1 °C Budapest

Veres módosítójával sújtottak le a banki jutalékokra a képviselők

2009. december 15. 10:02

Radikálisan szabályozta az Országgyűlés egy tegnap elfogadott törvénymódosítással az üzletekben található kártyaelfogadó terminálok használata után felszámítható díjak mértékét.

Az eredeti elképzelésekkel ellentétben nem csupán a vásárlások utáni banki jutalékokat (interchange díjat) maximálták a képviselők a tegnapi ülésnapon, hanem a POS terminálok (értékesítési pontok kártyaelfogadó készüléke) használata után felszámítható összes díjat is.

Egy zárószavazás előtti módosító javaslat elfogadásával változtatták meg a képviselők a korábban benyújtott törvénymódosító javaslatot, ami az interchange díjakat 0,3-0,8% közötti tartományban maximálta a tranzakció és a kártyatípus függvényében.

A korábbi módosítóról részletesebben: Kartell után törvényi szabályozás jöhet a bankkártyapiacon

A Kovács Tibor és Veres János szocialista képviselők által benyújtott zárószavazás előtti módosító a korábbi javaslat jelentős részén szigorított, egy ponton pedig enyhített a bankok szemszögéből nézve. Kikerült a javaslatból az a pont, hogy a közüzemi számlák, adók illetékek, járulékok, díjak megfizetésének interchange díja legfeljebb 0,3% lehet, ugyanakkor az elfogadott módosítás minden debit kártyás fizetésre 0,3%-os jutalékszintet határozott meg.

Ezenkívül jelentős jutalékkiesést eredményez a bankok számára az is, hogy a debit kártyás fizetések esetén a jutalék maximuma 100 forint lesz tranzakciónként. Ez azt jelenti, hogy a pénzintézetek a 33,3 ezer forint feletti debit kártyás fizetések esetén is csupán 100 forint bevétellel számolhatnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elfogadott törvény nem maximálja a hitelkártyás fizetések esetén az interchange díj mértékét, így magánszemélyek a hitelkártyás vásárlása után az eredeti javaslat szerinti 0,75%-os jutalék üti a bankok markát felső korlát nélkül. Minden más esetben pedig 0,8% a bankok jutaléka - szintén felső határ nélkül.

A hitelkártya és debitkártya közti díjak közti jelentős jutalékkülönbség vélhetően a jövőben a két kártyatípus mainál szembetűnőbb differenciálásához fog vezetni. Összehasonlításképpen, ha egy magánszemély debit kártyával egyenlíti ki a 100 ezer forintos vásárlása utáni összeget, úgy a bank 100 forint jutalékot kap, míg ha egy ugyanekkora összeget hitelkártyával fizet a vásárló, legfeljebb 750 forint lesz a felszámítható jutalék mértéke.

További meglepetés az elfogadott a zárószavazás előtti módosítóban, hogy a POS terminálok használatáért felszámítható összes díjat is maximálja. A kártyás fizetés utáni összes költség a vásárlás értékének 2%-a lehet a jövőben. Ezzel a lépéssel a képviselők ugyan kedveztek a kereskedőknek, de fennáll a veszélye, hogy az alacsony forgalmú üzlethelyiségekbe a bankoknak nem éri meg POS egységeket telepíteni a jövőben.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 16:38
A miniszterelnök külföldi újságíróknak tartott háttérbeszélgetést, de az erről szóló cikket két hely...
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?