12 °C Budapest

Felügyelet: jön a két alelnök és a Pénzügyi Stabilitási Tanács

Pénzcentrum
2009. december 15. 08:40

Jövőre két alelnök segíti a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének munkáját az Országgyűlés hétfői döntése értelmében. A jogszabály egyebek mellett tartalmazza a szervezet fogyasztóvédelmi, valamint valamennyi pénzügyi intézmény panaszkezelési szabályait is - tudósított az MTI. A képviselők 191 igen és 149 nem szavazat mellett, illetve 4 tartózkodással foglalták törvénybe a PSZÁF szervezetét és tevékenységét módosító törvényjavaslatot.

Hétfőn az Országgyűlés más jelentős, pénzügyi tárgyú jogszabály-módosításokat is tett:

2009.12.15 08:27
Nincs THM-plafon, van helyette más

Két alelnök lesz

A januártól hatályos törvény szerint a PSZÁF két új alelnöke közül az egyiket a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos feladatok ellátásával bízza meg a miniszterelnök. Az alelnökök felett a munkáltatói jogokat - a kinevezés kivételével - a PSZÁF elnöke gyakorolja. A szervezet elnökét a köztársasági elnök nevezi ki a miniszterelnök javaslatára.

Feláll a Pénzügyi Stabilitási Tanács

A PSZÁF munkáját a Pénzügyi Stabilitási Tanács segíti. Ennek tagjai: a pénzügyminiszter, továbbá a felügyelet és az MNB elnöke. A tanács - egyebek mellett - folyamatosan értékeli a pénz-, tőke-, biztosítási és pénztári piac stabilitását. Szükség szerint, de legalább havonta tart ülést, és a tanács határozatképességéhez legalább két tag jelenléte szükséges. Az ülést a tanács elnöke hívja, első elnöke a pénzügyminiszter lesz a jövő évben.

Megerősített fogyasztóvédelem

A PSZÁF ellenőrzi a pénzügyi szolgáltatók által, a nyújtott szolgáltatás igénybe vevőivel - a fogyasztókkal - szemben tanúsítandó magatartásra vonatkozó kötelezettségek betartását. A magatartási szabályok a fogyasztóvédelmi, a reklám- és az elektronikus kereskedelmi törvényekben találhatók. A fogyasztóvédelmi eljárás során kiszabott bírságból származó bevétel kizárólag az ügyfelek tájékoztatására, valamint a békéltető testületek tevékenységének támogatására és tagjainak képzésére fordítható. A fogyasztóvédelmi bírság összege 15 ezer forinttól 2 milliárd forintig terjedhet.

Kötelező tájékoztatás a magatartási kódexnek történt alávetettségről

A hitelintézeti törvényt is több ponton módosítja az új jogszabály. Így például a pénzügyi intézmény legkésőbb a szerződés megkötése előtt - de minden esetben a szolgáltatás nyújtásának megkezdése előtt - kellő időben, világos és egyértelmű módon köteles az ügyfelet tájékoztatni arról, ha a megkötendő szerződéssel érintett tevékenységére magatartási kódexnek vetette alá magát. Egyúttal meg kell adnia a magatartási kódex ingyenes elérhetőségét. Ha a pénzügyi intézmény honlapot működtet, köteles azon folyamatosan, bárki számára ingyenesen és korlátozásmentesen elérhetővé tenni a magatartási kódexet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szabályozott panaszkezelés

A pénzügyi intézménynek a panaszokat az ügyfelek számára nyitva álló helyiségében minden munkanapon 8 órától 16 óráig kell fogadnia. A telefonon közölt szóbeli panaszt legalább a hét egy munkanapján 8 órától 20 óráig, míg az elektronikus úton érkező panaszokat folyamatosan fogadnia kell. A telefonos panaszkezeléshez "ésszerű várakozási időt" kell biztosítani. A beszélgetést a pénzügyi intézmény rögzíti, és az ügyfél kérésére biztosítania kell a hangfelvétel visszahallgatását, továbbá térítésmentesen rendelkezésre kell bocsátani a hangfelvételről készített hitelesített jegyzőkönyvet. A szóbeli panaszt azonnal meg kell vizsgálni, és szükség szerint helyben orvosolni kell. Ha az ügyfél a panasz kezelésével nem ért egyet, a pénzügyi intézmény és a pénzforgalmi intézmény a panaszról és az azzal kapcsolatos álláspontjáról jegyzőkönyvet vesz fel, és annak egy másolati példányát az ügyfélnek átadja. A biztosítási törvény a panaszkezelést a hitelintézeti törvénybe foglaltak analógiájára végzi. A panaszkezelés folyamata bekerült több más - például az önkéntes- és a magánpénztári - törvénybe is.

Jó üzleti hírnév kell

A hitelintézeti törvény módosítása azt is előírja, hogy tulajdonos és vezető tisztségviselő csak jó üzleti hírnévvel rendelkező személy lehet az ilyen intézményekben. A jó üzleti hírnevet a kérelmezőnek kell bizonyítania, de a felügyelet pontosan meghatározott iratok (okmányok) benyújtását írhatja elő. A jó üzleti hírnév bizonyításának sikertelenségét a felügyeletnek határozattal kell megállapítania. Ugyanennek a törvénynek a módosítása írja elő azt, hogy pénzügyi intézmény - illetve a harmadik országbeli pénzügyi intézmény fióktelepe ellen - a felszámolási eljárás megindítását kizárólag a felügyelet kezdeményezheti.

Módosulnak a békéltető testületek szabályai

A fogyasztóvédelmi törvény a békéltető testületek szabályait is módosítja. Az állam kötelessége ezek működtetéséről gondoskodni úgy, hogy az összeg bekerüljön az éves állami költségvetésbe. A békéltető testületi tagokat a megyei (fővárosi) ipar- valamint agrárkamarák, iletve a fogyasztói érdekek képviseletét ellátó társadalmi szervezetek egyenlő arányban jelölik ki. A testületi tagok száma testületenként legalább 10 fő.

Pénzügyi szolgáltatási tevékenységgel összefüggő határon átnyúló fogyasztói jogvita esetén, az eljárásra kizárólag a fővárosi kereskedelmi és iparkamara mellett működő békéltető testület illetékes. A Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező fogyasztó és más EGT-államban letelepedett vállalkozás közötti - pénzügyi szolgáltatási tevékenységgel összefüggő - fogyasztói jogvitában az eljárás megindításának az is feltétele, hogy a vállalkozás az adott jogvitában a békéltető testület eljárásának alávesse magát és a békéltető testület döntését magára nézve kötelezőnek ismerje el.

Mennyit keres a PSZÁF elnöke?

Az elnöknek a felügyelettől származó évi összes jövedelme az MNB elnöke éves összes jövedelmének az ötven, míg az alelnököké 25 százaléka.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem