Fontos infók! Már csak a hétvégén él a papír 200-as!

2009. november 14. 04:32

November 16-tól a kétszázas érme végleg felváltja a kétszázas bankjegyet. A bankjeggyel 2009. november 15-én lehet utoljára fizetni, ezután a Magyar Nemzeti Bank végleg bevonja a forgalomból. Aki még hétfőn is talál a pénztárcájában, az se essen kétségbe!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jól ismert 200-as bankjeggyel 2009. november 15-én lehet utoljára fizetni, ezután a Magyar Nemzeti Bank végleg bevonja a forgalomból. Ez azt jelenti, hogy a papír 200-assal november 16-tól már sehol sem tudunk fizetni.

Miért tűnik el a papír kétszázas?

A papírpénzről érmére váltás hátterében elsősorban a nemzetgazdasági megtakarítás áll. A papír 200-assal jóval gyakrabban fizettünk, mint a nagyobb értékű bankjegyekkel, emiatt sokkal hamarabb el is használódott: élettartama alig két év volt (a nagyobb címletek akár 5-7 évig is bírják), újragyártása pedig rendkívül költséges.

 

A papír kétszázas végleg eltűnik(Fotó: MNB)


Ugyanakkor az MNB-nek nem titkolt célja, hogy a lakosság hozzászokjon a magasabb értékű érmék használatához. Ez az euróbevezetés után lesz csak igazán fontos, hiszen az unióban rendkívül elterjedt egy- és kéteurós érmék jelenleg 270 és 540 forintot érnek.

Így született a fém kétszázas

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2008. június 23-án döntött úgy, hogy 2009-ben a kétszáz forintos bankjegyet érmével váltja fel.

A tavalyi döntésben szerepelt az is, hogy az új érmén a jegybank olyan jelképet kívánt szerepeltetni, amely a magyar numizmatikai hagyományokba illeszkedve méltó módon képviseli az országot, és amely mögött szakmai és lakossági támogatás áll.

A döntés után a jegybank tovább folytatta a párbeszédet: szakmai és civil szervezeteket vont be a 200-as érme műszaki paraméterei (az érme anyaga, alakja, mérete) kialakításának folyamatába. Ezt követően októberben internetes szavazást indítottak, így a legtöbb szavazatot elnyert érmekép lett az, amelyet jelenleg a kétszázas érmén láthatunk.

 

Az új kétszázas(Fotó: MNB)


A Nemzeti Bank döntése alapján a 200 forintos érme bimetál, azaz két eltérő, kívül sárga, belül ezüstszínű fém ötvözetéből készül. A külső (sárga) gyűrű összetevője: réz 75%, cink 21%, nikkel 4%. Ugyanebből az ötvözetből készülnek 5 és 20 forintosaink is. Az érme átmérője 28,3 mm, súlya 9,0 gramm, peremvastagsága 2,0 mm, peremén a látáskorlátozottak számára a megkülönböztetést megkönnyítő recézés is van. Egy érme előállítása harminckét forintba kerül, ebből huszonkettő az alapanyag, tíz forint a megmunkálás költsége. Május elején kezdődött meg a kétszázas érme tömeges gyártása. A kétféle fémből álló érméből év végéig 71 millió készül.

A 200 forintos érme előlapjának megjelenésével kapcsolatosan több témában készültek látványtervek. A két héten át tartó szavazáson a lakosság tetszését leginkább a Lánchíd (52%) nyerte el, megelőzve a fehér gólyát (18%) és a tavaly átadott Megyeri-hidat (13%).

Mi lesz a megmaradt papírpénzzel?

A Magyar Nemzeti Bank a Pénzcentrumot úgy tájékoztatta: míg 2009 júniusának közepén 48 millió darab kétszázas bankjegy volt forgalomban, addig november első hetében már "csak" 21,6 millió. Ezzel szemben a kétszázas érméből természetesen egyre többet használunk: június végén bő 8 millió darab volt belőle forgalomban, most pedig már közel 58 milliót használunk.

 

A papír kétszázast november 16-tól törvényes fizetőeszközre cserélni csak a Magyar Nemzeti Bank pénztárában, a postán és egyes bankfiókokban lehet egészen 2029. november 15-ig.

A Magyar Nemzeti Bank a bevont papír kétszázasból mintegy negyven tonna bankjegybrikettet készít, amit - a többi elhasználódott, megrongálódott bankjeggyel együtt - jótékony célra hasznosít. Mivel ezek a "pénztéglák" igen magas fűtőértékkel rendelkeznek, ezért pályázatot írt ki közhasznú ill. kiemelten közhasznú alapítványoknak. Ebben az évben három intézmény került ki nyertesen. A Miskolci Autista Alapítvány, a csurgói kistérségben működő Megoldás Alapítvány és a gyulai Segítő Kezek Idősek Otthona fűthet az idén a megsemmisített papírpénzekkel.

Még mindig hamisítják

Érdekes, hogy a rendőrség még az elmúlt napokban is talált olyan bankjegyhamisítókat, akik kétszázassal próbálkoztak. Két férfi egy XX. kerületi panellakásban állított elő hamis bankókat. A gyanúsítottak nehezen tudták volna letagadni, hogy házilag állítanak elő bankjegyeket, hiszen az akció közben is működött az a nyomtató, amelyiken éppen - rossz minőségű- hamisítványokat készítettek.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20