14 °C Budapest

Transparency International: a pártfinanszírozás a korrupció melegágya

2009. november 18. 10:02

Egy helyett előrelépett ugyan, de még mindig a korrupciós lista középmezőnyében található Magyarország - derül ki a Transparency International (TI) felméréséből.

A 46. helyen - hármas holtversenyben Bahreinnel és a Zöld-foki Köztársasággal - végzett Magyarország a TI korrupciós érzékelési index (CPI) rangsorában. Hazánk az országban dolgozó és nemzetközi üzletemberek, elemzők 0-10-ig terjedő pontozásából (ahol a "0" értéket a korrupciótól legfertőzöttebb ország kapja) összeállított mutató alapján 5,1-es értéket szerzett, és ezzel a középmezőnyben helyezkedik el. A szomszédos országok közül 6 hellyel megelőzzük például Csehországot, 10 hellyel Szlovákiát, és 100 hellyel a csupán 2,2 pontot elért Ukrajnát. Nyugati szomszédunk Ausztria ugyanakkor 30 pozícióval előttük 7,9 ponttal rangsorolódott.


Az európai viszonylatban rossznak mondható helyezésünk a TI szerint több különböző, de egymással összefüggésben álló tényezőnek köszönhető. A párt-és kampányfinanszírozás átláthatatlansága és az ezzel szorosan összefüggő túlbonyolított közbeszerzési rendszer a hazai korrupció melegágya továbbra is. Az a tény, hogy korrupciós esetek csak rendkívül ritkán végződnek felelősségre vonással (és amelyek igen, azok nagyrészt a kisebb károkozással járó esetek) erősítik azt a feltételezést, hogy a korrupt magatartás, ügyintézés és üzletvitel nem kockázatos Magyarországon. A szoros kapcsolati hálókon keresztül megvalósított korrupt tranzakciók a válságból való kilábalás és a gazdasági növekedés gátjává váltak.

Alexa Noémi a TI magyarországi irodájának vezetője a kialakult korrupciós gyakorlatok visszaszorítása érdekében az üzleti szféra és a választópolgárok feladatát és felelősségét hangsúlyozza. Véleménye szerint a társadalomnak bátor és erőteljes lépésekkel kellene változtatásra kényszerítenie a döntéshozókat a korrupciót érintő kérdésekben.


Nemzetközi vonatkozásban elmondható, hogy a korrupciótól leginkább fertőzött országok azok, amelyeket súlyos fegyveres konfliktusok is terhelnek. Emellett Huguette Labelle, a világszervezet elnöke kiemeli, hogy a válság enyhítését célzó, mind gyakoribb pénzügyi csomagok és állami beavatkozások idején különösen fontos, hogy a korrupciót fékező módszereket a mainál szélesebb körben alkalmazzák a világon.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 26. 12:00
A Kia és az Addig együttműködésében indult Magyarországon az első, LG tévékre dedikált connected TV...
Buxelliott  |  2024. február 26. 08:41
Az elmúlt két évben óriási infláció volt Magyarországon. Sokan találkoztak azzal a helyzettel, hogy...
Bankmonitor  |  2024. február 26. 07:52
A Bankmonitor szakértői egy elsőre egyszerűnek tűnő kérdést kaptak. Egy fiatal házaspár szeretne CSO...
Holdblog  |  2024. február 26. 05:57
Jelenleg mintegy 750 milliárdos vagyont kezel a HOLD Alapkezelő, és ezzel a független magyarországi...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm