben a két kártyatípus mainál szembetűnőbb differenciálásához fog vezetni. Összehasonlításképpen, ha egy magánszemély debit kártyával egyenlíti ki a 100 ezer forintos vásárlása utáni összeget, úgy a bank 100 forint jutalékot kap, míg ha egy ugyanekkora összeget hitelkártyával fizet a vásárló, legfeljebb 750 forint lesz a felszámítható jutalék mértéke.

További meglepetés az elfogadott a zárószavazás előtti módosítóban, hogy a POS terminálok használatáért felszámítható összes díjat is maximálja. A kártyás fizetés utáni összes költség a vásárlás értékének 2%-a lehet a jövőben. Ezzel a lépéssel a képviselők ugyan kedveztek a kereskedőknek, de fennáll a veszélye, hogy az alacsony forgalmú üzlethelyiségekbe a bankoknak nem éri meg POS egységeket telepíteni a jövőben.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 17:50
Nem engedték be a 444 az újságíróját a Békemeneteket szervező kormányközeli álcivil szervezet, a CÖF...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem