14 °C Budapest

Megszűnik-e végre a korrupció?

Pénzcentrum
2009. október 29. 10:02

A korrupció megfékezésére tett kísérletekből már számosat láthattunk az elmúlt évtizedben, ezek azonban sorra kudarcot vallottak. A hétfőn benyújtott antikorrupciós csomagról egyelőre nem lehet tudni, miben lesz más elődjeitől - írja a Népszabadság.

Évente 300-400 milliárd forint közpénz tűnik el a közbeszerzéseknél; a hazai közbeszerzések legalább kétharmadánál fordul elő vesztegetés. A korrupció miatt egyes felmérések szerint negyedével drágábbak a tenderek.

A közbeszerzési folyamat minden egyes szakaszában fennállhat a korrupció lehetősége, már a beszerzés szükségességének eldöntésekor is, amiért a kormány a most hatályos szabályok hiányosságait okolja. Ezeket szeretnék most betömködni.

A jelenlegi rendszer az ajánlatkérők, illetve az ajánlattevők részére is lehetőséget biztosít a visszaélésekre, vagyis mindkét fél érdekelt. A Bajnai-csomagnak ezért a közérdekű bejelentő védelme az egyik fő pillére. Földes Ádám, a Transparency International (TI) munkatársa szerint "védeni kell a bejelentő személyes adatait, az egzisztenciáját, a családját. Meg kell oldani, hogy ne húzhassanak rá sem titoksértési, sem rágalmazási pert, hogy ne érhesse semmiféle retorzió a munkahelyén, s hogy ne nyúlhassanak utána az új munkahelyén sem".

A közérdekű bejelentés mellett a csomag másik fontos eleme az átláthatósági megállapodások bevezetése. Ez azt jelenti, hogy kedvezőbben bírálják el azt az ajánlatot, amelyben vállalják, hogy a közbeszerzési eljárás minden részletéhez, az előkészítéstől a szerződés teljesítéséig hozzáférést engednek egy független átláthatósági biztosnak.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?