3 °C Budapest

Megszűnik-e végre a korrupció?

Pénzcentrum
2009. október 29. 10:02

A korrupció megfékezésére tett kísérletekből már számosat láthattunk az elmúlt évtizedben, ezek azonban sorra kudarcot vallottak. A hétfőn benyújtott antikorrupciós csomagról egyelőre nem lehet tudni, miben lesz más elődjeitől - írja a Népszabadság.

Évente 300-400 milliárd forint közpénz tűnik el a közbeszerzéseknél; a hazai közbeszerzések legalább kétharmadánál fordul elő vesztegetés. A korrupció miatt egyes felmérések szerint negyedével drágábbak a tenderek.

A közbeszerzési folyamat minden egyes szakaszában fennállhat a korrupció lehetősége, már a beszerzés szükségességének eldöntésekor is, amiért a kormány a most hatályos szabályok hiányosságait okolja. Ezeket szeretnék most betömködni.

A jelenlegi rendszer az ajánlatkérők, illetve az ajánlattevők részére is lehetőséget biztosít a visszaélésekre, vagyis mindkét fél érdekelt. A Bajnai-csomagnak ezért a közérdekű bejelentő védelme az egyik fő pillére. Földes Ádám, a Transparency International (TI) munkatársa szerint "védeni kell a bejelentő személyes adatait, az egzisztenciáját, a családját. Meg kell oldani, hogy ne húzhassanak rá sem titoksértési, sem rágalmazási pert, hogy ne érhesse semmiféle retorzió a munkahelyén, s hogy ne nyúlhassanak utána az új munkahelyén sem".

A közérdekű bejelentés mellett a csomag másik fontos eleme az átláthatósági megállapodások bevezetése. Ez azt jelenti, hogy kedvezőbben bírálják el azt az ajánlatot, amelyben vállalják, hogy a közbeszerzési eljárás minden részletéhez, az előkészítéstől a szerződés teljesítéséig hozzáférést engednek egy független átláthatósági biztosnak.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?