Mutyiország: a korrupció 25 %-kal drágítja a közbeszerzéseket

2009. november 4. 08:17

A Közbeszerzések Tanácsa megbízásából a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a M.Á.S.T. Piac- és Közvélemény-kutató Kft. által készített átfogó tanulmány szerint a magyarországi közbeszerzési eljárások 65-75 %-át befolyásolja a korrupció - írja a Napi.

A válaszadók többsége szerint a korrupció hatására emelkednek a vállalási árak és gyengül a teljesítés minősége, nem érvényesül az ajánlattevők közötti verseny és pótlólagos költségek is jelentkeznek. Ha minden közpénzből és támogatásból megvalósuló vásárlást közbeszerzés előzne meg, 22-26 %-kal több lenne a közbeszerzés, a korrupció pedig 25 %-kal emelné meg az eljárások vállalási árait - derül ki a felmérésből.

Tavaly a tanács összesítése szerint 3911 közbeszerzést bonyolítottak le 1418 milliárd forint értékben, ami az értékhatár alatti, egyszerű eljárásokkal együtt mintegy 1600 milliárd forintot tehet ki. Az ajánlatkérő és az ajánlattevő közötti összebeszélés leggyakoribb formája, ha a kiíró exkluzívan informálja az egyik ajánlattevőt, míg az ajánlattevők között az előzetes (kartell-) megállapodás a leggyakoribb vagy az, amikor egy ajánlattevő több cége pályázik a megbízásra.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?