Veres módosítójával sújtottak le a banki jutalékokra a képviselők

2009. december 15. 10:02

Radikálisan szabályozta az Országgyűlés egy tegnap elfogadott törvénymódosítással az üzletekben található kártyaelfogadó terminálok használata után felszámítható díjak mértékét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az eredeti elképzelésekkel ellentétben nem csupán a vásárlások utáni banki jutalékokat (interchange díjat) maximálták a képviselők a tegnapi ülésnapon, hanem a POS terminálok (értékesítési pontok kártyaelfogadó készüléke) használata után felszámítható összes díjat is.

Egy zárószavazás előtti módosító javaslat elfogadásával változtatták meg a képviselők a korábban benyújtott törvénymódosító javaslatot, ami az interchange díjakat 0,3-0,8% közötti tartományban maximálta a tranzakció és a kártyatípus függvényében.

A korábbi módosítóról részletesebben: Kartell után törvényi szabályozás jöhet a bankkártyapiacon

A Kovács Tibor és Veres János szocialista képviselők által benyújtott zárószavazás előtti módosító a korábbi javaslat jelentős részén szigorított, egy ponton pedig enyhített a bankok szemszögéből nézve. Kikerült a javaslatból az a pont, hogy a közüzemi számlák, adók illetékek, járulékok, díjak megfizetésének interchange díja legfeljebb 0,3% lehet, ugyanakkor az elfogadott módosítás minden debit kártyás fizetésre 0,3%-os jutalékszintet határozott meg.

Ezenkívül jelentős jutalékkiesést eredményez a bankok számára az is, hogy a debit kártyás fizetések esetén a jutalék maximuma 100 forint lesz tranzakciónként. Ez azt jelenti, hogy a pénzintézetek a 33,3 ezer forint feletti debit kártyás fizetések esetén is csupán 100 forint bevétellel számolhatnak.

Az elfogadott törvény nem maximálja a hitelkártyás fizetések esetén az interchange díj mértékét, így magánszemélyek a hitelkártyás vásárlása után az eredeti javaslat szerinti 0,75%-os jutalék üti a bankok markát felső korlát nélkül. Minden más esetben pedig 0,8% a bankok jutaléka - szintén felső határ nélkül.

A hitelkártya és debitkártya közti díjak közti jelentős jutalékkülönbség vélhetően a jövőben a két kártyatípus mainál szembetűnőbb differenciálásához fog vezetni. Összehasonlításképpen, ha egy magánszemély debit kártyával egyenlíti ki a 100 ezer forintos vásárlása utáni összeget, úgy a bank 100 forint jutalékot kap, míg ha egy ugyanekkora összeget hitelkártyával fizet a vásárló, legfeljebb 750 forint lesz a felszámítható jutalék mértéke.

További meglepetés az elfogadott a zárószavazás előtti módosítóban, hogy a POS terminálok használatáért felszámítható összes díjat is maximálja. A kártyás fizetés utáni összes költség a vásárlás értékének 2%-a lehet a jövőben. Ezzel a lépéssel a képviselők ugyan kedveztek a kereskedőknek, de fennáll a veszélye, hogy az alacsony forgalmú üzlethelyiségekbe a bankoknak nem éri meg POS egységeket telepíteni a jövőben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20