Mutyiország: a korrupció 25 %-kal drágítja a közbeszerzéseket

2009. november 4. 08:17

A Közbeszerzések Tanácsa megbízásából a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a M.Á.S.T. Piac- és Közvélemény-kutató Kft. által készített átfogó tanulmány szerint a magyarországi közbeszerzési eljárások 65-75 %-át befolyásolja a korrupció - írja a Napi.

A válaszadók többsége szerint a korrupció hatására emelkednek a vállalási árak és gyengül a teljesítés minősége, nem érvényesül az ajánlattevők közötti verseny és pótlólagos költségek is jelentkeznek. Ha minden közpénzből és támogatásból megvalósuló vásárlást közbeszerzés előzne meg, 22-26 %-kal több lenne a közbeszerzés, a korrupció pedig 25 %-kal emelné meg az eljárások vállalási árait - derül ki a felmérésből.

Tavaly a tanács összesítése szerint 3911 közbeszerzést bonyolítottak le 1418 milliárd forint értékben, ami az értékhatár alatti, egyszerű eljárásokkal együtt mintegy 1600 milliárd forintot tehet ki. Az ajánlatkérő és az ajánlattevő közötti összebeszélés leggyakoribb formája, ha a kiíró exkluzívan informálja az egyik ajánlattevőt, míg az ajánlattevők között az előzetes (kartell-) megállapodás a leggyakoribb vagy az, amikor egy ajánlattevő több cége pályázik a megbízásra.

Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem